kategoria: A500
[#1] pytanie o ikonki w wb1.3
Witam,

czy na głównym 'panelu' w WB1.3 są tylko widoczne ikonki ram dysku i workbencha, ewentualnie ikonki odczytanej dyskietki, czy też i tu pytanie:

mogę sobie na tym panelu pozakładać jakie chcę katalogi, tj. drawery?? Jak się da, to jak, bo proste przenieść i upuść np. katalogu 'empty' na pewno nie ...
Chodzi oczywiście o to co zastaję za każdym razem ro resecie Amigi, czylo o 'trwałe' zainstalowanie katalogu na głównym 'panelu'

Dzięki za ewentualne info,

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 19:20:45 przez krolikbest
[#2] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #1

Zrób tak.
Uruchom Workbench 1.3. Otwórz dyskietkę, utwórz na niej nowy folder i nazwij go np. "Nowy"
Teraz przeciągnij go na pulpit. Zaznacz ten folder i prawym przyciskiem myszy z menu u góry ekranu wybierz opcję snapshot. Musisz mieć dyskietkę odbezpieczoną ( możliwy zapis), wtedy ikonka powinna zostać zapisana tak, że będzie się wyświetlać na pulpicie po ponownym uruchomieniu komputera, ale tylko z dyskietką Workbech 1.3.

Sprawdź i daj zanć, bo u mnie na WinUAE to nie chce działać.
[#3] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@glichtanski, post #2

Bo najpierw trzeba użyć opcji "Leave out", wtedy ikona pojawia się na pulpicie. Potem żeby ją tak zapamiętać na stałe wybieramy "Shapshot" :) Samo "wyjęcie" na pulpit bez tej opcji nic nie da.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 19:36:30 przez Tom3k
[#4] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@Tom3k, post #3

No właśnie, zapomniałem o leave out.
A mi ikonki zniknęły i z pulpitu, i z dyskietki
[#5] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@glichtanski, post #4

Wszystkie zniknęły??
[#6] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@Tom3k, post #3

A gdzie ja w WB1.3 mam taką opcję jak 'leave out' ?
[#7] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #6

Po naciśnięciu prawego przycisku myszy na górnej belce nie ma?
[#8] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@glichtanski, post #7

Nie ma.
Jest Workbench/Disk/Special.
[#9] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #8

Kurcze, nie pamiętam już dokładnie WB1.3, opcja Leave out jest od wersji 2.0 chyba. A jakie masz opcje w Special?
[#10] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #8

No to zobacz w Workbench/Disk lub Special, jak najedziesz myszką na jedną z tych opcji to rozwinie się menu.
[#11] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@glichtanski, post #10

W special jest redraw/Snapshot/Clean Up/Last Error/Version

Snaphot-em już próbowałem, ale nie działa. Jakby to było tylkjo od tego zależne, to bym wątku nie zakładał;)
[#12] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #11

Czyli to samo się dzieje na WinUAE. To niestety ja Ci nie pomogę.
[#13] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #11

Czyli w Special nic nie wymyslimy. A co jest w Disk i Workbench?
[#14] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@Tom3k, post #13

Disk -> Emty Trash/Initialize
Workbench -> Open/Close/Duplicate/Rename/Info/Discard

Obawiam się, że tutaj też nic nie wymyślimy :(
[#15] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #14

To chyba jednak na WB1.3 nie ma tej opcji. Normalnie w głównym katalogu na dysku zapisywany jest plik ".backdrop", gdzie jest lista ikon na pulpicie. Ew. spróbuj utworzyć ten plik ręcznie, ale to chyba nie zadziała. Najlepiej wgraj Kickstart 2.0 z dyskietki, robiłem tak w dawnych czasach na A500 :)

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 20:50:29 przez Tom3k
[#16] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@Tom3k, post #15

amigę 500 mam dualną, tj. kickstart 1.3 oraz 3.1. właśnie będę niedługo instalował na dh0: workbench 3.1. W każdym razie wszystkim co chcieli pomóc wielkie dzięki.
Pozdrawiam,
[#17] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #16

Wyjaśnienie zagadnienia:

najpierw małe sprostowanko: mam dualną Amigę 500: kickstart 1.3 oraz 2.0. Kiedy zastartuję A500 na Kickstarcie2, mam na górnej belce polecenie Icons i rzeczywiście mogę wtedy przeciągać na pulpit, oczywiście przy włączonej funkcji 'Leave out'. Workbench na dh0: jest w wersji 1.3!
jeżeli startuję A500 na Kickstarcie 1.3, wtedy 'dupa' za przeproszeniem. Brak możliwości wyciągania ikonek na pulpit główny.
Tyle w temacie.

Pozdrawiam,
[#18] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@krolikbest, post #17

Żeby bawić się w wyciąganie ikonek trzeba mieć dużo pamięci graficznej lub tylko bawić się Amigą, w każdym innym przypadku dojdziesz do momentu kiedy tej pamięci zbraknie. Zamiast tego polecam programik ToolsDeamon, znajdziesz na Aminecie, dokłada dodatkowy menus do belki na którym wieszasz dowolne programy z HD.

Pozdrawiam
[#19] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@RadoslawF, post #18

MyMenu oferuje to co ToolsDeamon i działa pod 1.3.
[#20] Re: pytanie o ikonki w wb1.3

@RadoslawF, post #18

Dzięki za info. Sprawdzę. Moja A500 ma 1MB+8MB, więc jest czym testować :)...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem