[#1] Apollo 1230 MK-III - zimna karta nie działa
Witam

Bawiłem się w podkręcanie tej karty dochodząc do 50MHz jednak z tego co zauważyłem to nawet na 25MHz generatorze zimna karta ma problem z uruchomieniem się. Po kilku minutach (i resetach) karta działa stabilnie nawet na 50MHz. Testowałem tak kartę kilka godzin i nie ma problemów ze stabilnością.

Ustaliłem podgrzewając suszarką do włosów że tylko oba MACHy w podstawkach jak są podgrzane to karta startuje od razu.

Zimna karta bez kości SIMM też się włącza od razu.

Co z tym można zrobić?

Zdjęcie jest dość stare stąd 44,9MHz.

Wszystkie testy wykonywałem bez koprocesora.
[#2] Re: Apollo 1230 MK-III - zimna karta nie działa

@11111olo, post #1

Wyczyść podstawki pod MACHy, u mnie na identycznej karcie działo sie to samo, i to pomogło. (Nawet kupiłem ją w takim stanie jako uszkodzoną, a wystarczyło styki wyczyścić!).
[#3] Re: Apollo 1230 MK-III - zimna karta nie działa

@altcomputing, post #2

Ile razy można je czyścić ;)

Miałem przylutować machy ale na razie nie mam na to czasu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem