kategoria: A500
[#1] Słuchawki do amigi
Sytuacja życiowa skłania mnie do zastosowania słuchawek do amigi 500. Korzystam ze starego telewizora z euro ale bez gniazda słuchawkowego via własnoręcznie zrobiony kabel RGB-SCART. Lektura internetu podpowiada, że powinien być jakikolwiek wzmacniacz. Zbadane przypadki dotyczyły jednak głośników, a nie słuchawek. Pytania brzmią:
- czy były jakieś oryginalne commodorowskie wzmacniacze?
- czy kity z AVT rozwiążą problem - czy może na coś poza nazwą "wzmacniacz słuchawkowy" należy zwrócić uwagę?

Mam toscę 303 ale nie widzi mi się jej używać do tego celu. Może zdecydowałbym się na wycięcie wzmacniacza i portu jack 6,3 z niej ale nie wiem czy poradzę sobie bez manuala i nie wiem czy ten wzmacniacz podepnę pod ATX (chciałbym uniknąć kolejnej wtyczki w gniazdku).

Nie chcę ingerować w TV, bo rozwiązanie ze starym tv jest raczej przejściowe, a pieniądze i czas wolę inwestować bezpośrednio w infrastrukturę bliżej ami.
[#2] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #1

Może polecę Ci coś, czego od ładnych 7 lat używam. Jest to wzmacniacz Słuchawkowy Holdegron Audio Lab. Wejście chinch (czyli do Amigi bezpośrednio) przelotowe czyli można pociągnąć sygnał dalej do "dużego" wzmacniacza, wyjście Jack 6,3mm. Tanie toto nie jest ale jakość dźwięku, nie tylko z Amigi jest bardzo dobra. Sluchawek Ci swoich (Tonsil Sd-426) nie polecę bo firma, która je produkowała już nie istnieje a kto ma to się nie pozbywa. Z nowych to jakieś Sennheisery, Grado albo AKG. Tylko wersję wzmacniacza musisz dobrać do impedancji posiadanych słuchawek.
[#3] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #1

Ja bym Tosci nie ciął, szkoda by mi było. Lepiej zrób tak jak radzi @Jenot.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 07:23:51 przez jarob
[#4] Re: Słuchawki do amigi

@jarob, post #3

Tonsil istnieje tylko jest dużo mniejszą firma we Wrzesni ale robi zajebiste cuda mam odnich kolumny głosnikowe fakt placilem 2000zł za sztuke ale wymiataja a dwa że jak mam dac zarobic to wole wspierać rodzimy przemysł
[#5] Re: Słuchawki do amigi

@Jenot, post #2

Ja z kolei nie polecam lepszych DACów z prostej przyczyny - Paula niestety obecnie swoimi parametrami nie urywa d*py, dlatego proponuje jakiś mały i tani DAC słuchawkowy pokroju Fiio E6 + jakieś rozsądne słuchawki (do listy którą podał Jenot można śmiało dopisać Beyerdynamic z niższej półki). Jeżeli to ma tylko służyć do Amigi to więcej nie jest potrzebne. Jedynie osobiście dołożyłbym do słuchawek - te zawsze można wykorzystać gdzie indziej.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 14:08:22 przez Lokaty
[#6] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #1

Ależ Tosca 303 doskonale nadaje się do tego celu! Posiada ona mianowicie przełącznik stereo/mono. Ja osobiście nie wyobrażam sobie słuchania przez słuchawki typowego modułu z Pauli, przy charakterystycznej dla tego rodzaju muzy 100% "separacji kanałów". Kociokwiku idzie dostać. Monofonia ratuje w tym przypadku zdrowie, a do innego rodzaju muzy można powrócić do stereo.

Chociaż najlepsze efekty dają sprzęty Radmora i oferowana przez nie funkcje typu "super stereo", częściowo mieszające kanały.

A jak chcesz proste rozwiązanie, to robisz tak: kupujesz jakiekolwiek bądź tzw. głośniki aktywne. Wypruwasz płytkę z "elektroniką". Do kabli, do których podłączone były głośniczki, lutujesz gniazdo "mały jack" (do słuchawek). Od kabla "do kompa" odkrawasz wtyczkę "mały jack" i dolutowujesz w to miejsce dwa chinche. Umieszczasz urządzenie w pudełku po czymkolwiek albo wewnątrz Amigi i gotowe. :)
[#7] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #1

Acha, i nie niszcz Toski. To sprzęt o znakomitych parametrach, ceniony przez fanów retro-audio. Coś jak Amiga, tylko z innych rejonów. Zasługuje na szacunek.
[#8] Re: Słuchawki do amigi

@Daclaw, post #6

O ile dobrze sobie przypominam to Hippoplayer miał opcję zmniejszającą separację kanłów, chyba można było zjechać suwakiem aż do mono. Oczywiście efekt super stereo czy jakikolwiek elektroniczny będzie lepszy gdyż można będzie go zastosować również do scenowych produkcji czy gier.
[#9] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #1

Ja wykorzystałem kiedyś wzmacniacz słuchawkowy ze starego cd-romu.
[#10] Re: Słuchawki do amigi

@Lokaty, post #5

Słuchawki mam philipsa sbc 3150 o impedancji 32 Ohm. Szału nie ma, a ich najważniejszą zaletą jest fakt iż epoką pasują jak znalazł do A500. Kurcze, widzę że wysoko wieszacie poprzeczkę :) Szukam bardziej ekonomicznych rozwiązań. Póki co najtaniej wychodzi avt1024 (ok 50 pln w komplecie z wysyłką). Pewnie nie robi to mega roboty ale też nie oczekuję wrażeń audiofilskich.

Swoją toscę 303 oszpeciłem 15 lat temu ucząc się na niej podstaw moddingu wiertarką :( Ale później jeszcze działała - padły kolumny i wylądowała w szafie. Nie zamierzam jej wyciągać, bo oszpecona i jak już może wspomniałem z uwagi na gabaryty odpada. Stąd był pomysł "prucia" - ale na to za rzadki jestem. Poszukam o tym wzmacniaczu z cd-roma - może to jest łatwiejsze :)

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 15:27:44 przez avionik
[#11] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #10

To jak widać słuchawki odpadają z poszukiwanego kompletu. Co do epoki to podobno często-gęsto zdarzają się z tego okresu bdb sprzęty, niestety aż tak głęboko nie brnąłem w temat i nic nie wiem na temat tego modelu słuchawek. Dzisiaj Philips w audio praktycznie nic nie znaczy.
Tu masz kilka zdawkowych odpowiedzi na temat kita avt, a tu link do podobno lepszego rozwiązania (z tego samego tematu). Tutaj natomiast podaję wersje drugą tego rozwiązania.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 16:02:20 przez Lokaty
[#12] Re: Słuchawki do amigi

@Daclaw, post #6

@Dacław

Myślałem o tym, żeby wykorzystać wzmaka z głośników komputerowych i nie wiem czemu pomysł przeoczyłem. Znalazłem w gratach głośniki z dodatkowym gniazdem słuchawkowym zatem operacja będzie jeszcze prostsza. Nawet jak efekt rozczaruje to będzie bez kosztów. Spróbuję i dam znać. Dzięki za tip!
[#13] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #12

Wzmacniacz z chińskich głośników spełnia rolę ale pozostawia trochę życzeń co do jakości. Ten który mam ma jedną zaletę - opcjonalny tryb 3d :) nic innego jak miksowanie kanałów - jak już wspomniano funkcja niezbędna żeby nie zwariować przy ami i paradoksalnie na byle klipie z YT żeby uzyskać efekt odwrotny.

Niestety nie miałem okazji poszukać hi-endów Pauli, bo kabel w moich pro-słuchawkach szlag kabel trafił i testy były na chinkach. Przy wings of fury myślałem, że będzie klapa ale pierwsze demko i po chwili grania znalazłem optimum ustawień.

Z tego co wykombinowałem to jest opcja podłączenia pod 12V z atx zatem wywalę transformator i wepnę zasilanie z atx za mostkiem prostowniczym wzmaka. Jeżeli to czymś grozi dla ami to dajcie znać :)

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2013 17:48:33 przez avionik
[#14] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #13

dwie soboty w plecy a wzmaka z cd-romów nie postawiłem :( Na jednym udało mi się złapać sound ale o wiele słabszy aniżeli bez wzmacniacza :)

Z chińskich głośników z miksowaniem kanałów wyciąłem wzmak, później trafo i zasilam wzmacniacz atx-em tym samym co amigę. Do tego postawiłem na nogi słuchawki philipsa i jakoś to gra.
[#15] Re: Słuchawki do amigi

@Lokaty, post #11

A pomyśleć, że większość wynalazków w dziedzinie audio to Philips. Takie realia. Co do samych słuchawek, to i tak są lepsze niż 90% tego co znajduje się w sklepach. Z braku laku kupiłem SHP1900 i... grają fajnie. Podłączałem do PS3, C64 (przez wzmacniacz), do Korga i do miksera jako odsłuch. Kurde, w każdym wypadku grają naprawdę przyjemnie jak na swoją cenę (35PLN?).

Co do wzmacniacza, to polecam w allegro wpisać frazę wzmacniacz słuchawkowy. Już za 70-80 złociszy można kupić jakiegoś Behringera. Nie ma chyba co rzeźbić, bo szkoda djentu i talentu.
[#16] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #10

Nie kupuj tego kitu AVT1024 - jak dla mnie strasznie szumi. Warto z oferty AVT zmontować wzmacniacz słuchawkowy w klasie A - kit nr 2464. Zaprojektujesz sobie dwie płytki w Amipcb ;) dasz dobrze stabilizowane zasilanie i możesz słuchać Amigi z przyjemnością :)
[#17] Re: Słuchawki do amigi

@RAL, post #16

a czy AVT2978 A zrobiłoby robotę? Na pewno lampy przy a500 dodałyby +500 do zajefajności... Biorę pod uwagę, że to przerost formy. Kumpel miał kiedyś dwa radyjka lampowe zrobione na wzmaka stereo i szukaliśmy hi-endów na Lou Reedzie... ehh.
[#18] Re: Słuchawki do amigi

@avionik, post #17

Witam,

Jeśli chodzi o wzmacniacz słuchawkowy to masz minimum 4 opcje z tych prostych:

1) na układzie operacyjnym - w zależności od konstrukcji może szumieć lub nie, jakość ok, jeśli nie wymagasz cudów.
2) dobrej jakości wzmacniacz scalony - tu bym polecił konstrukcję wzmacniacza esh0 lub inną na TPA1620, zbudowałem działa super link
3) wzmacniacz w klasie A na tranzystorach MOSFET np AVT2464 - bardzo ładny dźwięk, bardzo ciepło w obudowie, spory pobór mocy, brak zakłóceń przy dobranych elementach i odpowiedniej płytce... etc link link
4) hybryda wzmacniacza w klasie A + lampa w przedwzmacniaczu - nie mniej MOŻE (ale nie musi) troszkę brumić ... ale jakość dźwięku... eh, nie używam już nic innego. link link

Lepsze to już kompletne wypasy .... :)

Jak byś miał pytania pisz :)

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2013 23:07:37 przez Thom/CT
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem