kategoria: A4000
[#1] A4000 Cyber Vision i Indivision - problem
Witam
Mam taki problem z A4000 z CyberVision 64 i Indivision.
Karta graficzna działa dobrze, SD Indivision też samodzielnie działa poprawnie. Podłączone w układzie pass-through wydają się działać OK. Boot menu pojawia się za każdym razem jak przytrzymam LMB i RMB. System uruchamia się OK w 1024x768x16. Ale jak uruchamiam jakiś program (np Briliance) albo viewer obrazków działający na ekranie w PALu to ekran jest czarny, czasami, a czasami zadziała ylko raz i albo zawiesi maszynę albo nie....

Podejrzenie pada na kabelek pass-through, albo na niedodociśnięte złącza (karta, IndyV, kabelki, inne)
Mieliście coś takiego?
[#2] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@crrnpixels, post #1

Skoro bootmenu jest to połączenia i kabelki są prawidłowe. Pytanie czy od strony programowej jest wszystko w porządku, karta wie że ma przełączać sygnały z różnych źródeł ?

Pozdrawiam
[#3] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@RadoslawF, post #2

Może, ale wcześniej działało...
[#4] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@crrnpixels, post #3

Indivision "lubi zeskoczyć". Wiem bo mam. Zdjąć, wyczyścić styki układu spirytusem i założyć z powrotem mocno dociskając.
[#5] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@stachu100, post #4

bump....
dalej to samo.
[#6] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@crrnpixels, post #5

Sprawdż te ustawienia czy nie poleciały w kosmos.
Kiedy łapiesz bootmenu karta jeszcze nie generuje własnego sygnału więc puszcza ten który dostaje z SD, kiedy system już wstanie masz ekran WB na wyjściu karty i jakiś ekran w PALu na wyjściu SD to jeśli oprogramowanie karty nie wie że ma obsługiwać i przełączać dwa źródła sygnału wyświetla tylko ekran z karty. Jeśli to nie problem programowy to padła elektronika karty odpowiedzialna za przełączanie tych sygnałów. Bo jak rozumiem sprawę brudnych styków czy kiepskich kabelków już wyeliminowałeś. Jeszcze może SD pada, wyświetla obraz poza parametrami i karta go nie łapie wyświetlając czarny ekran, jak możesz pożyczyć i podstawić inny to sprawdź.

Pozdrawiam
[#7] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@crrnpixels, post #5

Jak nie pomagają rzeczy proste, to trzeba "ostrzej"
1) Czy na "gołym" WB3.1 wszystko jest ok? Może masz problem z jakąś dziwną łatką/patchem...
2) Kondensatory na A4000 zamienione na nowe?
3) Napięcie +5V ma minimum +4,85V
4) Super Buster wlutowany bezpośrednio w płytę (podstawka Bustera lubi tracić kontakt)
5) Przeczyścić styki na pamięci CHIP
6) Spróbować z inną kostką pamięci CHIP
[#8] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@stachu100, post #7

och kurcze... tyle możliwości a życie tylko jedno... ;)
sprawdzę dziś wieczorem.

ale na gołym wb idzie - podstawowe przypadki sprawdziłem... dzisiaj pobawię się Deluxem i Brileancem żeby mieć pewność czy goły WB idzie. ale pisząc goły mam na myśli WB przepuszczony przez kartę ale w trybach PAL... jak kartę wyjmę i puszczę tylko z Indivision to wszystko idzie OK.
[#9] Re: A4000 Cyber Vision i Indivision - problem

@crrnpixels, post #8

W takim razie wygląda na jakiś śmieć programowy w systemie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem