kategoria: Sprzęt
[#1] Miejsce na FastRam + CF w A600?
Na dobry początek witam jako, że to mój pierwszy post tutaj :)

Borykam się z pewnym małym problemem związanym z ograniczonym miejscem w bebechach 600 :/ Jakiś czas temu dołożyłem mojej 600 8 mb FastRam'u produkcji kippera. Oczywiście wcześniej w środku siedział adapter kątowy CF, który jak wiadomo bez problemu się mieścił. Teraz, gdy założyłem na procka płytkę z pamięcią nie za bardzo zostaje miejsce na dołożenie adaptera :/ powiedzmy, że z dużą dozą uwagi udało mi się spasować oba elementy ale pamięć w tym wypadku trzyma się na słowo honoru no a tak być nie może :/ szukałem jakieś taśmy, dzięki której mógłbym umieścić adapter w nieco innym miejscu ale nie spotkałem nigdzie 44-pinowej taśmy IDE męsko-żeńskiej (przedłużki). W przypadku zwykłych adapterów (nie kątowych) wymagane jest dopięcie dodatkowego zasilania (czyli wygląda na to, że musiałbym odłączyć stacje dyskietek - a tego nie chcę).
Możecie mi podpowiedzieć jak to rozwiązać - może ktoś miał podobny problem i udało mu się go z powodzeniem rozwiązać? :/
[#2] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #1

Możesz kupić coś takiego.

Albo, druga opcja.

Taśma 2,5" a do tego np. taki adapter. Sam mam tak zrobione w swoich dwóch Amigach tj. 600 i 1200.

Nie potrzeba dodatkowego zasilania.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2013 18:55:35 przez Sir_Lucas
[#3] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@Sir_Lucas, post #2

Czyli jednak nie wymaga to dodatkowego zasilania?
Bo szukając na allegro znalazłem "gotowe zestawy", które posiadały właśnie dodatkowy kabel, który trzeba było wpiąć w zasilanie :/
Przykładowo
[#4] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #3

To zależy jaką kupisz przelotkę. Ta, którą wskazałeś wymaga dodatkowego zasilania.
Przelotka CF-IDE z mojego linka nie wymaga zasilania.
[#5] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #1

Ja zrobiłem to tak : link. Wystarczy zakupić przelotkę opisaną powyżej przez mojego adwersarza i taśmę. Żeby nie latało dać jakieś kołki dystansowe na otwory montażowe, powiercić otwory na brzegach spodniej części obudowy (tak jak ma fdd) i przykręcić. Ja się niestety zapędziłem i zapomniałem o taśmie klawiatury ale jakoś wybrnąłem. Dysk jest na odpowiedniej wysokości bo jest na kołkach i nic nie wspiera o kiperowy fast. A pod kiperowy fast proponuję dać jakieś dystanse z uszczelki okiennej, tam gdzie są układy na płycie A600. Naklej na płytkę rozszerzenia w tych miejscach gdzie są scalaki. U mnie sprawdza się to doskonale - fast nie wyskakuje z 68k nawet pod dużym naciskiem.

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2013 19:09:29 przez amper
[#6] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@amper, post #5

Dzięki Sir_Lucas - już zamówiłem :) Amper - na zdjęciu od Ciebie widzę HDD a nie CF :) ale po prostu wezmę taśmą wepnę adapter i postaram się go w jakimś sensownym miejscu ułożyć. Nie będę się bawił w nawiercanie obudowy - skorzystam z odrobiny silikonu (zawsze można go po prostu odkleić gdyby nie był potrzebny). Ale z propozycji z dystansami jak najbardziej skorzystam - imho bardzo sprytne :)
[#7] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #6

Pamiętaj też o taśmie 2,5". Będzie potrzebna. Cieszę się, że mogłem pomóc ;)
[#8] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #6

To był tylko przykład. Ja zrezygnowałem z CF na korzyść tradycji. Sam adapter z CF jest mniejszy od 2,5" HDD także jakoś sprawnie to upchasz. Z pomocą może być też klej na gorąco. Mocniejszy od silikonu, lepiej utrzyma, odkleisz też, i wiercić nie trzeba :) .
[#9] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #6

Nie trzeba nic specjalnego robić tylko kup krótką taśmę i delikatnie gumką złapiesz tak jak niżej u mnie:

link

PozdrawiamOK
[#10] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@heniek29cr, post #9

heniek29cr - tylko, że ja mm adapter kątowy, taśmą nie da się go podpiąć jak u Ciebie :)
[#11] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #10

Tak rozumiem bo też tak miałem ale myślałem, że już kupujesz to co radzi Sir_Lucas w poscie nr.2 (chodzi o taśmę i adapter opcja nr. 2) bo chyba to jest dobre rozwiązanie Twojego problemuOK

P.S. Znalazłem jeszcze taniej:
link

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2013 22:55:23 przez heniek29cr
[#12] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@heniek29cr, post #11

Zamówiłem dokładnie z tej aukcji co podawał Sir_Lucas. Jak policzysz różnicę w przesyłce to wychodzi raptem 3 zł różnicy no i druga sprawa, że aukcja jest już zakończona :) swoją drogą to ciekawe, że można taki kawałek "elektroniki" sprzedać za 9 zł i jeszcze na nim zarobić :D to jaki jest koszt produkcji i transportu do Polski? :)
[#13] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #12

Kupiłem u nich, by mrugała dioda LED trza wykonać fixa. Muszę się w końcu za to wziąć.
[#14] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@waldiamiga, post #13

Myślisz o Amigowym LEDzie związanym z odczytem z dysku?

http://eab.abime.net/showthread.php?t=35893 ?

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2013 12:07:27 przez MelvinFoX
[#15] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #14

Spróbuj najpierw bez robienia moda. U mnie w A600 działa bez problemowo LED, bez robienia moda. Karta CF Sandisk.
[#16] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@Sir_Lucas, post #15

Mogłem od razu zamówić też tą taśmę bo adapter przyszedł ale jak się okazuje mam taśmy 40 pinowe, 34 pinowe natomiast 44 IDE ni chu chu :P i znowu kilka dni czekania na listonosza :/
[#17] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@MelvinFoX, post #14

Myślisz o Amigowym LEDzie związanym z odczytem z dysku?

Tak, dokładnie o tym myślę. Tylko czasu nie ma.

Mogłem od razu zamówić też tą taśmę

Wziąłem od nich też taśmę, całość umieściłem maksymalnie blisko lewej strony sześćsetki (pod modulatorem) tak że A6095 się bezproblemowo zmieściło. Nie mam pod ręką aparatu, bo bym strzelił słit-focie.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2013 19:41:46 przez waldiamiga
[#18] Re: Miejsce na FastRam + CF w A600?

@waldiamiga, post #17

Podłączone, sprawdzone i działa :) nic nie koliduje, taśma 16 cm sprawuje się bezproblemowo. Z diodami LED nie ma żadnego problemu - tak jak pracuje dioda na adapterze tak też zapala się dioda Disk na Ami :) Jeszcze raz wielkie dzięki Panowie za pomoc w rozwiązaniu problemu, chociaż myślałem, że uda mi się po prostu kupić samą taśmę a nie cały adapter :/ temat do zamknięcia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem