kategoria: A500
[#1] [A500] Problem z odczytem dyskietek.
Witam,
otóż jakiś czas temu odkurzyłem moją A500 i zacząłem powoli przywracać do stanu używalności. Na pierwszy ogień poszli Settlersi. Po tylu latach wszystko działało jak należy. Następnie chciałem odpalić coś innego, ale zauważyłem że wszystkie inne dyskietki zawieszają się. Kupiłem kilka gier od użytkownika forum ale występuje ten sam problem. Sprzedawca sprawdził wszystko przed wysyłką i było OK.
Stąd moje pytanie, czy mogła zostać uszkodzona stacja? W sumie odpala mi się tylko jedna pozycja i nic więcej. A może to jakieś uszkodzenie Amigi?

Pozdrawiam
[#2] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #1

Witam,
Stąd moje pytanie, czy mogła zostać uszkodzona stacja?

Tak, mogła.
[#3] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@stachu100, post #2

OK to już jasne.

Co do zakupu drugiej stacji, widziałem że są oryginalne używane stacje oraz przerobione od PC.

Co wybrać? Może jakieś wskazówki.
[#4] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #3

Przed zakupem nowej stacji dyskow sprobowal bym najpierw z dyskietka czyszczäcä do glowic......
[#5] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #3

Możesz też popróbować z ustawianiem głowic. Settlersy masz oryginalnie nagrane, skopiowane od kogoś, czy nagrane samodzielnie z plików ADF?

Co do stacji - to zależy od Ciebie. :) Jeśli jesteś purystą i uważasz, że Twoją stację będzie kalać pecetowy organ, to wybór jest tylko jeden. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to bym brał pecetową - oryginalne amigowe coraz starsze, nie wiadomo ile będą działać, grymaszą przy dyskach HD - zwłaszcza przy ich nagrywaniu. A pecetowa jak padnie, to nie szkoda :)

Jeśli wybierasz rozwiązanie pc, to najlepszym sposobem będzie po prostu znalezienie paru stacji i znalezienie w necie sposobów jak je przerobić pod Ami. Jeśli napęd na to pozwala, to jest to przeważnie bardzo prosta operacja - usunąć 1-2 gluty cyny, gdzie indziej zewrzeć cyną 1-2 kolejne, ewentualnie czasem musisz przylutować jakiś jeden kabelek. Będziesz miał 40zł w kieszeni ;)

Tu masz parę linków co do tego:
Przerabianie samsungów
Przerabianie różnych stacji, po niemiecku i w obrazkach
Wydłużanie przycisku floppa, czasem trzeba przy pecetowych, ja robiłem kropelką i cud miód, trzyma bez zbrojenia

Ewentualnie jak chcesz mieć pr0 rozwiązanie i masz elektronicznego skilla lub znajomego elektronika, to robisz sobie coś takiego i masz problem z bańki, mówią że działa to ze wszystkimi stacjami pecetowymi. Wpinasz to w Ami w taśmę od stacji, w to wpinasz nieprzerobioną stację dysków i już, zero dalszej dłubaniny, działa! Nawet możesz tego cuda użyć do przystosowania napędu jako zewnętrzny flop.
[#6] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #3

Jesli masz dostep do stacji pc, to na szybko mozesz spreparowac kabel FDD wedlug opisu i sprawdzic czy to wina dyskietek czy stacji (pamietaj aby zakleic jedno okienko z dyskietkach HD)
[#7] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #1

A skąd masz pewność że po prostu dyskietki nie padły Jak masz jakiegoś amigowca w okolicy sprawdź u niego jak działają te dyskietki.
[#8] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@teh_KaiN, post #5

No więc znalazłem w gratach stację Mitsumi D359T6 i ją przerobiłem (trzeba było dołożyć dwa przewody i odlutować jakiś mały p******nik. Stacja odpaliła, włączyłem Settlersa :) ale bardzo muli się podczas gry, pozostałe dyskietki nadal nie działają, wywala co jakiś czas czerwoną ramkę z błędem oprogramowania.

Oglądałem płytę główną, wygląda OK.
[#9] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #8

Czyżby to wirus bootblockowy zaatakował dyskietki ?
[#10] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #8

Włożyłem oryginalną stację, odpalił się znowu tylko Settlers ale nic nie muliło się.

Wnioski:
- stacja jest dobra
- może dyskietki już są szarpnięte zębem czasu
- ewentualnie coś na płycie głównej jest uszkodzone
- lub tak jak pisał kolega wyżej, może jakiś wirus

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 16:37:35 przez Denik
[#11] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #10

Masz x-copy?
Jeśli tak to sformatuj "uszkodzoną" dyskietke i przegraj na nią settlersów.
[#12] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #10

Czemu poprostu nie nagrasz sobie ponownie tych gier?
[#13] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #8

Ja bym sprawdził czy np. rozszerzenia pamięci nie zjada czasem kwas z wylanego akumulatorka...
[#14] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Drupi77, post #12

Nie mam nikogo kto ma Amigę. Puszczę ogłoszenie na giełdzie o chęci zakupu paru gier.
[#15] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #14

Napisz skąd jesteś albo uzupełnij profil na PPA, na pewno znajdzie sie ktoś blisko Ciebie kto może Ci pomóc.
[#16] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #14

Już próbuję się kontaktować z kolegą ;)
I dobrze że profil uaktualnił - teraz wiem, że mam ziomala ;)
[#17] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Tom Rain, post #16

Kto jak kto ale Ty mu chyba pomożesz ;)
[#18] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Raybeez, post #17

Jeśli będzie sobie tego życzył ;)
[#19] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #14

Najlepiej jak sobie kupić zestaw do przerzucania programów z PC na Amigę za pomocą kabla Null Modem. No chyba ze masz doświadczenie z lutownica to porostu kabel sobie zrób sam i ściągnij AmigaExplorer. Ale zdecydowanie łatwiej i szybciej kupić taki zestaw.
A potem nagrywaj wszystko co chcesz. Większość zestawów jest sprzedawana wraz z płytami cd zawierającymi większość gier na klasyczna Amigę.
[#20] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #10

Ja ci powiem tak. Gdy kupowałem swoją Amigę przyszło też z 40 dyskietek. 80% nie działało lub miały błędy. Czas robi swoje........niestety.
[#21] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Denik, post #10

Na jakich dyskietkach masz te gry. HD czy DD?

Dyskietka HD - to też zwykła dyskietka, ale o dużej gęstości. Różni się tym, że sformatowana na pececie ma pojemność 1,44 MB, a na Amidze - 1,7 MB. Różnica w wyglądzie między dyskietką DD, a HD jest taka, że dyskietka HD (High Density) posiada dodatkowy otwór z prawej strony. Dzięki temu stacja dyskietek HD rozpoznaje z jaką dyskietką ma do czynienia. Zalepiając ten otwór w dyskietkach HD, możemy oszukać stację dyskietek, która będzie traktowała dysk jak zwykłą dyskietkę DD.
Cytat zapożyczony z PPA ;)

Jeśli są to dyskietki HD to jest większe prawdopodobieństwo, że są niesprawne.

Pamiętaj też, że jeśli masz przerobioną stację dyskietek z PC to musisz zakleić te dodatkowe okienko w dyskietce HD (to bez przesuwanej blokady) które służy właśnie do rozpoznawania, czy dyskietka jest HD czy DD. Dyskietki z niezaklejonym drugim okienkiem w takiej stacji nie będą działać.
[#22] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@glichtanski, post #21

DD ale widać że były już mocno zmęczone. Tak poza tym mam w tej chwili jedynie 10 dyskietek HD, wszystko mam na CF a transfery robię pod WinUAE
[#23] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Skiba, post #11

Dołączę do tematu. Sprawdziłem nowo nagraną dyskietkę HD w X-copy opcją "check". Dyskietka jest nowa, więc spodziewałem się, że będzie działać po nagrani na niej gry. Niestety po włożeniu jej do stacji nic się nie dzieje poza wydawaniem jednostajnego dzwięku a czasami wyskakuje "guru" i mruga dioda od Powera. X-copy pokazuje kilka błędów na samym początku dyskietki. Czy program ten jest w stanie w jakimś stopniu ją naprawić? Niestety nie znam szczegółowej obsługi X-copy, chętnie poczytałbym jakiś manual jak ktoś podrzuci. Co oznacza mruganie Powera?
[#24] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Wiśnia87, post #23

To powinno pomóc.
[#25] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@jaa2, post #24

Instrukcja fajna, tylko wydaje mi się, że wkradł się do niej błąd.
BUFOR KOPIOWANIA DANYCH.

Przy opcji DEVICE zakreślając czerwony znacznik, możesz skorzystać z dwóch wariantów bufora:

RAM - dane zostaną najpierw wczytane do pamięci komputera a następnie program poprosi o wprowadzenie dyskietki docelowej.
DISK - opcja tylko dla Amigi z 1 MB RAM.

Ostatni raz używałem xcopy w latach 90-tych, ale jestem przekonany, że ustawienie device na disk powodowało kopiowanie dyskietki bezpośrednio pomiędzy dwoma stacjami dysków. Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2013 06:36:07 przez gegu
[#26] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@gegu, post #25

Masz racje, opcja RAM dla Amigi z 1 MB ramu a opcja DISK kopiowania z dyskietki na dyskietkę, ale chyba też wykorzystywała RAM.
[#27] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@glichtanski, post #26

Nie pamiętam by X-Copy miał opcję kopiowania do Ramu. Przynajmniej nie te wersje których używałem. Tetra-Copy chyba miał taką opcję i lepszą korekcję błędów.
X-copy kopiował tylko z dyskietki na dyskietkę kopiując ją najpierw do ram a potem na drugą dyskietkę (po jej zmianie). Aby było to za jednym razem (np A500 z 1MB Ram) była opcja "kill sys". Wybrać można stację źródłową i docelową ale i tak jeśli dobrze pamiętam to nie zrobi tego w locie tylko przez "ram". Można też włączyć weryfikację poprzez zaznaczenie napędu docelowego dodatkowym V.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2013 20:43:42 przez Rafał A-3000
[#28] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Rafał A-3000, post #27

Jak się ma dwie stacje dysków podłączone do Amigi to X-COPY może kopiować bezpośrednio z dysku na dysk z małym użyciem pamięci.
[#29] Re: [A500] Problem z odczytem dyskietek.

@Hexmage960, post #28

Zgadzam się z tym co napisał Hexmage960.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem