[#10]
Re: SD HxC Floppy Emulator i DF1
@BULI,
post #8
No to wyjmij zworkę bo jak wyłączysz tylko w opcjach to DF1 nadal jest widoczne w bootmenu.
Sprawdziłem i to jest nie tak. Zostawiłem zworkę i wyłączyłem w opcjach emulację DF1 i nie było jej w bootmenu. Być może to wina firmware w HxC. U mnie jest 1.8.2.24. Ale dokonałem testu bez zworki (z emulacją DF0 tylko) i dyskietka w rzeczywistej DF1 śmignęła aż miło. Na wszelki wypadek sformatowałem kilka. Wszystko ładnie pięknie.
Teraz jeszcze raz test ze zworką (czyli DF0 i DF1 w HxC) i wyłączonym DF1 w opcjach. I jest jak mówisz Buli: pomimo wyłączenia w opcjach i mimo że nie widać jej w bootmenu przeszkadza to rzeczywistej DF1 w działaniu. Sformatowane wcześniej dyskietki w teście bez zworki po włożeniu do stacji pokazuje się na blacie DF1: ????. Teraz biorę się za kolejny test i sposób Jacentego: przestawię rzeczywiste DF1 na DF2.
------------------------
Zmieniłem zwrokę w zewnętrznej stacji dysków DS1 na DS2.

W HxC jest emulacja DF1 przy pomocy zworki ale w opcjach jest wyłączona. W Bootmenu zewnętrzna stacja dyskietek widziana jest jako DF1. Wynik testu taki sam jak w przypadku poprzedniego testu: zewnętrzna stacja jest widziana dalej jako DF1 i nie czyta poprawnie dyskietek.
-----------------------
Ostatni test: zworka w HxC włącza DF0 i DF1, w opcjach włączona emulacja DF1, zewnętrzna stacja dyskietek ma zworkę ustawioną na DS2. Rzeczywista zewnętrzna stacja dyskietek dalej widziana jest jako DF1 a nie DF2. Stacja w ogóle nie reaguje po włożeniu dyskietki.
Ja spróbowałbym zamienić sygnał SEL1 na SEL2. Nie zaszkodzi.
zmieniłem i nic. A może coś źle robię???
BTW rozebranie stacji zaskutkowało
nowym tematem :)