[#1] Cyberstorm MK2 i A4000T
Mam problem. Amiga po wsadzeniu CS MK2 040/40 nie butuje sie. Wiecie moze o co chodzi? Jak trzeba ustawic zworki na plycie? No i do czego jest zworka na karcie, nad samym prockiem? Ja tez trzeba zamknac/otworzyc?
pozdrawiam
[#2] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@jarema, post #1

Piszć z pamićci masz na płycie zworki do ustawienia rodzaju karty.
Jak wkładałem csmk2 z 060 to musiałem przestawiać, instrukcja była chyba w dokumentacji karty. Sprawdzć jak bćdć w domu i napiszć.
[#3] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@jarema, post #1

Zworka na karcie jest do robienia updateu firmwareu na karcie. Musi być zwarta aby można było zrobić update. Najnowszy to 8.6
Miałem 2 karty CS MKII i używałem je na A3000 i A4000 i nie miałem tego problemu.
Przy 060 musisz pamiętać aby NAJPIERW zainstalować soft a dopiero potem kartę, nie wiem czy tak jest też pod 040.
W instrukcji do CS MKII jest jak powinny być zworki na płycie głównej (pamiętam, że musi to być inaczej niż w kartach PPC).

Znalazłem: Zworki J100 i J104 (są pod kartą procesora w A4000T) muszą być w pozycji INTERNAL.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.06 16:48
[#4] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@amigafan, post #3

cholera, nie dziala. z softem czy bez, bez roznicy. nie wiem co robic.
[#5] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@jarema, post #4

W mojej instrukcji do CSMK2 przed instalacją karty w A4000T każą przeczytać rozdział "3.1 internal expansions options" z manuala do Amigi.
Ja czegoś takiego nie posiadam. Szukaj na sieci lub pytaj o niego, może ktoś będzie miał.

Pozdrawiam
[#6] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@RadoslawF, post #5

Ale jeśli ta A4000T to zwykła A4000 w innej obudowie to wystarczy tylko te zworki pod kartą przestawić,
Jeśli nie działa to jeszcze pytanie czy dobrze dociskasz kartę przy wkładaniu i czy wkładasz dobre pamięci na kartę ?
Do tej karty można maksymalnie włożyć 4 simy po 32MB i koniecznie PFM, EDO karta nie widzi.
Napisz czy to oryginalna A4000T czy tylko przekładka z inną obudową.

Pozdrawiam
[#7] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@RadoslawF, post #6

oryginalny tower i w koncu udalo mi sie ja odpalic. dziala ale tylko z ramem z plyty. ramu na karcie nie widzi.
[#8] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@jarema, post #7

Wyjmij eksperymentalnie jednego sima z płyty i wsadz do karty.
Jak zobaczy to winna pamićć, jak nie zobaczy to to powoli tracć koncepcje.
Napisz skąd jesteś, może w poblizu bedzie ktoś z A4000 + MK2 i bćdzie okazja do przetestowania. Lub znajdź w sieci tego manuala do towerki.

Pozdrawiam
[#9] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@RadoslawF, post #8

Manuala do Towerki na sieci nie ma. Prosiłem też na tym forum aby mi ją zeskanowano ale koleś który ją posiadał olał mnie bo "mu się nie chciało skanować całej".
W tym manualu nic innego nie będzie ponad to ze zworkami J100 i J104.
Jakie konkretnie są objawy?
Wyjmij RAM z płyty gównej i z MKII, odłącz dyski i odpal komputer tylko z MKII i FDD. Czy się bootuje (czyli czy słychać klikanie stacji dyskietek)?
Czy nie masz za długich kołków między płytą główną a kartą procesora? (A4000T z Escom oryginalnie miały za długie kołki i karta procesora nie kontaktowała).
[#10] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@RadoslawF, post #8

To tez przerobilem i nic, ale znalazlem odpowiedz:
http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?id=cyberstorm2
moja karta jest wlasnie z tej serii.
Jestem z w-wy :)
pozdrawiam
[#11] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@amigafan, post #9

W instrukcji nic nie ma, wiem bo ja mam. A z kolkami to odpada, bo takowych nie posiadam. Reszta opisana jest tutaj: http://amiga.resource.cx/exp/search.pl?id=cyberstorm2
i to by sie zgadzalo. Ta karta (z tej serii) jest po prostu do A4000D. Choc jeszcze poprobuje.
pozdrawiam
[#12] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@jarema, post #10

Tego to nie wiedziałem. Szukaj innej karty lub innej Amigi na zamianć.

Pozdrawiaj
[#13] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@jarema, post #11

Mnie też to zaskoczyło, bo nie wiedziałem, że jest partia uszkodzonych CSMK2

Ostatnia modyfikacja: 23.02.06 15:50
[#14] Re: Cyberstorm MK2 i A4000T

@amigafan, post #13

No, niestety.
pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem