[#1] Mitsumi D357T2 kalibracja
Witam
Czy ktoś wie jak w tej stacji skalibrować głowicę?
Pozdrawiam
[#2] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Skiba, post #1

Jak masz baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo czasu i jeszcze więcej cierpliwości to dasz radę.

Kiedyś próbowałem ustawić głowicę w jakiejś stacji i po 2h dolna jako tako działała a mi już ochota całkiem odeszła.

Używałem XCOPY i sprawdzałem na nim.

Jak chcesz to Ci szczegółowo napiszę jak to zrobić.
[#3] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@11111olo, post #2

Napisz, bo ja też ustawiałem stację w swojej A500+ i niby działa ale chyba nie do końca tak jak powinna.
[#4] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@11111olo, post #2

Pisz , stacja ogólnie czyta, ale nie do końca tak jak powinna, kiedys działała, potem w niej grzebałem i się troche rozregulowała, więc jeśli możesz teach me master super
[#5] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Skiba, post #1

Da sie to zrobic, ja bym taka Mitsumi chetnie ratowal.
[#6] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Skiba, post #4

Witam. Da się to zrobić nawet szybko przy użyciu oscyloskopu. Kiedyś odratowałem koledze jedną stację. Jeśli dolna głowica czyta dobrze to można górną ustawić i bez oscyloskopu.
[#7] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Marcin74, post #6

Wiem, że można, trochę łapie o co chodzi ale chciałbym dowiedzieć się więcej.
[#8] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Skiba, post #7

Nie wiem jaka jest "pewna" metoda ale wiem jak to można zrobić.

Zaczynasz od dolnej głowicy. Jeśli nic nie czyta stacja luzujesz optykę sprawdzającą ścieżkę zerową - czasem całą płytkę - i w programie XCOPY zaznaczasz tylko dolną warstwę oraz dajesz CHECK DISK.

Jak sypie czerwonymi cyframi to czyta z błędami. Teraz powoli przesuwasz w jedną lub drugą stronę aż zacznie czytać poprawnie cały dysk.

Jak to Ci się uda górna głowica powinna być dobrze ustawiona a jeśli nie to postępujesz analogicznie z tym że tam głowicę przesuwasz w dwóch osiach co bardziej utrudnia ustawienie.
[#9] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@11111olo, post #8

Ok, wielkie dziękiOK
[#10] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Skiba, post #9

Po około godzinie, stacja działa.
Kupiłem w razie czego kilka sztuk stacji dyskietek, jakby padła:)
[#11] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Skiba, post #10

jak to zrobiles ?
[#12] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Macintosh, post #11

Brawa za odpisanie w wątku sprzed 5 lat na post z nieaktywnego już konta. Złota łopata.
[#13] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Krashan, post #12

kurde fakt nie patrzylem nawet na date :(
[#14] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Krashan, post #12

No ja dziś kupiłem taką za 20PLN, będę walczyć...
[#15] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@elmer, post #14

Skiba usunął konto?
[#16] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@Ralpheeck, post #15

Usunął 3 listopada 2014 roku. Niecałe 3 tygodnie później na forum pojawił się użytkownik _Skiba.
[#17] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@recedent, post #16

Usunął 3 listopada 2014 roku. Niecałe 3 tygodnie później na forum pojawił się użytkownik _Skiba.

Uff.. czyli żyje szeroki uśmiech
[#18] Re: Mitsumi D357T2 kalibracja

@elmer, post #14

Dziś miałem chwilę i okazało się, że stacja czyta idealnie, problemem jest silniczek krokowy, który po prostu się wiesza. Jakieś pomysły na "ożywienie" jego ślizgu? ;)
Póki co usunąłem nawinięty syf na rowkach i jest lepiej, ale nadal się wiesza.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2020 21:17:31 przez elmer
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem