[#1] Gry na amige
Sorki jesli post wystapil juz gdzies na forum... Ale naprawde szukale i nie znalazlem pelnej info do mojego problemu. Nie jestem nazbyt obyty w kregach informatycznych. ;] Wiec prosze o pomoc.

Otoz, chodzi o to, iz mam na PC kilka gier w ktore chcialbym zagrac na amidze 500+. Chcialbym abyscie opisali mi krok po kroku w jaki sposob moglbym to zrobic. Czy jest to mozliwe

Posiadam Amige bez zadnych dodatkowych bajerow, no i nie wiem jak to zrobic. Slyszalem o nagrywaniu dyskietek na PC ale w jaki sposob to zrobic? Mam nadzieje ze pomozecie.

[#2] Re: Gry na amige

@elzear, post #1

Chodzi ci zapewne o gry w obrazach adf?
Jest kilka sposobów:

1. Formatujesz na pc dyskietke 720kb (na win xp się nieda). Póżniej
instalujesz na A500 program który umożliwia odczyt dyskietek PC,
(zapomniałem jak się nazywał w razie czego podeśle bo gdzieś mam),
póżniej instalujesz program adf2disk lub inny. Później tym programem
nagrywasz adfy na dyskietki. Tylko niwiem czy na gokej A500 to ci się
uda.

2. Kupujesz kabel nullmodem i łączysz Amigę z Piecem.

3. Kupujesz stacje dyskietek Catweasel, która potraf
nagywać/odczytywać dyskietki w różnych formatach.

4. Rozbudowujesz A500 lub kupujesz już rozbudowaną (polecam A1200).
Wetdy albo przenosisz dane dyskiem twardym, przez CD-ROM itp. albo
przez sieć.

5. Dodajcie jakieś rozwiązania o których zapomniałem :)

Powodzenia!

P.S: Jak widzisz dróg jest wiele. Na którą się zdecydujesz?

Ostatnia modyfikacja: 20.02.06 23:46
[#3] Re: Gry na amige

@elzear, post #1

Kiepsko szukałeś. Na portalu jest nawet artykuł o tym traktujący.
[#4] Re: Gry na amige

@Korni, post #2

Mam pytanie, posiadam Amigę 500 2,5 MB kicstart 1.3, czy możliwe jest przeniesienie gier z PC bez potrzeby podłączenia Przyjaciółki z kompem?
[#5] Re: Gry na amige

@triboy, post #4

Chodzi Ci o ADF-y? No przecież przeniesiesz te pliki na dyskietkach 720 kB. ADF-y nie mieszczące się na takiej dyskietce podziel na dwie części (np. Total Commanderem), a mając tyle pamięci w A500 może uda się skopiować podzielone pliki do RAM-dysku i tam je połączyć. W praktyce jednak takie operacje na Amidze bez HD i z przestarzałym systemem 1.3 to koszmar na niedoświadczonych userów i może lepiej poszukaj kogoś, kto Ci nagra parę gierek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem