kategoria: A500
[#1] antywirus
Witam,

kopjuję już dyskietki poprzez ADF Sender terminal (tym co pomogli dzięki za pomoc) jednak chciałbym również "przeskanować antywirusem. w tym celu ze strony adf sender terminal zaciągnąłem zip-a z "virus.adf" . przesłałem to na dyskietkę i tu zaczyna się problem. nie wiem jak tą dyskietkę uruchomić.
robię tak:
1. sposób
staruję A500 z workbench 1.3. po załadowaniu do df0: pakuję tą dyskietkę z virus.adf. worbench 1.3 pokazuje że w napędzie jest dyskietka o nazwie np: "virus". próba jej otwarcia zwiesza Amigę.
2 sposób:
startuję A500 z dyskietki "virus". pierwszy ekran to raport i info "left mouse to continue boot. wciskam lewy klawisz. i nic się dalej nie dzieje.
3 sposób
startuję A500 z dyskietki "virus". pierwszy ekran to raport i info "right mouse to reset vectors. wciskam prawy klawisz. Uruchamia się AmigaDOS i okienko "Please insert volume L in any drive"

W ADF Opus podglądam sobie ten plik "virus.adf" i tam jest trochę plików i katalogów, więc podejrzewam, że żle wykonuje to bootowanie A500? Tylko jak inaczej ???

Pozdrawiam,
krolikbest
[#2] Re: antywirus

@krolikbest, post #1

OK, zamykam temat. wyjaśnienie prozaiczne: przenosząc obraz adf na dyskietkę nie zawsze jestem w stanie mieć idealnie sprawną. podczas sprawdzania diskdoctorem mam dużo błedów.
Ładnie temat tutaj opisany
http://ftp.back2roots.org/back2roots/cds/xetec/fish_n_more_vol1/fish/text_utils/supermenu_368/amigados.help

Pozdrawiam,
krolikbest
[#3] Re: antywirus

@krolikbest, post #2

Diskdoctor nie jest dobrym programem do naprawy dyskietek.
Jaką masz pewnosc ze virus.adf jest dobrym obrazem dyskietki i czy na pewno jest tam program antywirusowy?
Podaj linka
[#4] Re: antywirus

@Norbert, post #3

Jaki program antywirusowy polecacie do sprawdzania dyskietek na A500? Kick 1.3
[#5] Re: antywirus

@Norbert, post #3

Diskdoctor nie jest dobrym programem do naprawy dyskietek.

Rzekłbym nawet że to najlepszy program do zepsucia dyskietki.
[#6] Re: antywirus

@Jacenty, post #4

Ja używałem zawsze Virus Experta.
[#7] Re: antywirus

@_arti, post #6

Albo na 1.3 też używałem Virus Checker OK Na 3.0 VZ OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem