[#1] Nowy (stary) user SKANER raz jeszcze!
Witam!!!
Mam na imie Rafal i pochodze z Wroclawia, jest to moj pierwszy temat na forum wiec pomyslalem, ze powinienem sie wpierw przedstawic. Przegladam "Was" i czytam juz od kilku dni, od tych kilku dni ktore poza praca spedzam z moja Ami, przez kilka lat zylismy ze tak mozna powiedziec w separacji. Za niedlugi czas wyprowadzam sie z domu rodzinnego na swoje nowe smieci a tam juz nikt nie bedzie bronil mi trzymac dwa czy nawet trzy komputery w pokoju. Dlatego tez szykuje Ami i dziekuje wszystkim silom na swiecie, ze nie pozwolily mi sie jej pozbyc kiedy bywaly okazje. Ale do rzeczy
Przez calkowity przypadek (problemy z nullmodem) odkrylem, ze moj stary skaner ktory za nic niechcial dzialac z PC (przez pewien czas myslalem, ze jest pod SCSI) po podlaczeniu do gniazda rownoleglego w Ami "zamrugal" do mnie pomaranczowym oczkiem!
Pierwsze co to zaczalem szukac na forum oczywiscie, i znalazlem temat
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=11850&t=11850#reply_11850
w ktorym kolega DjThunder przestawil literki w nazwie a przynajmniej tak to wyglada, gdyz
skaner ten to SIC nie CIS (moj to SICcsan 4800)i co wiecej na spodniej stronie obudowy widnieje oznaczenie modelu SF-600C. Pod tym adresem
http://www.scanner-drivers.com/companies/921.htm?
sa 43 sterowniki do sprzetow firmy Scantak w tym jeden jest dosyc tajemniczy bo opisany "not specified". Znalazlem jeszcze cos takiego
http://www.haage-partner.de/com/arteffect/ae_sup_e.htm
zdaje mi sie, ze w slowie Scan Tek moze byc literowka, ale niejestem tego pewnien, po kliknieciu na "podswietlony" driver okno przechodzi do zbioru plikow ArtEffect.
I tutaj chcialem zapytac, czy ktorys z szanownych forumowiczow przeszedl juz taki boj zwyciesko?
TUTAJ WIDAC, ze cos bylo kombinowane z wtyczka skanera,
http://cgi.ebay.at/SICscan-4800-Flachbettscanner_W0QQitemZ5857838298QQcategoryZ79556QQcmdZViewItem
jak juz mowilem, skaner niechcial dzialac, gdyz w "dzisiejszych" pc gniazdo serial jest 9 nie 25 pinow, w dodatku gniazda te nie podaja napiecia na styki, gniazdo LPT (parallel) tez sie nie nadaje, jest typu zenskiego tak samo jak i wtyczka skanera, zastosowanie przedluzacza "mesko-meskiego" wydawaloby sie rozwiazaniem gdyby nie fakt, ze na gniazdo LPT tez niepodawany jest zaden potencjal napieciowy.
Trzeba konczyc, bo juz pozno i niepotrzebnie sie tak rozpisalem, wspomne jeszcze, ze zostawilem w Gieldzie, w dziale: Kupie dwa ogloszenia.

[#2] Re: Nowy (stary) user SKANER raz jeszcze!

@felkon, post #1

Czy dobrze zrozumiałem? Podłączyłeś skaner SCSI do portu Serial Amigi i myślisz że to będzie działać :) Jakbyś miał w Amidze SCSI, to wiedziałbyś jak bezproblemowo działają skanery z Amigą.
[#3] Re: Nowy (stary) user SKANER raz jeszcze!

@kmilota, post #2

Niestety zle zrozumiales, gdzie ja tam napisalem, ze to jest skaner scsi??

Odnosnie scsi w Ami to juz niedlugo, zorro juz do mnie jedzie.

[#4] Re: Nowy (stary) user SKANER raz jeszcze!

@felkon, post #3

No to dobrze. Bo jakbyś SCSI podłączył do Seriall (chociaż oryginalnymi kablami to niemożliwe), to coś by poleciało. A jeśli chodzi o Parallel, to oryginalny amigowy port nie obsłuży skanera. Zresztą jest za wolny.
[#5] Re: Nowy (stary) user SKANER raz jeszcze!

@kmilota, post #4

dawno temu (92 rok chyba) mialem skaner reczny firmy alfadata do podlaczania przez port rownolegly
[#6] Re: Nowy (stary) user SKANER raz jeszcze!

@rzookol, post #5

Ręczny skaner ma malutkie wymagania. Zresztą najlepsze wtedy skanowały w 256ciu odcieniach szarości. A i rozdzielczość miały malutką.
[#7] Re: Nowy (stary) user SKANER raz jeszcze!

@felkon, post #1

sprawdziłem Aminet, Big Book of Amiga Hardware i spis MA, ale nic nie znalazłem o tym skanerze. Pozostaje google jak ktoś ma więcej czasu :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem