[#1] Ile ramu da się "wcisnąć"
A1200 standardowo adresuje 16MB i z tego co wiem da się oprócz 2MB chip dodać 8MB fast - 200000-9fffff oraz od c00000-d7ffff 1,5MB slow.
Czy da się tam może jednak fast?
Co z obszarem f00000-f7ffff? Da się tam podłączyć ram który zobaczy amiga?

Są przykłady jak to zrobić?
[#2] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@11111olo, post #1

Popatrz na schemat A1200.
Zamiast FlashMemory 28F20 daj Sram 256kB 5V 8-bit.
_UDS i _LDS podciągnij z BUDGIE, _FLASH z GAYLE, _OE _WE A1-18 i D16-31 z szyny procesora i dodaj dwa 74F139 jak na schemacie.
Oczywiście nie podłączaj pod 12v jak FLASH.
Czy to będzie działać?
Powinno.
Czy trzeba coś zmieniać za pomocą np AutoConfig?
Nie wiem. Można spróbować.
Ja bym tak to zrobił.

Pozdrawiam
Bogumił
[#3] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@11111olo, post #1

Było jedno rozszerzenie fast które oferowało max. 9MB. Ale w jakich adresach i jakie to było rozszerzenie to teraz nie pamiętam.
[#4] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@altcomputing, post #3

Alfa ram, takie jak tutaj: http://allegro.pl/rozszerzenia-pamieci-a1200-alfa-ram-od-1mb-do-9mb-i3557985738.html
Trzeba by zobaczyć jak tutaj to wygląda, albo popatrzeć na dokumentacji A1200 w jakich obszarach siedzi pamięć PCMCIA, kontrolera dysku i w tedy od razu wiadomo gdzie można pchać resztę fastu.
[#5] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@flops, post #4

Aukcje już wczoraj widziałem. Tu nie chodzi gdzie da się upchać ale co ewentualnie trzeba zrobić aby amiga zobaczyła tą pamięć w "nielegalnych" miejscach.
[#6] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@11111olo, post #5

Spróbować dodać za pomocą AutoConfig.
Kiedyś, gdy testowałem AutoConfig z dodawaniem 64kB raz za razem od początku do końca w A1200, chyba nawet były dodawane miejsca z ROMu. Nie mam pewności i w najbliższym czasie tego nie sprawdzę. Ale pamiętam że byłem tym zdziwiony, jak i adresowaniem powyżej 16MB ostatniej wartości ( jest gdzieś na Graffiti zdjęcie dla większych pakietów pamięci niż 64kB).
Pozdrawiam
Bogumił
[#7] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@bogumil, post #6

Znalazłem zdjęcie z prób. Mam przeskok z adresu $9F0000 na $E80000 przy adresowaniu 64kB.
Czyli AutoConfig nie doda pamięci w innych adresach niż ZorroII dla adresów 24bitowych. Może Rafał podpowie jak dodawał 9,5MB w A600.
$E8000 ( adres Configuration and I/O card space ) to pewnie coś jak $FF000000 przy adresowaniu 4MB pokazane w Graffiti.
Pozdrawiam
Bogumił
[#8] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@bogumil, post #7

Nie do końca kumam o co z tym chodzi i jak to zrobić.

W ogóle amiga nie zobaczy ramu bez autoconfigu?
[#9] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@11111olo, post #8

Poczytaj wątki o 8MB dla A500. Będziesz miał odnośniki do projektu 8MB z opisem i wsadem do CPLD.
Tam masz 16bitowy FAST RAM w przestrzeni 8MB za CHIP RAM.
Poczytaj strony z opisem AutoConfigu dla Amigi.
Możesz podłączyć pamięć bez AutoConfigu, ale wtedy musisz ręcznie dodawać pamięć.
Ogólnie chodzi o podanie odpowiednich wartości na szynie danych ( cztery bity są ważne )w zależności od adresów z zakresu od $E8000 dla ZorroII. Wszystko jest w dokumentacji dla ZorroII i ZorroIII.
Jak Rafał dodał 1,5MB z zakresu SLOW RAM nie wiem.

Pozdrawiam
Bogumił
[#10] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@bogumil, post #9

SLOW RAM z zakresu $C00000-D7FFFF (+256kB, pod którym w A600 jest IDE) jest wykrywany przez kickstart automatycznie. Resztę nieprzewidzianych adresów trzeba dodawać ręcznie, procedura Autoconfigu przydziela adresy automatycznie, w przypadku pamięci FAST z zakresu $200000-$9FFFFF kickstart będzie zwracał zawsze taki sam adres, dlatego się to pomija, w przypadku reszty adresów nie mam pojęcia jak wymusić na autoconfigu adres bazowy.
[#11] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@rafgc, post #10

A po co coś wymuszać? Autoconfig jest po to, żeby sam system przyznał kawałek pamięci w przestrzeni Zorro. Podajesz mu ile pamięci byś chciał, a on zwraca adres pod który ją "podwiesi". Oczywiście w ten sposób nie przekroczymy bariery 8MB.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 19:47:32 przez *y
[#12] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@*y, post #11

Czytałeś wątek, czy tylko powierzchownie spojrzałeś na ostatniego posta?
[#13] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@rafgc, post #10

W A1200 jest tak samo ale dodatkowe 1,5MB FAST to by było coś.
[#14] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@rafgc, post #12

Czytałem wątek i wiem, że do rozwiązania problemu nie można korzystać z Autoconfig, a przecież nie ja wplątałem go (Autoconfig) w tę dyskusję....
[#15] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@*y, post #14

Wplątałem AutoConfig z powodów opisanych powyżej.
Co prawda powinienem najpierw sprawdzić, ale...
Przy testach dodawania 64kB podczas autoconfiguracji, system przydzielił mi 64kB za przestrzenią ZorroII od adresu $E8000 ( było to bez pamięci a tylko na samej kości CPLD ).
Moje pytania.
Czy będzie dodane 64kB, czy też nie? System będzie widział, czy nie? A jak będzie widział, czy nie będzie konfliktu podczas korzystania z tej przestrzeni adresowej?
Co z 8MB pokazanymi w graffiti jeśli będziemy mieli procesor 32bitowy?
Będzie w systemie widoczne, czy nie?

Gdybym tego nie widział, nie pisałbym o AutoConfig.

To tyle tytułem wyjaśnienia.

Pozdrawiam
Bogumił

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2013 14:30:02 przez bogumil
[#16] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@bogumil, post #15

Próbowałeś sprawdzać ten ram MEMCHECKiem?
[#17] Re: Ile ramu da się "wcisnąć"

@11111olo, post #16

Tej pamięci fizycznie nie było.
To były testy i nauka AutoConfig jedynie przy użyciu układu programowalnego.
Nawet nie pomyślałem, by tam dodawać pamięć.
Jak przeczytasz dokumentację AutoConfig wtedy zobaczysz, że od tego adresu rozpoczyna się cykl odczytu identyfikacji urządzenia w ZorroII.
Trzeba byłoby zrobić test z blokami 512kB w AutoConfig i zobaczyć, czy doda ostatni w przestrzeni od $E80000.
Jeśli tak, to mamy 8,5MB przy użyciu AutoConfig dla ZorroII w A1200.
Razem z pamięcią Slow jest 10MB a z Chip 12MB pamięci autokonfigurowalnej dla A1200 ze standardowym procesorem 68EC020.
Tak to widzę, ale to trzeba sprawdzić.
Tutaj zdjęcie z tych testów link

Pozdrawiam
Bogumił
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem