kategoria: A500
[#1] Amiga 500 od początku
Na początek chciałem się przywitać, Cześć wszystkim.
Super że jest taki portal i mam nadzieję że dzięki Wam powrócę do przeszłości.
Mianowicie :
Odkopałem po wielu latach moją Amigę, ale niestety poprzez remonty i przerzucanie jej z miejsca na miejsce, potraciło się trochę podzespołów i została mi tylko Amiga, zasilacz i jakieś dyskietki.
Najważniejsze jest to że chciałem najpierw sprawdzić czy ona w ogóle jeszcze działa.
Przeszukałem forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy da się ją podłączyć do monitora z PC ? Jeżeli tak to jakim kablem ewentualnie może ktoś ma taki do odstąpienia ( oczywiście nie za darmo )
Wiem że można poprzez modulator do TV. ale modulatora niestety też nie mam.
Wyczytałem że można wystrugać kabel RGB - Scart, tylko nie wiem czy TV 42" nie będzie za duży ( jakość obrazu ).
Jak już się dowiem czy działa no i o ile będzie działać będę Was pewnie prosił o jakieś wskazówki i przypomnienie co i jak bo moja przygoda z tą zabawką skończyła się ponad 20 lat temu.
Z góry dziękuję za jakieś rady i pozdrawiam.
P
[#2] Re: Amiga 500 od początku

@Proximo, post #1

Jeśli chcesz podłączyć pod monitor pc to kup to
a jeżeli pod TV to kup to
[#3] Re: Amiga 500 od początku

@Skiba, post #2

Właśnie o takim kabelku do tv mówiłem, pierwsza opcja na razie nie wchodzi w grę, szkoda mi wydawać100 euro, jeżeli nie wiem czy ona w ogóle jeszcze jest sprawna.
Jak podłączenie za pomocą tego kabla ma się do jakości obrazu ?
[#4] Re: Amiga 500 od początku

@Proximo, post #1

Proximo, Proximo - martwisz się i troszczysz o wiele, a potrzeba mało, albo tylko jednego...

Mamy dział FAQ na stronie, nie trzeba od razu przekopywać forum (na którym zresztą też znajdziesz odpowiedzi).

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2013 21:36:56 przez recedent
[wyróżniony] [#5] Re: Amiga 500 od początku

@Proximo, post #1

Jak masz TV z wejściem video na chinch to podłacz pod to A500. Obraz co prawda będzie czarnobiały ale to do sprawdzenia wystarczy.
[#6] Re: Amiga 500 od początku

@11111olo, post #5

Tak też zrobiłem no i muszę powiedzieć że działa
Wielkie dzięki "11111olo", takie proste a jakie pomocne.
Niestety, teraz mam następny problem, przeglądnąłem dyskietki i nie mam niestety tej najważniejszej.
Jakby nie było jest postęp, więc działam dalej.
[#7] Re: Amiga 500 od początku

@Proximo, post #6

Którą masz na myśli? Tą z WB1.3?
[#8] Re: Amiga 500 od początku

@11111olo, post #7

Dokładnie tak, generalnie to praktycznie nie mam żadnych dyskietek. Te które się zostały są do wyrzucenia.
[#9] Re: Amiga 500 od początku

@Proximo, post #8

Jak chcesz jakieś gry to odezwij się do mnie bo trochę tego mi zostało.
[#10] Re: Amiga 500 od początku

@Proximo, post #8

Sprawę ułatwi, jeśli uzupełnisz profil i będziemy wiedzieć, skąd jesteś. Może któryś z nas by Ci w przeciągu jednego dnia potrzebne rzeczy podrzucił :)

Osobiście też cierpiałem na brak WB, ale chciałem trochę pokombinować i poradzić sobie sam. Jeśli masz anielską cierpliwość i jakieś programy użytkowe lub gry, które bootują z AmigaDOSa i zapewniają Ci dostęp do wiersza poleceń, to możesz spróbować złożyć sobie dyskietkę z odpowiednimi plikami i przesłać dysk z WB z peceta. Tu masz opis mojej prawie wygranej walki :)

Jak nie chcesz się bawić, to najszybciej albo wziąć od kogoś z forum z Twojej okolicy albo zamówić z Allegro.
[#11] Re: Amiga 500 od początku

@teh_KaiN, post #10

Jeśli masz anielską
cierpliwość i jakieś programy
użytkowe lub gry, które bootują z
AmigaDOSa i zapewniają Ci dostęp do
wiersza poleceń, to możesz spróbować złożyć sobie dyskietkę z
odpowiednimi plikami i przesłać dysk
z WB z peceta.

mnie w ten właśnie sposób uratowała dyskietka z napisem "Highspeed Pascal". Ponad 20 lat i działa bez zgrzytów OK Złożyłem sobie odpowiedni kabelek, kilka dyskietek 2DD jeszcze z wczesnej epoki PC, i tym sposobem wszystko hula. :) Szkoda tylko, że dyskietki z Workbenchem nie wytrzymały próby czasu. :(
[#12] Re: Amiga 500 od początku

@snajper, post #11

Wielkie dzięki,
Profil uaktualniony
Z kabelkiem jestem umówiony na następny tydzień z kumplem, obiecał że mi na szybko coś ogarnie.
Co do reszty, typu myszka i joystick, w sobotę uderzę na giełdę do Milowic ( woj Śląskie ), może coś tam ciekawego znajdę. Na allegro jest tego trochę tylko wydaje mi się że ceny są przesadzone
[#13] Re: Amiga 500 od początku

@Proximo, post #12

Witaj w świecie Amigi gdzie wszystko jest na w cenie złota.
Na szczęście jeszcze można zdobyć co nie co za dobrą cenę. Co do myszki to radzę ci kupić interfejs myszki PS/2 lub USB. Koszt niewielki a i myszki od zwykłego pieca można używać. ;)
[#14] Re: Amiga 500 od początku

@Drupi77, post #13

Albo skombinować kulkową na COMa, zmienić kabel na więcej żył, wylutować parę elementów i tyle :) Tu masz jak to zrobić.

Nastaw się na to, że posiadanie Amigi będzie na Tobie wymagać samodzielnego zlutowania czegoś od czasu do czasu. Nawet jak nie masz skilla, to się nie bój i zacznij od prostych rzeczy - sam zrób sobie kable do transmisji Ami<->pc, przejściówkę na 4 joysticki itd. Szybko podstawy opanujesz. Jak się będziesz bał, to pozostaje Ci tylko allegro i kupowanie drobnych rzeczy za nadmuchane ceny.
[#15] Re: Amiga 500 od początku

@teh_KaiN, post #14

Już niestety albo stety zdążyłem to zauważyć.
Nawet już wygrzebałem lutownicę z szafy
W sobotę mam zamiar jechać na giełdę elektroniczną zaopatrzyć się w parę końcówek, wtyczek itp.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję że jakieś niepowodzenia nie zniechęcą mnie zbyt szybko i nie postanowię wsadzić jej z powrotem do szafy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem