Wątek zamknięty
[#1] Za ile opłaca się kupić A1200?
Jestem właśnie w trakcie kupna Amigi1200. Powiedzcie mi ile może być warta taka podstawowa wersja bez dysku, sama klawiatura z osprzetem (zasilacz,mysz,okablowanie itd.)Nie chcę przepłacać na allegro. Upatrzyłem sobie jedną aukcje,była na niej wersja z hdd 430mb i cena doszła do 142zł:/ czy nie sądzicie ze to za dużo?

Pozdrawiam!
[#2] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #1

Wiele osób dało by za nią dużo więcej niż 150 zł (dziś może nie, ale dawniej to na pewno). To zależy wyłącznie od Ciebie na ile wyceniasz Ami...

[#3] Re: Za ile opłaca się kupić A1200?

@Włodi, post #1

100-120 zl

A ten HD to podpucha, poniewaz za dodatkowe 30 zl podlaczysz sobie nie 400 MB, tylko 4 GB :)
[#4] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Andrzej Drozd, post #3

Powiedzcie ile Wy byście dali za taką Amigę 1200 bez HD?
[#5] Re: Za ile opłaca się kupić A1200?

@Włodi, post #4

to zależy od stanu urządzenia, a dokładniej od jego wartości kolekcjonerskiej. bo najtaniej wyjdzie kupić samą płytę główną i znaleźć do tego jakiś tower. za desktopa (bo rozumiem, że pisząc masz na myśli tę wersję Amigi) trzeba dać około 100 zł.
cena samej A1200 to pikuś :) jak będziesz chciał tego używać do czegoś więcej niż superfroga, to dolicz 400 zł za Mediatora, drugie 400 za kartę PPC, parę złotych na karty PCI do tego.
co chcesz robić na tej Amidze?

Ostatnia modyfikacja: 23.02.06 18:06
[#6] Re: Za ile opłaca się kupić A1200?

@El Amigos, post #2

"dziś może nie, ale dawniej to na pewno"
Ja za moją A1200 dałem 1400 zł (w 1993 roku), a za takiego na przykład BlizzardaIV 700 zł (w 1995 :) - okazyjna cena). Ceny monitora A1438S nie podam, bo sam do dzisiaj nie wierzę, że tyle dałem za monitor ;) (za to działa do dziś... u szwagra).
Ale to nic, miał ktoś z nas wtedy (w połowie 90s) A4000? Jeśli tak, to on może powiedzieć co znaczyło to "... dawniej to na pewno"

Ostatnia modyfikacja: 23.02.06 18:12
[#7] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@wali7, post #6

Mnie tam nie potrzeba narazie jakis super gadżetów do tej amigi. Byle by był twardziel, zainstaluje sobie na nim workbencha 3.1 i to mi wystarczy. Kiedys jak nie bede mieć co robić z pieniedzmi to dokupie do niej moze troche fastu, potem moze cos jeszcze wiecej. Narazie popykam sobie spokojnie w superfroga na kościach AGA:P

UPDATE:
Małe pytanko odnośnie HD. Czy zwykłe PCtowe dyski pasują do Amigi? Bo mam w piwnicy Samsunga4GB to byłby wypas do takiej 1200 :>

Ostatnia modyfikacja: 23.02.06 18:26
[#8] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #7

A są to jakieś niezwykłe, niepecetowe dyski?

[#9] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@MinisterQ, post #8

A jaki dysk max podejdzie pod taką Amige1200?
[#10] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #4

Juz to kiedys mowilem, ale ja lubie sie chwalic - ja taka gola Ami w stanie srednim kupilem za 10 zl :D

[#11] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Mat, post #10

No to farcik rzeczywiscie, pozazdrościć.

Powiedzcie mi jak z tymi dyskami??
[#12] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Mat, post #10

Ja niemuisałem kupować, gołą dostałem za darmochę :) Odnośnie dysków,
to radzę zakupić FastAtę, uzyskasz przyzwoity transfer,
możliwość podłączenia czterech urządzeń oraz odejdzie problem
przejściówkami. Tylko do FastAty trzeba mieć mimimum fast, pozatym
procesor też przydałby się lepszy, im lepszy tym szybszy
transfer. Pamiętaj, że dysk twardy 3,5" trzeba jakoś zasilić,
standardowym zasilaczem zewn. by C= tego niezrobisz, (chyba, że
będziesz ciągnał prąd z płyty głównej, ale odradzam)

[#13] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Korni, post #12

Kurcze to po co jest wlasciwie mozliwosc podlaczenia dysku w amidze jak nie ma do niego zasilania skad wziac nie rozumiem. To mnie teraz zmartwiles bo musiałbym ciagnac zasilanie z oddzielnego zasilacza AT..jezu ale to bedzie masakrycznie wyglądać eh:/ Powiedzcie jak koleś na allegro miał to zrobione ze dysk bez niczego mu chodził, noi skad on wzial zasilanie do niego. Powiedzcie mi jeszcze jedno: jaki maxymalny dysk podejdzie pod taką zwykłą A1200?
[#14] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #9

Każdy standardu IDE podejdzie. 3.1 ma niestety słabą obsługę dysków,
standardowy kontroler jest wogóle słaby. 3.9 jest pod tym względem
lepszy bo ma nowe scsi.device. W 3.1 max rozmiar partycji to 4GB więc
będziesz musiał partycjonować w przypaddku dużych twardzieki, możgą
być też problemy z prawidłowym wykryciem takiego dysku, i zamiast
80gb będziesz miał mniej, Ja większych dyslów w A1200 nie miałem więc
ekspertem nie jestem.

[#15] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #13

Zasilacz niemusi być wcale oddzielny, wystarczy mieć przerobiony z PC.
W efunzine mają za 25złotych chyba. Pozatym A1200 była w zamyśle
zrobiona do dysków 2,5" które zasilane są bezpośrednio z płyty
głównej, jednak przy cdromie już musisz mieć zasilanie.

[#16] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #13

Możesz też się pobawić w magika i wepchnąć obok dysku 2.5 cala także CD ROM z laptopa. Wszystko wtedy da się upchnąć w standardowym desktopie zasilanym z oryginalnego zasilacza. Na PPA znajdziesz ludzi zorientowanych w tym temacie.
Co do zasilacza, to dosyć długo używałem A1200 z dyskiem 3.5 cala, CDROMem (dużym od standardowego PC) i kartą BlizzardIV z 16 MB z zasilaczem od A500 (mimo identycznego wyglądu ten tzw. "lekki" zasilacz od A500 jest mocniejszy od zasilacza do A1200). Można oczywiście przelutować kabel zasilania i używać zwykłego zasilacza od PC (lepszy bo mocniejszy, tylko ta hardkorowa obudowa ;) ).
Jeśli chodzi o zasilanie dysków, to do A1200 konstruktorzy przewidzieli dyski 2.5 cala. Takie dyski zasilane są poprzez dodatkowe żyły w taśmie sygnałowej (44 żyły), gdy chcesz użyć dysku 3.5 cala, musisz postarać się o zasilanie go - najczęściej rozgałęziano kabel zasilający od FDD. W dobie prądożernych peryferiów lepiej zasilać wprost z zasilacza PC (to rozwiązanie najwygodniejsze w towerach), lub przylutować zasilanie dysku do gniazda zasilacza w desktopie. Zresztą zasilanie rozbudowanej A1200 to temat rzeka, było wiele dyskusji na ten temat (przeglądnij archiwum). Najlepiej zasilać poprzez płytę rozszerzeń (Zorro lub Mediator), ale w przypadku mało rozbudowanej konfiguracji nie powinieneś mieć żadnych problemów. Nie eksperymentuj z wieloma zasilaczami, najpierw sprawdź czy nie zadziała na tym co masz, czyli standardowym zasilaczem (a zadziała na 99,9%).
Co do rozmiaru dysków, to są różne pułapki, nie powinieneś mieć żadnych problemów do wielkości 4 GB, wkładasz dysk i działasz (takie amigowe plug and play ;) ). Potem też się da, wiele osób używa z powodzeniem dysków kilkadziesiąt GB, wymaga to instalacji odpowiednich programów. Tu z kolei najwygodniej i najlepiej użyć Fast ATA - obok braku problemów z dużymi dyskami uzyskasz znaczące przyspieszenie transferu (w okolicach 10 MB/s zamiast 1-2 MB/s).
A dyski oczywiście są te same co w PC.
[#17] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@wali7, post #16

Witam!
Włodi stówa za A1200 to mysle, ze sie spokojnie oplaca. A jesli chodzi o podlaczenie HD to mi juz nie bedzie potrzebne i moge Ci oddac za doslownego browara cos takiego
http://www.felkon.eu.org/~misiek/Amiga/miedzymordzie%20ATA.JPG

(tylko ze ja mam GIFTa) w desktopie bedziesz musial sobie wykonac katowke od strony 2,5' (banalna sprawa).

Przy okazji (zeby nie generowac nastepnego tematu) kupilem na allegro
Randy-Rom A1200 - sprzedajacy opisal go jako sprawny - jak go dzis rozpakowalem to odrazu wpadl mi w oko szczegol miedzy nozkami 2,5' od strony lutowanej - zdarty laminat do czerwonej miedzi, w sumie to i tak wyglada niepozornie do tego co odkrylem gdy odkleilem gabke separujaco-izolijaca - bardzo sie zastanawiam czy mam to montowac w Ami.
Tutaj fotka z drastyczniejszym uszkodzeniem
http://www.felkon.eu.org/~misiek/Amiga/przyjarany_przerwany.JPG

Zaraz wezme opis zlacza i bede to chyba mostkowal.

Co Wy na to??
Pozdrawiam

[#18] Re: Za ile opłaca się kupić A1200?

@wali7, post #6

Ja podobnie dalem wtedy za A1200 i pozniej za Apollo 040/40. Pod koniec milenium dalem okolo 1600 za BlizzardaPPC 210/025 (z SCSI).
Tak patrzac na to wszystko, to czlowiek zrobil tyle glupot, a zakup tego bylo najmadrzejszym posunieciem w zyciu :)
[#19] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #7

Bo mam w piwnicy Samsunga4GB to byłby wypas do takiej 1200

Wszystkie dyski pracuja z Ami. A Samsung 4GB na poczatek bedzie idealny (unikniesz problemu wielkosci, poniewaz WB3.1 bez pewnych dodatkow programowych (lub sprzetowych) tylko takie dyski widzi w calosci. Wieksze tez mozna podlaczyc, ale beda widoczne jako 4 GB).
Co do wskazowek, to po spartycjonowaniu, profilkatycznie zostaw wolna koncowke dysku i uzywaj tylko rowne 4 GB (poniewaz czasami HDToolbox lubi cos namieszac i obszar ostatniej partycji moze znalezc sie na pierwszej :)
[#20] To przecie zależy od motywu takiego zakupu

@Włodi, post #4

Jeślibym chciał tylko sprawdzić co to takiego ta Amiga, ewentualnie powspominać stare gierki a potem cisnąć sprzęt w kąt, nie wiążąc z nim żadnych dalszych planów - poszukałbym egzemplarza z piątej ręki za równowartość 1 - 2 flaszek. Byleby się trzymał jeszcze kupy.

Gdybym wiązał z zakupem dalsze plany, typu rozbudowa i dłuższa ekploatacja, udałbym się do eFunzine i tam kupił A1200 używaną, za te 199 zł. Trochę to drożej, niż na Allegro, ale sprzęt jest sprawdzony, jest na niego gwarancja rozruchowa i na każdym etapie jakieś wsparcie techniczne. Do towaru z Allegro podchodzę z ograniczonym zaufaniem, szczególnie, że spora liczba ofert jest w stylu "niewiem co to jest bo sie na tym nieznam jakas omega 10 lat temu pykałem w mortala a potem burek miał w budzie pomurzcie".

Ja jednak jestem kolekcjonerem i gdyby nie fakt, że od dawna mam A1200 w odpowiednim stanie, bez wahania dałbym w eFunzine te prawie 700 zł za stan magazynowy.
[#21] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Andrzej Drozd, post #19

Z tym zostawieniem miejsca na ostatniej partycji to akurat znam od podszewki niemalże :).
Mam 4,3 GB ale na ostatniej partycji muszę mieć zostawione wolnego około 290 MB! Inaczej dane zostaną zapisane na początku dysku, ale to jeszcze nic. Zapiszą się na RDB więc wszelkie informacje o rozmiarach partycji, etc. przepadną.
Zapisałem sobie programem ReadRDB mojego RigidDiskBlock'a i już kilka razy zdarzyło mi się przywracać ten RDB :). Nie od parady ostatnia partycja zowie się u mnie: "Awaryjna". :).
Muszę kupić FAST-ATA. Miałem kiedyś tasiemkę 4xIDE ale szlag ją wziął i teraz przydałoby mi się na 4 urządzenia ale z szybszym transferem właśnie :).

[#22] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@BagoZonde, post #21

Dzieki za odpowiedzi i porady. Heh, też tak myśle że 100-120zł to rozsądna cena. Cieszę się że ten dysk 4GB podejdzie (a juz mialem kupowac nowy na allegro, przynajkmniej troche zaoszczedze) Ja sie narazie motam troche bo się nie znam i taki motaż dysku może być dla mnie problemem, ale tym się zajmę puźniej. Najperw sobie kupię Amige, do niej kabelek łączący AMI>>PC i bede sobie przesyłał ADFy do RAMDISKU i z tamtąd na dyskietki hehe. Potem sie pomysli o ewentualnej rozbudowie. Co do tej Amigi za 200zł to w moim przypadku odpada - nie stać mnie :D A ja nie bede raczej jakos strasznie rozbudowywał mojego sprzęta, uwazam ze to nie ma sensu. Do zadań specjalnych mam już swojego PC-ta, Amiga bedzie tylko do zabawy raczej :)

Felkon, jesli chodzi o ten gadżet ktory masz do zaoferowania to moglbys mi powiedziec gdzie go się podłącza? Bo ja jestem zielony? Noi co to jest GIFT??:P Pozdro ;)
[#23] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@BagoZonde, post #21

Będe sie roztawał wkrótce z A1200, więc jak chcesz FastATĘ2 możesz
pytać ;)

[#24] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Włodi, post #22

Włodi, złącze HDD jest zaraz za modulatorem TV, dokładnie między gniazdem PCMCIA a modulatorem, a GIFT to poprostu obudowa typu tower.

PZDR

[#25] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@El Amigos, post #2

Ja dam nawet 200zł jakby komuś zalegała niepotrzebna A1200
[#26] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Vato, post #25

Dobry archeolog z ciebie
[#27] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Jaro2k , post #26

A co? opłaca się dać więcej?
Kosmicznie się ceny zmieniły przez te lata... masakra.
[#28] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@Vato, post #27

Nie masakra, tylko inflacja ok, racja
[#29] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@recedent, post #28

Nie inflacja tylko postępujący kryzys wieku średniego u niektórych...
[#30] Re: Za ile opłaca siê kupić A1200?

@twardy, post #29

Pomyślcie, ile z tych wystawianych za bezcen tych 10 lat temu, mogło w końcu wylądować na śmietniku... Ale fakt, archeologia forumowa pierwszej wody :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem