kategorie: A500, Sprzęt
[#31] Re: A501 - A501+

@Kilos, post #30

Postanowiłem usunąć wlutowane kości i przylutować nowe (obstawiam że to wlutowane kości są niesprawne).
Zamówiłem takie rozszerzenie do A500 - aukcja, gdzie pamięci są w podstawkach. Będę mógł przetestować pamięci przed wyjęciem i mieć pewność że działają prawidłowo.
Trochę martwi mnie fakt że pamięci w tym rozszerzeniu mają 100ns odświeżania zamiast 80ns, ale skoro działają w A500 to powinny być zgodne z A501 (?).
Co o tym sądzicie?
[#32] Re: A501 - A501+

@poweredjj, post #31

Wyciąłem nalutowane kości w A501 i nalutowałem nowe, sprawdzone układy, wyjęte z nowego rozszerzenia.
Po zainstalowaniu w Amidze nie ma już problemu ze bootem (przebiega prawidłowo, nie ma żadnych zółtych ekranów i zwisów). Amiga wykrywa 1MB pamięci chip. Program Systest, w trybie wykrywania pamięci bez kickstartu, wykrywa 2MB lub 1,5MB (konsekwentnie w ramach jednego bootowania, ale różnie przy kolejnych włączeniach).
Teraz cały obszar pamięci rozszerzenia jest widziany z błędami - to samo pokazuje memtest, jeśli zmuszę go do testowania obszaru rozszerzenia. Przed przelutowaniem kości, błędy były konsekwentne (np. 00000000 zamieniało się w F0000000, albo w innym obszarze na 0000F000), teraz ta sama wartość zwraca raczej losowe błędy.

Nie widzę w tym wiele sensu. Oryginalna pamięć w A501 była sprawna - przed usunięciem dodatkowych układów, dolne 512KB pracowało prawidłowo. Nowe układy zostały sprawdzone w kilkugodzinnym teście, zanim wyjąłem je z podstawek w drugim rozszerzeniu. Przegwizdałem każdą nóżkę i upewniłem się, że połączenia pomiędzy dolnymi i górnymi układami są prawidłowe. Testy zrobiłem na dwóch Amigach 500+, które działają prawidłowo z innymi kartami rozszerzeń.

Nie mam pomysłu, co z tym dalej zrobić...

Jeśli ktoś ma sprawne rozszerzenie 1MB do A500+ (fabryczne, czy przerabiane - bez znaczenia), to chętnie odkupię. Napisałem ogłoszenie na giełdzie.
[#33] Re: A501 - A501+

@poweredjj, post #32

Cześć wszystkim.
Mam takie pytanie odnośnie rozszerzenia A501 rev 6c.
Czy jeśli w tym rozszerzeniu wymienię pamięci 4 kostki w podstawkach na pamięci 4x512
TOSHIBA TC514400AP-80. To rozumiem,że Amiga zobaczy tylko 1mb chip dodatkowy,czy też zobaczy 1 mb chip i 1mb pamięci slow?
Ktoś coś takiego próbował?
Pytam z czystej ciekawości
[#34] Re: A501 - A501+

@flops, post #4

A tu gotowiec ale z innym rozwiązaniem.... Też dla Agnusa 2MB.

http://allegro.pl/rozszerzenie-1-mb-do-amiga-500-amiga-500-i6761341536.html

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2017 14:56:31 przez ujejskiego
[#35] Re: A501 - A501+

@ujejskiego, post #34

Chyba już nieaktualne bo w stopce Kolega już ma 2MB Chip...
Były ostatnio jakieś oryginalne 1MB na allegro i może nabył.
[#36] Re: A501 - A501+

@movin, post #35

No tak niezupełnie jedną mam rewizje 8a,gdzie mam na płycie 2mb chip.Ale mam też płytę z 1mb chip rewizje 8a i tam chciałbym właśnie przerobić rozszerzenie 512Kb A501 rev 6c na 1mb rozszerzenie,albo nawet i 2 mb o ile jest to do zrobienia...
Chyba reszta pamięci byłaby wtedy rozpoznana jako slow? czy fast?
[#37] Re: A501 - A501+

@movin, post #35

Chyba już nieaktualne bo w stopce Kolega już ma 2MB Chip...
Były ostatnio jakieś oryginalne 1MB na allegro i może nabył.

Tak, kupiłem za ponad 300 zł oryginalne A501+ w licytacji - działa znakomicie.
Tamto A501 jeszcze próbuję poprawić żeby działało, ale traktuję to już bardziej jako wyzwanie do pokonania...
[#38] Re: A501 - A501+

@zyga64, post #1

Przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale chciałbym się podzielić swoją obserwacją na temat tego moda. W wątku jest napisane tylko o wlutowaniu kości na barana z przepięciem nóżki nr 4 na nóżkę 5. Gdy tak zrobiłem, Amiga wykrywała 2MB chip ale przy teście pamięci w Amiga Test Kit pojawiały się losowe błędy w dodatkowym 512KB. Problem rozwiązała zmiana konfiguracji zworek JP2 i JP3. To jest wyłączenie dodatkowego układu do odświeżania pamięci. Agnus 8375 go nie potrzebuje. Teraz testy całej pamięci chip przechodzą bezbłędnie. To tak dla potomnych :)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem