kategoria: A1200
[#1] Pcmcia lan
http://allegro.pl/3com-bezproblemowa-karta-sieciowa-pcmcia-i3596368781.html

Będzie to działało z a1200
[#2] Re: Pcmcia lan

@QUAD, post #1

nie
[#3] Re: Pcmcia lan

@Mir3k, post #2

Witam
Odświeżam temat i pytam czy ta karta będzie działać z A1200
http://www.fotosik.pl/zdjecie/2bef2310715ac37e ??
[#4] Re: Pcmcia lan

@Amigo-A1200-040, post #3

Moim zdaniem nie. Nie jestem pewny numeru tej karty ale dla mnie on jest podejrzany. Kabelek na 100% do tej karty nie zadziała na Amidze.
A jak chcesz być pewnym na 100% to ściągnij to rozpakuj i przeczytaj readme i tam jest spis kart obsługiwanych. Ale ten kabelek co jest na zdjęciu nie zadziała z Amigą.
[#5] Re: Pcmcia lan

@Tomski, post #4

No niestety nie ma tej karty na liście, a szkoda bo jest tania 15 zeta. muszę poszukać innej.
Dzięki za pomoc :)
[#6] Re: Pcmcia lan

@Amigo-A1200-040, post #5

Sam mam kart współpracujących z Amigą chyba z 50szt.:). Problem jest z kabelkiem. Kabelka nigdzie nie można dostać a jak już jest to kosztuje sporo z przesyłką.
[#7] Re: Pcmcia lan

@Tomski, post #6

Przecież kabelek można samemu wykonać. Gdzieś miałem stronkę z opisem...
na trodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic61135.html
i inny bardziej rozbudowany tutorial:
http://labs.cexx.org/dongle.htm
[#8] Re: Pcmcia lan

@Amigo-A1200-040, post #3

Ta karta działa na pewno z A600 (powinna też z A1200 ale jeszcze nie sprawdzałem). Konfigurowałem pod AmiTCP. W readme jest oznaczenie, że może być tylko jedna taka w LAN (konflikt MAC) ale to w sumie drobiazg.
Nie gwarantuję czy działa bez problemów. Nie testowałem tego za długo - podpiąłem pod Amisię, skonfigurowałem, sprawdziłem ping do google i jakiś ftp. Działało jak trzeba.

Co do kart bez kabelka to ktoś z forum proponował przeróbkę przez dolutowanie gniazda LAN do takich kart. Może warto przećwiczyć na paru sztukach - bo faktycznie ciężko znaleźć karty kompatybilne z amisią.
[#9] Re: Pcmcia lan

@jimmy, post #8

Trochę nie chce mi się wierzyć aby ta karta działała za Amisią. Z Amigą działają te na 10Mbitów. Ale skoro u Ciebie działała to pewno tak musi być. A na jakim sterowniku ją odpalasz?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2016 22:48:57 przez Tomski
[#10] Re: Pcmcia lan

@Tomski, post #9

Działa - sam długo szukałem jakiejś działającej wg listy z readme sterownika. Na alle była jedna 3com do kupienia (z serii kompatybilnej) ale za 50 zł + KW to było za dużo.

Co do sterownika to dokładnie teraz nie pamiętam. Na pewno ten standardowy jak do 3com 589. Ta karta d-linka jest w readme (obsługa dodana w ostatniej wersji). Z konfiguracją amitcp miałem sporo problemów ale w końcu poszło na podstawie tego wątku.

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2016 22:54:36 przez jimmy
[#11] Re: Pcmcia lan

@jimmy, post #10

A ta karta będzie działać http://allegro.pl/karta-sieciowa-wifi-pcmcia-do-amigi-amiga-600-1200-i6006841748.html
[#12] Re: Pcmcia lan

@Amigo-A1200-040, post #11

Tak będzie działać. Proszę mieć na uwadze, że większości przypadków połączenie wifi idzie bez szyfrowania co nie jest bezpieczne dla sieci domowej(router musi wtedy być przestawiony na nie szyfrowanie połączenia). Ostatnio z tym walczyłem. Jak na razie dla mnie najlepsze to połączenie jest po kablu. Z tematem WiFi na Amidze nie jestem dobry. Może ktoś inny podpowie czy ta karta będzie umożliwiała szyfrowanie. Tylko, że tę kartę będzie lepiej puścić na sterowniku prism2v2.

Aaaa jak poszukasz/poczekasz to taniej kupisz taka kartę.

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2016 23:42:09 przez Tomski
[#13] Re: Pcmcia lan

@jimmy, post #8

@jimmy
Tak - karta z Twojego linka działa bez problemu ze sterownikiem cnet.device.
Zarówno z A600 jak i z A1200. A próbowałeś konfigurować z Miami lub MiamiDX?
Osobiście bardzo polecam RoadShow.

@Tomski
Z Amigą działają karty 10/100 Mbps.
Używasz wtedy sterownika cnet16.device

@Amigo-A1200-040
Karta z Twojego linka zadziała tylko z WPA/TKIP. Nie będzie działać z WPA2/AES

[Bezczelna reklama]
Jeśli jesteś zainteresowany kartami WIFI WPA2/AES lub LAN PCMCIA do Amigi to napisz do mnie na PM. Mam ich sporo na zbyciu.
[#14] Re: Pcmcia lan

@Tomski, post #9

Trochę nie chce mi się wierzyć aby ta karta działała za Amisią.

Ja też mam taką kartę i działa. AmiTCP 4.0 demo nie chciał współpracować, ale Miami 3.2 nie ma problemów. Karta działa na sterowniku cnet.device.

Do karty podłączam mini-router, skonfigurowany w trybie klient, i mam WiFi z WPA-2 i szyfrowaniem AES. Co prawda router wymaga zasilania przez USB, ale tak się miło składa, że aktywnego huba USB mam w monitorze. Na AmiParty przećwiczyłem też udostępnianie połączenia 3G z laptopa poprzez Ethernet do Amigi, działało znakomicie.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 08:17:08 przez Krashan
[#15] Re: Pcmcia lan

@Sir_Lucas, post #13

Dzięki za info.

#Krashan

To rozumiem, że od Amigi do mini router'a połączenie jest nie szyfrowane. A szyfrowanie masz od mini router'a do routera dzielącego netem.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 08:38:15 przez Tomski
[#16] Re: Pcmcia lan

@Tomski, post #15

To rozumiem, że od Amigi do mini router'a połączenie jest nie szyfrowane.

Ale jest połączeniem przewodowym (zwykły Ethernet), nie radiowym.
[#17] Re: Pcmcia lan

@Sir_Lucas, post #13

@Sir_Lukas
Nie testowałem na Miami bo miałem wtedy tylko gołą A600 z 1MB CHIP więc nie chciałem jej jeszcze dociążać. Amitcp wymaga trochę wiedzy sieciowej do skonfigurowania ale jest "lżejsza".

@Tomski
Tak jak pisze Krashan - pomysł na bezpieczne "pseudo wifi" jest taki, że stawiasz przy amidze dodatkowe urządzenie (AP Client), które łączy się z routerem w protokole WPA2/AES (póki co bezpieczny) a AP clienta łączysz skrętką do karty LAN pcmcia w amidze.

Druga opcja to postawienie sieci gościnnej na routerze z niewielkimi zabezpieczeniami (np WPA TKIP albo nawet WEP)- odseparowanej od domowej sieci LAN. Jak ktoś się uprze to złamie zabezpieczenie ale będzie miał dostęp tylko do internetu. Ta opcja wymaga jednak routera z odpowiednim oprogramowaniem np. tomato albo openwrt. Może asusWRT też ma takie funkcje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem