[#1] Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0
Wiem że w KS 3.1 wyeliminowali ten problem ale czy pod 3.0 da się coś zrobić?
Obecnie po włączeniu muszę raz resetować amigę aby zaskoczyła. Potem normalnie ładuje się system z dysku.
[#2] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #1

Wymienić dysk na nowszy, który bedzie szybciej startował :)
[#3] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #1

Ktoś ostatnio się o to pytał. Był taki bardzo prosty układ, chyba na dwóch tranzystorach, który podczas włączenia Amigi resetował ją przez parę sekund - u mnie to działało wyśmienicie, ale nie mogę znaleźć gotowca, więc sobie coś w tym stylu zaprojektuj.
[#4] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@gorzyga, post #3

Czyli w grę wchodzi albo wymiana dysku albo "cos" co po chwili zresetuje amigę.

Szkoda że amigowanie to na każdym kroku kłody pod nogi ale co zrobić ;)
[#5] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #4

Miałem kiedyś 40MB dysk i działo się tak samo, wymieniłem na większy i mam spokój...
[#6] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@Skiba, post #5

A ja mam 40GB i problem odwrotny. Po uruchomieniu A1200 startuje od razu a po "trzech królach" nie widzi dysku i uprzejmie wali dyskietką po ekranie. Pomaga wyłączenie i włączenie. Z przejściówką CF-IDE i kartą 4GB nie ma tego problemu. KS 3.0, płyta 2B. Przyzwyczaiłem się.
[#7] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@Jenot, post #6

Przetnij czerwony przewód na taśmie IDE.
Wtedy dysk nie będzie się resetowal.
[#8] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@Norbert, post #7

Próbowałem - nie pomaga.
[#9] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@Jenot, post #8

Może Twój problem rozwiąże podłączenie tego dysku jako drugiego a pierwszym będzie CF.

Z moim problemem dam sobie radę.
[#10] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #4

Pomagał napęd cd-rom podpięty jako slave. System dłużej sprawdzał urządzenia, dzięki czemu dysk miał czas wystartować. Dodatkowo przecinało się czerwoną żyłę na taśmie.
[#11] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #1

Ja mam dysk 8GB i jest tak samo. Ale niestety przy ks3.0 nie za wiele można zrobić. Owszem, można zrobić ten mały układzik ale i tak na to samo wychodzi co poczekać i zresetować ponownie.
Najlepszym rozwiązaniem jet włożenie szybszego dysku.
Karty CF nie maja tego problemu bo są po prostu bardzo szybkie i dają gotowość od razu po dostarczeniu prądu.
[#12] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@Drupi77, post #11

Układzik który miałem w swojej starej Amidze miał potencjometr, u mnie prawie nie było różnicy w czasie startu - opóźnienie było ok. 1s.
[#13] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@gorzyga, post #12

"Układzik"?
[#14] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #4

Czyli w grę wchodzi albo wymiana dysku albo "cos" co po chwili zresetuje amigę.

Nie po chwili zresetuje, tylko wydłuży reset w momencie uruchamiania amigi.
Tak naprawdę, to wystarczy zwiększyć wartość kondensatora w układzie resetu - sprawdzone.
[#15] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@jarob, post #14

Chodzi o C629?
[#16] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #15

Tak, dokładnie.
[#17] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@jarob, post #16

Ile tam przylutowałeś?
[#18] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@11111olo, post #17

Dokładnie nie pamiętam - musiałbym rozebrać Ami i ściągnąć sloty zorro by coś zobaczyć. Jeśli mnie pamięć nie myli, to chyba 10uF.
[#19] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@jarob, post #18

To pokombinuję i dam znać.
[#20] Re: Wolno startujący dysk w A1200 KS 3.0

@jarob, post #18

Przylutowałem 10uF do U49 (pin1 elektroda dodatnia, pin3 elektroda ujemna) i po tym nie muszę resetować amigi - z dysku włącza się za pierwszym razem.

Dzięki za info.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem