[#1] Amiga 500 i "Error validating disk .. 880 checksum error"
Witam
Przegladnolem forum wszerz i wzdluz i niestety nie znalazlem rozwiazania mojego problemu no chyba ze przeoczylem cos ?

Odkurzylem moje cudo techniki zwane Amiga 500 :) ktore to ma na pokladzie 1MB RAM (+przelacznik SLOW CHIP chyba) i oczywiscie kick oraz WB w wersji 1.3. Po wielu dniach zabawy udalo mi sie polaczyc Amisie z PC w celu oczywiscie zgrywania obrazow ADF na dyskietki (niestety brak HD :(). Do przesylania ADF'ow bezposrdnio na dyskietki uzywalem zarowno programu paradise z kablem LPT jak i programu Amiga Explorer wykorzystujacego RS'a. Obydwa programy oczywiscie dzialaja i wszystko jest ok ale niestety nie przy wszystkich grach. Np. udalo mi sie skopiowac takie gry jak Superfrog, Hugo, PP Humer, Batlle Squadron, logical ale niestety takie gry jak Lotus II, Lotus III, Baby Jo, Pang ... po skopiowaniu zarowno jednym jak i drugim programem i po restarcie Amigi laduje sie AmigaDos i wywala blad jak w temacie. Oczywiscie gry te dzialaja pod WinUae wiec ADF'y raczej sa poprawne.
I tu pytanie dlaczego ?
Nie jest to na pewno wina za starego kick'a i za malej ilosci RAM bo te gierki kiedys kiedys mialem i chodzily bez problemow.
Dziwne jest to ze niektore gry NDOS kopiuja sie poprawnie a niektore nie.
Moze ktos ma jakis pomysl ?? (poza kupnem A1200 :))
Z gory dzieki za pomoc.
Pozdrawiam Paweł P.
[#2] Re: Amiga 500 i "Error validating disk .. 880 checksum error"

@doomelek, post #1

1. Uszkodzona dyskietka.
2. Zbyt wcześnie wyjęty dysk po operacji zapisu na dysk.
3. Program, którym zrzucasz ADF-y na dysk nie obsługuje bootblocku.
[#3] Re: Amiga 500 i "Error validating disk .. 880 checksum error"

@mailman, post #2

Ad.1 Uszkodzona dyskietka raczej nie bo sprawdzalem na kilku zarowno nowych HD oraz na starych DD formatowanych i bez badow..

Ad2. Dodam ze oczywiscie kopiuje pod WB i pod koniec kopiowania wyskakuje rowniez ten blad ... daje wtedy cancel .. wtedy jeszcze wyskakuje zeby uruchomic diskdoctora ...a nastepnie ze dysk nie jest dyskiem dosowym ... wtedy po nacisnieciu cancel gasnie dioda dostepu do stacji i wtedy wyciagam dyskietke. Na PC wyskakuje komunikat ze niby wszystko poszlo ok.

Ad3. No ale niektore gry NDOS kopiuja sie poprawnie i nie ma takich problemow .. chyba ze sa rozne formaty NDOS i niektore program paradise oraz AE obsluguja a niektore nie .. troche by to bylo dziwne chyba ?

Ok moge jeszcze sprobowac zaladowac spakowanego ADF'a do RAM'u i wtedy programem bezposrednio rozpakowac na dyskietke ale czy sa jakies takie pod WB1.3 ?? Sprawdzalem kilka i niestety zwiecha kompa :( bo chyba dzialaja pod minimum OS2.0 :(
[#4] Re: Amiga 500 i "Error validating disk .. 880 checksum error"

@doomelek, post #3

Ad.1 Uszkodzona dyskietka raczej nie bo sprawdzalem na kilku zarowno nowych HD oraz na starych DD formatowanych i bez badow..

W HD drugą dziurę zakleiłeś?

Ad2. Dodam ze oczywiscie kopiuje pod WB i pod koniec kopiowania wyskakuje rowniez ten blad ... daje wtedy cancel .. wtedy jeszcze wyskakuje zeby uruchomic diskdoctora ...a nastepnie ze dysk nie jest dyskiem dosowym ...

Dyskietki NDOS kopiujesz po WB? To chyba niemożliwe.

Na PC wyskakuje komunikat ze niby wszystko poszlo ok.

Na PC nie da się nagrać amigowej dyskietki, chyba że masz specjalny kontroler. Tak więc nie wiem co oznacza to, co napisałeś.

Ad3. No ale niektore gry NDOS kopiuja sie poprawnie i nie ma takich problemow .. chyba ze sa rozne formaty NDOS i niektore program paradise oraz AE obsluguja a niektore nie .. troche by to bylo dziwne chyba?

Które się skopiowały poprawnie?
[#5] Re: Amiga 500 i "Error validating disk .. 880 checksum error"

@mailman, post #4

W HD drugą dziurę zakleiłeś?

To jest Amiga 500 wiec jej wszystko jedno czy dziurka w dyskietce jest czy nie ma bo stacja nie ma czujnika dyskietek HD. W koncu skopiowalem juz pare rzeczy na te dyskietki i nie ma problemu.

Dyskietki NDOS kopiujesz po WB? To chyba niemożliwe.

Tak jak wspominalem na poczatku ADF'y przesylam bezposrednio z PC i musze odpalic program po stronie Amigi ktory bedzie odczytywal dane z portu i zapisywal na dyskietke. I te programy oczywiscie odpalam pod WB. Piszac ze kopiuje pod WB chodzilo mi oto ze kopiuje z PC na Amige a nie z dyskietki na dyskietke.

Na PC nie da się nagrać amigowej dyskietki, chyba że masz specjalny kontroler. Tak więc nie wiem co oznacza to, co napisałeś.

Jak wyzej .... kopiuje przez kabel na Amidze a nie bezposrednio bo chyba kazdy amigowiec juz wie ze bezposrednio sie nie da :)

Które się skopiowały poprawnie?

No z tych gier co wypisalem w pierwszym poscie to chyba tylko Battle Squadron jest NDOS ale skopiowalo sie bez problemow i chodzi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem