[#1] SimpleMail i kodowanie w AmigaPL
Witam!

Jeśli używacie programu SimpleMail oraz macie system używający zestawu znaków w kodowaniu AmigaPL, a lokalizacja wyświetla się Wam z krzaczkami, już od kilku wersji programu dostępna jest możliwość zmiany zestawu znaków używanych przez lokalizację. Aby SimpleMail poprawnie wyświetlał lokalizację na systemach z AmigaPL należy ustawić jedną zmienną srodowiskową - AmigaPLSimpleMail - na dowolną wartość. Można to zrobić np. w ten sposób:

Pod OS2.x-3.5
setenv AmigaPLSimpleMail 1
copy env:AmigaPLSimpleMail ENVARC:AmigaPLSimpleMail

Pod OS3.9+
setenv save AmigaPLSimpleMail 1

Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania.
Mandi^ATO

[#2] Re: SimpleMail i kodowanie w AmigaPL

@Mandi^ATO, post #1

Witam
Ponieważ też mam problem z tymi krzaczkami w Simplemail, a nie jestem dość obryty w systemie, prosiłbym bardzo o napisanie gdzie, w jakim pliku należy wpisać zmiany amiga PL by nie "krzaczył".
Dziękuję
Marek

[#3] Re: SimpleMail i kodowanie w AmigaPL

@mark5, post #2

Dokładny przepis jest powyżej, a wpisujemy to z linii poleceń, a nie w żadnym pliku. Po prostu w zależności od posiadanej wersji systemu wpisujemy w CLI jedną lub dwie linijki.

Pozdrawiam
[#4] Re: SimpleMail i kodowanie w AmigaPL

@Mandi^ATO, post #3

Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety to nie działa. Może się nie zrozumieliśmy: chodzi o "krzaczkowanie" w interfejsie użytkownika. Może jest potrzebna jakaś specjalnie dedykowana do programu czcionka, której akurat u mnie brak i bierze inną?
Proszę o sugestię. Dziękuję
Pozdrawim
[#5] Re: SimpleMail i kodowanie w AmigaPL

@mark5, post #4

Dokładnie o tym pisałem. Plik lokalizacyjny jest w ISO, aby działał w APL należy wykonać to co powyżej, no chyba, że masz system w ISO i dodałeś tą zmienną, wtedy będzie krzaczkowało również. Nie wiem jak ma się sprawa z SimpleMail 0.30 (jeszcze nie testowałem) ale z 0.2x działało jak należy.
[#6] Re: SimpleMail i kodowanie w AmigaPL

@Mandi^ATO, post #5

Dziękuję za poświęcowny czas, jednak mimo prób z różnymi kombinacjami ISO i AMIGAPL nic nie przyniosło skutku. Poradziłem sobie z tym problemem w ten sposób, że wyedytowałem plik *mo w CED-zie i poprawiłem wszystkie krzaczki na prawidłowe znaki............teraz chodzi nareszcie po polsku. Moim zdaniem błąd jest w czcionkach systemowych, bo nie tylko u mnie wystąpił ten problem - od którejś wersji SimpleMaila.
Pozdrawiam :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem