kategoria: A4000
[#1] Amiga już nie wstała :(
Hej, po odpaleniu demka PPC i restracie z klawiatury moja A4000D nie stała. Mruga tylko diodą POWER i restartuje się w kółko ..... Po podpięciu monitora PAL, wyrzuca piękny kolor zielony, co sugeruje uszkodzenie CHIP .... Po wymianie na jakikolwiek inny moduł pamięci jest to samo - zieleń i restarty.... Macie jakieś pomysły co mogło paść ?
[#2] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #1

Heh, pomysłu to nie mam... ale u mnie np. było tak, że A4K resetowała się na OS 3.9 a na OS 4.1 wszystko ładnie chulało. Potem doszły problemy ze startowaniem dysku...
Przez przypadek mając rozbebeszoną A4K ostatnio zauważyłem, że cholernie grzeją się przewody na złączu zasilania do płyty.
Profilaktycznie wyciągnąłem kickstarty, przeczyściłem i wrzuciłem na nowo oraz zwężyłem złącza zasilania na płycie A4K.
I wiesz co? Pomogło - od tamtej pory nie mam problemów z A4K (odpukać/udkupać ;)

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 20:34:36 przez Tom Rain
[#3] Re: Amiga już nie wstała :(

@Tom Rain, post #2

grzeja się przewody ponieważ są blisko karty procesorowej która to wydziela sporo ciepła
[#4] Re: Amiga już nie wstała :(

@madwawa, post #3

Może, ale 2 z 6? tak to by wszystkie były nagrzane a nie wybiórcze (prądowe)...

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 20:34:10 przez Tom Rain
[#5] Re: Amiga już nie wstała :(

@Tom Rain, post #4

Jutro wszystko rozbebeszę i kupię 6cio-pak tak się wkur ..... :(
[#6] Re: Amiga już nie wstała :(

@Tom Rain, post #4

niech tak pozostanie
[#7] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #5

Na trzeźwo... Moja Ami nie lubi "po pijaku" ;)
I przeczyść sobie styki na kościach pamięci :>
[#8] Re: Amiga już nie wstała :(

@Tom Rain, post #7

Ciekawe jest to, że wszystko grało jak diabli, nawet ostatnio zakupione BIgRamPlus śmigało aż miło .... Jedne demko, jedno wywołanie "trzech króli" i kupa .... big green i rozczarowanie ....
[#9] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #8

Oj tam. Ja wsadziłem Cyberstorma MK II do A3000 Tower i zasilacz tylko brzęczy, Ami nie uruchamia się.
Naprawiłem zasilacz w A3000D i wsadziłem tam kartę. Bum, po zasilaczu (3 raz). I po karcie turbo.
[#10] Re: Amiga już nie wstała :(

@madwawa, post #3

[#11] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #8

Dla mnie to zbieg okoliczności po prostu... Ja ze swoją płytą A4Kd dość się nawojowałem, i w takich sytuacjach (dość kapryśny sprzęt) wolę wywalić wszystko poza obudowę, i powoli sprawdzać poszczególne podzespoły (prąd - u mnie dużo psuł, kick, ram, i cała reszta).
Ja się nauczyłem, że do tego trzeba mieć cierpliwość (która u mnie nigdy nie była cnotą)...
[#12] Re: Amiga już nie wstała :(

@stachu100, post #10

Stachu ..... znowu mamy o czym pogadać ....
[#13] Re: Amiga już nie wstała :(

@stachu100, post #10

Tak, znana (i oczytana) prawda OK
[#14] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #12

Na początek bez paniki: wszystko rozłączyć i złaczyć z powrotem w takim samym konfigu jak pracowało wczoraj - wszelkie nowe rzeczy odłączyć.
[#15] Re: Amiga już nie wstała :(

@stachu100, post #14

Tak jest, tylko, że po wyjęciu wszystkiego (opócz CyberStorma PPC oraz daughterboard) wciąż mam ten sam objaw - zielony ekran i restarciki co 3 sekundy ....
[#16] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #15

A czy wkładałeś CVPPC?
[#17] Re: Amiga już nie wstała :(

@stachu100, post #16

Właśnie nie .... Czekam na przesyłkę z wentylatorkiem
[#18] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #17

Rozumiem, iż innej karty procesorowej nie posiadasz? To rozjaśniłoby sprawę czy to turbiacz czy płyta.

Próbowałeś wyjąć i włożyć wtyczkę zasilania do płyty?
Jeżeli Buster jest w podstawce, to warto go wyjąć, przeczyścić wyprowadzenia i włożyć w podstawkę.
[#19] Re: Amiga już nie wstała :(

@stachu100, post #18

Stachu, niestety nie mam, pozbyłem się A3640 - wielka szkoda .... Cholera oby to nie był problem z PPC ....
Bustera 11 mam w podstawce, jutro przy dziennym świetle go wyjmę i przeczyszczę.
Wyjęcie złącza zasilania nic nie dało, dalej zieleń ..... Najbardziej dziwi mnie fakt, że 2 godziny temu sprzęt działał jak ta lala, po jednym restarcie całkowicie odmówił posłuszeństwa :(
[#20] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #19

Możesz wyjąć jeszcze FAST z A4000D i CSPPC. Płyta powinna się uruchomić na samej pamięci CHIP.
[#21] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #19

A teraz ni stąd ni z owąd CS MK II zaczął działać z Towerką Najpierw nie chciał z nią działać, potem rozwaliłem tą kartą zasilacz w A3000D a po wyjęciu z karty procka, oscylatora, pamięci i ponownym ich włożeniu Amiga śmiga aż miło. Wcześniej jeszcze miałem zielony ekran, ale to przez zworkę obok procesora, o której zapomniałem. Rozłączyłem ją i zobaczyłem ekran starowy ;)

Stachu, jednak to czary. Każda Amiga działa dzięki nim

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2013 22:25:31 przez glichtanski
[#22] Re: Amiga już nie wstała :(

@stachu100, post #20

Dzięki, sprawdzę zaraz po powrocie z pracy. Może to jakieś problemy z układami 3.1 ?
[#23] Re: Amiga już nie wstała :(

@glichtanski, post #21

W rzeczy samej, magia .... ale czarna
[#24] Re: Amiga już nie wstała :(

@stachu100, post #20

Stachu, dla pewności, zworka INT/EXT dla CSPPC powinna być w zwarta w pozycji EXT ?
[#25] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #24

Zielony pokazywał się w mojej 1200 w przypadku problemów z zasilaniem, także w zasilaczu tez bym widział potencjalnego winowajcę.
[#26] Re: Amiga już nie wstała :(

@Mir3k, post #25

Oj szykuje mi się pracowity weekend .... sprawdzenie całej maszyny
[#27] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #26

I co? Sprawdziles zaproponowana przeze mnie opcje?
[#28] Re: Amiga już nie wstała :(

@biax, post #24

CSPPC MKIII/PPC A3640 w pozycji EXT, MK II/A3630 w pozycji INT, MK I zależy od wersji, ale na Amigowych stronach jest podane źle, bo u mnie CS MKI 68040 40MHz działa odwrotnie niż jest napisane.
[#29] Re: Amiga już nie wstała :(

@F7sus4, post #27

Ta, zabieram sprzęt na SACP, sprawdzimy jak to wygląda
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem