[#1] Problem adapter do myszy PS/2
Witam

Wykonałem kilka adapterów myszy z PC PS/2 jako mysz do natywnej Amigi 1200 (Kickstart 3.0) zgodnie z wieloma tutorialami dostępnymi w Internecie. Ostatni pochodzi ze strony:
http://ps2m.sotchenko.ru/version.html
w wersji na posiadany mikrokontroler PIC16F628A.
Po podłączeniu zarówno myszki PC/2 kulkowej jak i diodowej (świeci) zero reakcji w Workbenchu 3.1. Układ sprawny, zaprogramowany wsadem *.hex. Czy znacie jakiś pewny projekt na dostosowanie myszki PS/2 do portu myszki Amigi? Mysz szeregowa działa mi ale tylko pod Worbenchem, w grach już nie i dlatego muszę mieć działającą natywną myszkę w porcie MOUSE.

Pozdrawiam
M.K.
[#2] Re: Problem adapter do myszy PS/2

@Silos, post #1

Czy na pewno dobrze ustawiles programator ?
http://ps2m.sotchenko.ru/how2do.html
[#3] Re: Problem adapter do myszy PS/2

@Norbert, post #2

Witam

Programowanie PIC wykonują na starszym laptopie Pentium III z programatorem LPT Willem 7.1:

link

za pomocą dostarczonego programowania.
Ustawiam typ mikrokontrolera, wgrywam do bufora wsad i za którymś razem wprowadzi mi programator zawartość do układu co sprawdzam poprzez odczyt.
Z podanego wyżej linku można również zaprogramować taki układ bezpośrednio po podłączeniu adaptera z pustym mikrokontrolerem do Amigi (port MOUSE) ?

Pozdrawiam
M.K.
[#4] Re: Problem adapter do myszy PS/2

@Silos, post #3

Fusy poprawnie ustawiłeś?
[#5] Re: Problem adapter do myszy PS/2

@11111olo, post #4

Witam

FuseBity chyba są tylko w mikrokontrolerach AVR. Nie wiem właśnie jak ustawić jeżeli są fuse bity w PIC16F628A.

Pozdrawiam
M.K.
[#6] Re: Problem adapter do myszy PS/2

@Silos, post #5

Nie, też są w PIC. Internal RC osc trzeba ustawić żeby to miało prawo ruszyć bez kwarca, wyłączyć watchdoga. Tak na szybko głównie chyba o to chodzi. Z kolei w xmega nie ma fuse bo procek startuje na 1mhz i konfigurujesz w programie.
[#7] Re: Problem adapter do myszy PS/2

@abcdef, post #6

Witam

Nadal walczę ze skleconym układem z
http://ps2m.sotchenko.ru/version.html
w wersji na posiadany mikrokontroler PIC16F628A.
Układ jest banalnie prosty bo zawiera obok mikrokontrolera jedynie kondensator 100nF.
Ustawione mam w IC-Prog tylko checkbox WDT (enabled). Reszta odhaczona (PWRT, MCLR, BODEN, LVP, CPD, CP) i ustawiony oscylator na IntRC I/O zgodnie z informacją na stronie projektu. Nie mam samej opcji Internal RC.
Czy może miał ktoś doświadczenie z samodzielnym wykonaniem adaptera dla myszy PS/2 z PC może na AVR np. Atmega8?

Pozdrawiam
M.K.
[#8] Re: Problem adapter do myszy PS/2

@Silos, post #7

Chcesz to Ci za 2 dychy ( z wysyłką) wyslę mój prototyp na PIC16F84A.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem