[#1] Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...
Mam wreszcie sieciówke. Podłączyłem i teraz konfiguruje. Wpisałem dane tak jak w pierwszej części koszmaru, tylko narazie niedziała.
Mam WinXP Pro, MorphOSa z MiamiDX. HELP!!!
W połączeniach sieciowych nie mogę znaleść zakładki udostępnianie.

Ostatnia modyfikacja: 15.02.06 14:09
[#2] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Korni, post #1

Z jakiego systemu udostepniasz polaczenie? w miami po prostu definiujesz 2 polaczenia, jedno lokalne, jedno na zewnatrz, opisane jest to w manualu do miami na przykladach...

[#3] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Kaczus, post #2

Z winxp udostepniam.

[#4] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Korni, post #3

A to nie wiem, nie robilem tego nigdy... ale zapewne musisz zdefiniowac drugie polaczenie - lokalne

[#5] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Korni, post #1

Właściwości połączenia lokalnego (tej sieciówki co do netu podłączona) i zakładka "zaawansowane" tam jest udostępnianie.

UWAGA! opcja "udostępnianie" jest tylko wtedy gdy na innych połączeniach nie jest włączona. A musi byc włączona tylko na "głównym" połączeniu.

[#6] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Korni, post #1

No! Udalo sie! Teraz pisze z Pegaza! Tylko nie moge zalogowac sie w AmiGG! I zablokowalo przegladarki w windowsie.

[#7] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Korni, post #6

Hehe. A ja wlasnie wyskrobalem taki tekst. No, ale moze przyda sie innym :P

1.

Wejdz w XP do ustawienia/polaczenia sieciowe/polaczenie lokalne (1).
W zakladce "Ogolne" wejdz do "Wlasciwosci"
W nastepnym oknie zaptaszkuj "Protokol internetowy TCP/IP. Dodatkowo warto zaptaszkowac tez "Pokaz ikone...podczas podlaczenia" i "powiadom...gdy brak lacznosci".
Nastepnie w tym samym oknie przejdz do zakladki "Zaawansowane".
W "udostepnieniu polaczenia internetowego" zaptaszkuj "Zezwalaj uzytkownikom sieci na laczenie poprzez polaczenie tego komputera".
Nastepnie wejdz do ustawien zapory systemu i wylacz zapore systemu Windows.

Wszystko potwierdz. Pierwsza sieciowka, czyli ta podlaczona do internetu jest skonfigurowana.
Czas na druga.

2.

Wejdz do Start/Programy/Akcesoria/Wiersz polecenia, nastepnie wpisz tam komende: ipconfig /all
W oknie zostana wyswietlone informacje na temat sieciowek i adresow. Nie wylaczaj tego okna, poniewaz nalezy wpisac odpowiednie dane z sieciowki pierwszej, do drugiej.

Tak wiec czas na konfiguracje drugiej sieciowki:

Wejdz do ustawienia/polaczenia sieciowe/polaczenie lokalne 2
W zakladce "Ogolne" wejdz do "Wlasciwosci"
Podswietl i zaptaszkuj "Protokol internetowy TCP/IP" (oraz dodatkowo warto zaptaszkowac "Pokaz ikone...podczas podlaczenia" i "powiadom...gdy brak lacznosci". Chociaz to juz powinno byc zaptaszkowane).
Po podswietleniu "Protokol internetowy TCP/IP", wejdz do wlasciwosci i ustaw druga karte tak, aby pracowala statycznie, czyli "Uzyj nastepujacego adresu IP"
Nastepnie wpisz takie dane:

AdresIP: 192.168.0.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyslna: Tutaj wpisz swoje wlasne IP (nie brame domyslna z pierwszej sieciowki), ktore wyswietlil "ipconfig /all" w pierwszej sieciowce.

Nastepnie kliknij na "Uzyj nastepujacych adresow serwerow DNS"

Preferowany serwer DNS: ponownie odczytaj pierwszy serwer DNS z pierwszej sieciowki i wpisz.
Alternatywny serwer DNS: tak jak powyzej, czyli wpisz drugi serwer DNS.

Wszystko potwierdz. Po stronie PC, to wszystko.

3.

Konfiguracja MiamiDX:
Wszystko ustaw na DHCP (choc sam adres IP lepiej zostawic na Static i ustawic go na 192.168.0.3).

(Moze przyda sie, jezeli czyta to ktos, kto pierwszy raz odpalil MiamiDX):
Wejdz do Hardware/New/Ethernet
Nazwij nowe polaczenie (np. LAN) i ustaw sterownik (np. cnet.device).
Wejdz do Interface. IP type ustaw na "Static" wpisujac 192.168.0.3. Netmask type i Gateway type ustaw na DHCP. W tym samym oknie wejdz do "TCP/IP settings i " Get dynamic DNS servers ustaw na "add".
Wejdz do TCP/IP (juz w glownym oknie preferencji). I najlepiej zaptaszkuj wszystko, czyli: Gateway/ T/TCP, Ping flood protection, Allow source routing i kliknij na "LAN-Connect"
W LAN-Connect polaczenie ustaw na LAN (na Internet tez powinno dzialac), W socksD zaptaszkuj "Enable" i powinien byc Port 1080 oraz IP-NAT ustaw na "internal".

To powinno byc wszystko. Ja jeszcze zuwazylem ze gdy Ami sie juz polaczy na DHCP, to w Database/DNS Servers, oprocz tych skonfigurowanych w drugiej sieciowce, w pececie (czyli przepisanych z pierwszej) mam jeszcze kolejny serwer o numerach 192.168.0.2 (LAN), czyli statyczne IP drugiej sieciowki (udostepniajacej) do ktorej jest przylaczona jest Ami.

Co do ogolnych wskazowek, to staraj sie na poczatku zalaczac peceta, a pozniej maszyne ktora odpali MiamiDX :)

PS. Jezeli komus uda sie dzieki temu opisowi bez problemow udostepnic net, to mozna go po odpowiednich poprawkach wrzucic do FAQ :)
PS2. Podobnie jest z Win2000. Nawet prosciej, poniewaz udostepnianie nie jest tak troche ukryte w zakladach i nie ma zapory.
PS3. Po stronie XP, trzeba przynajmniej na czas konfiguracji wylaczyc takze inne firewale. Pozniej, gdy juz wszystko bedzie dzialac, mozna stoponiowo sprobowac zalaczac zabezpieczenia...ah te pecety i ich virusy :P

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 01:14
[#8] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Andrzej Drozd, post #7

Ten opis jest troche nie teges bo zakłada że pierwsza sieciówka ma IP 192.168.0.1 co nie zawsze musi być prawdą, znajoma ma na tej sieciówce (tej z której jest internet) 192.168.2.1 (IP jest stałe i przypisane do MAC karty) i przy masce 255.255.255.0 druga sieciówka nie zobaczy pierwszej.
[#9] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Sylwester, post #8

Troche nie rozumiem. U mnie pierwsza sieciowka nie ma 192.168.0.1, tylko takie IP jakie mi przypisal provider, czyli 192.168.3.156. A to co wpisalem w drugiej sieciowce i amigowej - to jeden kit. Wlasciwie cokolowiek sie tam wpisze to powinno dzialac. Pozatym jezeli w MiamiDX IP ustawi siena DHCP, to za kazdym razem bedzie inny.

A co do opisu, to nic innego nie ma w necie jesli chodzi o udostepnianie netu Amidze. Az dziw bierze. Bylo juz mase pytan na ten "prosty" (ale nie dla laika) temat i nikt nie napisal nic konkretnego, tylko jakie odburkniecia ze "trzeba udostepnic" i jakies ksiazkowe schematy nijak nie majace sie do Amigi ;)
[#10] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Andrzej Drozd, post #9

Właściwie może i masz rację bo NEO ma 83.x.x.x i działa.
W XP znalazłem taką niedogodność że sieciówka udostępniająca musi mieć IP 192.168.0.1 .
[#11] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Sylwester, post #10

A ja wczoraj wklepalem cos na pale, pozbierawszy strzępy informacji z forum i chodzi:). Mocno sie zdziwiłem jak zobaczyłem PPA na amidze:). Szykowałem sie na wielki boj a tu tak ot wyszło Znaczy dokladnie to bylo tak:
-dla piec sieciowki polaczonej z ami ip 192.168.0.1 i dalej 255.255.255.0
w neo udostepnilem polaczenia, w firewall jako zaufane polaczenia dalem piec sieciowke
- w miami dalem wszedzie dhcp i w dnsach mam piec sieciówke czyli 192.168.0.1 i 194.204.159.1

i działa, łącznie z rdesktop i smbfs:)

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 13:08
[#12] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Sylwester, post #10

pewnie masz na mysli sieciowke w PC ktora jest wlaczona do wewnetrznej sieci. Zreszta co za problem... musi byc 10.0.0.1? Czy 192.168.0.1 jest od niego gorszy? ;)
[#13] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@wali7, post #12

Problem jest przy połączeniu komp1-komp2-komp3, komp1 ma na połączeniu z komp2 IP 192.168.0.1 siłą rzeczy komp2 nie może mieć 192.168.0.1 a takie IP jest wymagane w XP żeby komp2 udostępnił połączenie dla komp3.
[#14] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Sylwester, post #13

o rany, a po co tak trzy w lancuchu? nie prosciej switcha jakiegos uzyc?
[#15] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@wali7, post #14

Trzeba go mieć. :D
[#16] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Sylwester, post #15

no tak :) chociaz obecnie uzywane switche za grosze mozna kupic
[#17] Re: Udostepnianie sieci - Koszmar z ul. Wiązów powrca 2, smierdzi pasztetem...

@Sylwester, post #13

A ja znowu czegos nie rozumiem...Dajmy na to: 1 komp udostepnia net 2 kompowi i...wszystko. Nastepnie ktos wpadl na pomysl by 2 komp udostepnil net 3 kompowi. No, i co obchodzi to 1 kompa jezeli nie bedzie on wiedzial o istnieniu 3 kompa ktoremu to net udostepnil komp 2, a wszystko bedzie dzialac. ;)

A tak po chlopsku, to taki przyklad:
Pecet udostepnia net Amidze, a Amiga np. ShapeShifterowi lub drugiej Amidze na rownoleglym. Po co te wszystkie kombinacje? A tak pozatym to pozno juz jest ;)

Dodane: fakt, tylko bedzie taki, ze wszystko bedzie dzialac, nawet jeszcze gdyby podlaczyc 5 kompow i zrobic kolejne podsieci (?), z tym ze wszystkie ogolnie beda mialy IP 1 kompa :P

Ostatnia modyfikacja: 17.02.06 01:40
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem