[#1] A1200 i CF - nie chce wystartować
Mam taki sprzęt.
A1200 2B, zasilacz AT 146W z wymienionymi kondensatorami (trzyma napięcia), CF 4GB (kingston z kwiatkiem), DVD, 2x FDD, obudowa Mikronik 1200, Apollo MK-III 50MHz 32MB.

Jak amiga jest "zimna" to nie da rady jej uruchomić z dysku (karty CF). Najczęściej wyskakuje guru 8000 0004. Czasem też DH1 NOT DOS DISK - czy jakoś tak. Także uruchomienie z dyskietki nie dochodzi do skutku. Po kilku sekundach jest guru.

Po kilku resetach jak pierwszy raz amiga włączy się z dysku to mogę resetować w nieskończoność i za każdym razem się włącza oraz nie ma problemów ze stabilnością.

Myślałem że to wina karty turbo ale bez niej jest tak samo.

Co ciekawe odpięcie taśmy dysku od płyty rozwiązuje problem tzn. od razu dyskietka działa poprawnie.

Próbowałem na innej taśmie i przejściówce ale to nic nie pomaga.
[#2] Re: A1200 i CF - nie chce wystartować

@11111olo, post #1

Może wina leży po stronie adaptera IDE-CF.
[#3] Re: A1200 i CF - nie chce wystartować

@11111olo, post #1

Suszarka w dłoń i pogrzej płytę jak Amiga jest zimna - jak po takiej operacji wystartuje bez problemu to odpowiedź pewnie znasz :)
[#4] Re: A1200 i CF - nie chce wystartować

@gorzyga, post #3

taa... to będzie zimna luta :D
[#5] Re: A1200 i CF - nie chce wystartować

@Skiba, post #4

Może to wina kondensatorów.

Jak będę miał chwilę to wymienię i dam znać.
[#6] Re: A1200 i CF - nie chce wystartować

@11111olo, post #5

Wymieniłem kondensatory na tantalowe i amiga odpala od kopa ;)

Z kartą jest trochę gorzej.
Jak jest "zimna" to sypie guru ale po 2-3 min można już jej używać godzinami i jest stabilna.
Co ciekawe jak wyjmę zworkę RAM to zimna karta startuje, procesor i koprocesor wykrywa w SYSINFO tylko z ramem są takie cyrki.

Kondensator też na karcie wymieniłem ale nic to nie zmienia.

Dla przypomnienia karta tak wygląda.
[#7] Re: A1200 i CF - nie chce wystartować

@11111olo, post #6

A ta "zworka RAMu" odpowiedzialna jest za timing? Przy startupie czasami tak jest z kartami (zwlaszcza Apollo), ze sobie zle radza z czasem dostepu - poluznienie latencji zalatwia sprawe.
[#8] Re: A1200 i CF - nie chce wystartować

@F7sus4, post #7

Jak wyjmę zworkę RAM to karta się włączy ale ramu jest 0MB.
WAIT nic nie zmienia.

Tu założyłem nowy temat bo problem jest w karcie.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2013 15:00:54 przez 11111olo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem