kategoria: A600
[#1] CF0: przestał działać
Szczęśliwy, że w końcu Amisia zobaczyła CF pod PCMCIA postanowiłem ją poskręcać. Po skręceniu przestał działać CF pod IDE. Znalazłem problem, jeden pin odpadł. Przylutowałem, poprawiłem, zrobiłem testy. Amiga parę razy wystartowała z problemami (żółty ekran i resety). Teraz wszystko niby działa jak powinno, ale za cholerę nie widzi karty CF w PCMCIA. No disk present device CF0: - jakoś tak.

Czy mogłem uszkodzić Gayle tak żeby IDE działało normalnie a PCMCIA już nie?? Czy szukać przyczyny gdzieś indziej?.

Kartę po poskładaniu AMI formatowałem na FAT (16), ale WinUAE widzi ją normalnie, natomiast A600 nie chce :(
[#2] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #1

Rozumiem że na blacie widzisz kartę, tylko przy próbie wejścia masz "no disk present"?
[#3] Re: CF0: przestał działać

@jaa2, post #2

Nie, w ogóle się nic nie pokazuje. Jak w CLI chcę przejść na CF0: to mam ten komunikat.
[#4] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #3

Czym lutowałeś?
[#5] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #3

Jak bardzo ciepłe powinny być bufory U41, U42, U43 (74LS245) znajdujące się przy czytniku PCMCIA??

Moje osiągają taką temperaturę, że nie da się na nich palca trzymać.
[#6] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #5

Powinny być zimne.

Jak zrobiłeś zwarcie to się nie dziw.

Czy bez karty w PCMCIA też się grzeją?
[#7] Re: CF0: przestał działać

@11111olo, post #6

Po podmianie Gayle i wszytkich 74LS245 (U41, 42, 43, 45, 46, 47) CF nadal niewidoczny w systemie.

Adapter i karta sprawdzone na PC i działa.

Bufory nadal się grzeją, ale w tym komputerze to wszystko tak po prostu ma.

EDIT: Właśnie odkryłem przypadkiem, że przy włączonym PrepCard, kiedy wyjmę cały czytnik razem z kartą, to Prepare DISK i Prepare System RAM robią się niekatywne, a po włożeniu karty robią się aktywne.

Device: Unknown Format Unknown Geometry N/A - czyli karty nie rozpoznaje (a wcześniej rozpoznawał).

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2013 22:42:05 przez ExciterELB
[#8] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #7

A jakie są napięcia zasilające na buforach?
[#9] Re: CF0: przestał działać

@11111olo, post #8

4.95V na wszystkich

Podmieniłem jeszcze 74F02 (U44), ale to też nic nie dało.
[#10] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #9

A jak wygląda sprawa sygnału CC_ENA - pin 6 GAYLE.
[#11] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #7

Sprawdz programem FINDDEVICE (pakiet idefix) czy karta CF jest widziana pod właściwym device

zaznacz SHOW ALL DEVICES TYPES
[#12] Re: CF0: przestał działać

@ExciterELB, post #5

Nowe bufory dalej się grzeją że palca na nich nie da się trzymać?
[#13] Re: CF0: przestał działać

@11111olo, post #12

nowe są chłodniejsze, ale też dość ciepłe... jeszcze nie miałem kiedy sprawdzić tego wyjścia w Gayle.. nie sądziłem, że kiedyś nastanie taki dzień że swoje plany będę musiał ustawiać w kalendarzu :/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem