[#1] Instalacja AmigaOS 3.9
Witam wszystkich ponownie. Dotarł już do mnie nowiutki AmigaOS 3.9 z eFunzine (oryginalna płytka w CD-BOX, bez manuali, książeczek, pudełka itp.). Specjalnie dla niego zakupiłem w tymże sklepie dodatkowy HD 2,5" 6GB sformatowany na 4GB - to na nim chcę zainstalować mój nowy OS. Zamierzam w tym celu:

1). Zainstalować AmigaOS 3.1
2). Załadować potrzebne sterowniki/pliki do CDROM dla AmigaOS 3.1
3). Zainstalować parę swoich ulubionych programów i gier (Protracker 3.61, PPaint, itp.)
4). Zainstalować AmigaOS 3.9.

Mam jednak pewne pytanka:

a). Na co zwrócić uwagę przed instalacją AmigaOS 3.9 ?
b). Czy pobrać i przygotować BoingBag 1 i 2 ?
c). Czy muszę zainstalować najpierw BoingBag 1 , czy mogę od razu zainstalować tylko BoingBag 2 ?
d). Czy instalować ten nowy prototypowy BoingBag 3 ?
e). Na jakie problemy się natknę podczas instalacji AmigaOS 3.9 (najczęstsze) ?
f). Z jakiej strony mogę ściągnąć oficjalne BoingBagi (linki na stronie oficjalnej nie działają :/).
g). Czy można na jakiejś stronie www zarejestrować się jak pełnoprawny użytkownik AmigaOS 3.9 ?
h). Czy Locale PL jest standardowo w AmigaOS 3.9, czy w którymś z BoingBagów, a może trzeba je dopiero dograć skąś?

Chciałbym uniknąć jak najwięcej problemów podczas instalacji i świeżego użytkowania tego OSu. A że mądrze jest słuchać rad innych bardziej doświadczonych stąd pytam, aby nie błądzić jak może niektórzy z Was ;). Od razu zaznaczam, że oprócz instalacji AmigaOS 3.1, nie instalowałem na Ami nic "bardziej poważnego" , dlatego proszę o w miarę jasne opisy niektórych czynności. Opis mojej Amigi 1200 na której będę dokonywał upgrade'u systemu jest w moim forumowym podpisie ;).

Pozdrawiam wszystkich :)

[#2] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #1

wyczerpujace odpowiedzi na twoje pytania znajdziesz tutaj w archiwum oraz w archiwum pl.comp.sys.amiga.
[#3] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Valwit, post #2

No zobaczę co tam piszą. Może rzeczywiście znajdę odpowiedzi przynajmniej na część dręczących mnie pytań.

Pozdrawiam

[#4] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #1

a) na pewno zacznij od właściwego ustawienia maxtransferu i maski http://ato.exec.pl/os39faq/os39faq.html oraz zrobienia emergency-dysku http://beskidlan.hopto.org/~amiga/amiga/amigaos39.php
b) po zainstalowaniu systemu podstawowego należy zainstalować BoingBagi
c) BB2 nie zainstalujesz jak nie masz BB1
d) BB3 nie używałem , więc nie wiem (może ktoś inny się wypowie)
e) błąd instalacji przy instalacji BB1 (czasami pomaga skopiowanie do C: instalera z BB2)
f) obawiam się, że to awykonalne (na amiga.com też nie działa)
g) OS3.9 nie rejestruje się
h) BB2 składa się z trzech kawałków; jednym z nich są LocalePL (nota bene tylko te instaluj; olej te z OS3.9 i BB1)
Powodzenia.

[#5] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Kitech, post #4

nastepny z maska. nie ruszaj maski dopoki nie masz problemow.
[#6] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #1

Jak dużą partycję stworzyć dla Osu? 200 MB wystarczy?

[#7] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #6

To zależy co tam chcesz trzymać, 200MB spokojnie starczy na system
plus dodatkowe progsy. Polecam utworzenie trzech partycji. Dlaczego
ten HDD 6GB, ograninczony jest do 4GB? Z tego co wiem to 3.9 radzi
sobie z większymi na standardowym kontrolerze.

Ostatnia modyfikacja: 24.02.06 16:55
[#8] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #6

Jak dużą partycję stworzyć dla Osu? 200 MB wystarczy?

Najlepiej o pojemnosci plyty CD (bedzie latwo robic backup), czyli 700 "minus" 50, czyli najlepiej 650 MB. Dzieki temu oprocz systemu wrzucisz na partycje niezbedne programy (np. wszystkie internetowe ktore razem zabieraja okolo 100MB) a nawet jakies gierki pod WB i jeszcze miejsca zstanie na kilka lat (poniewaz system "rosnie").
[#9] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #6

zalezy jak i co instalujesz. moja ma 205 MB a system zajmuje ok. 60 MB
[#10] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Kitech, post #4

Korzystając z tej strony http://beskidlan.hopto.org/~amiga/amiga/amigaos39.php , odpalam OS-Version3.9/Instalation i wyskakuje mi komunikat "Can't get Workbench information" . Aktualnie mam zainstaslowany świeżo system OS3.1 ze sterownikami do CDROM (CacheCDFS). O co chodzi? Niestety nie ma tego problemu opisanego nw tej stronce... :(. To sobie 3.9 zainstalowałem , :/.

P.S.

Mam chyba wersję SE AmigaOS3.9 (płyta jest różowa, a pliki na niej są datowane na 24.01.2001r.). Kurczę nie mogę załadować instalatora:/.

Ostatnia modyfikacja: 26.02.06 22:46
[#11] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #10

A masz Instalatora w C: Bo on przy instalacji 3.1 czasami nie lubi się tam pojawić. Wtedy trzeba go przekopiować ręcznie.

Ostatnia modyfikacja: 26.02.06 23:43
[#12] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Kitech, post #11

Już sobie poradziłem ;). Okazało się (ale ze mnie gapa) że instalator wymaga od systemu włączonej palety 256 colorów :D. Gdy zmieniłem z 16 na 256 instalator ruszył i w tym momencie jestem na etapie instalacji BoingBagów (najpierw 1 później 2). I od razu pytanko. Czy skoro mam wersję SE AmigaOS 3.9 to musze instalować wszystko z tych BoingBagów ? Czy wystarczy tylko LocalePL? Mam jeszcze problem z partycjami. Mój nowy HD 2,5" jest sześcio-gigowy. Zrobiłem partycje jeszcze przed instalką AmigaOS3.1 (HDtoolbox widział cały rozmiar dysku). Po instalacji OSu 3.1 jedna z partycji (Inne) była oznaczona jako NDOS mimo, że formatowałem ją :/. Co trzeba uczynić aby system akceptował tą partycję? Partycja ta ma 1,8GB. Dla Osu przeznaczyłem 700MB (jest teraz już na niej 3.9 :) ). W sumie są 4 partycje w mojej Amidze:

AmigaOS - 705MB
Azzorek - 1604MB
Moje - 1605MB
Inne - 1812MB (z tą problem)

Pozdrawiam

[#13] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #12

Za stary scsi.device.
[#14] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Sylwester, post #13

Już wszystko dobrze :). Sformatowałem ją jeszcze raz pod AmigaOS 3.9 i teraz jest widoczna i dostępna - żadnych problemów ;). Jednak muszę przyznać jedną rzecz która od razu rzuca mi się w oczy: za wolny mam sprzęt :/. W Multiscan w rozdzielczości 640x480 z 256 kolorami i tapetą AmigaOS 3.9 (z piłeczką) system długo odświeża tapetę przy starcie (kilkanaście do dwudziestu kilku sekund). Zrezygnowałem więc z tapety (zostawiłem szary pulpit i jest już w miarę ok. Nie jest to może błyskawica, ale nie narzekam. Z pamięci graficznej zostaje mi po załadowaniu systemu około 1540kB, a z FAST RAM odchodzi "zaledwie" 1 MB, więc zostaje mi 31256kB FAST RAM. Kurczę przydałby się Blizzard 68060 50MHz, ale nie stety jest nie do kupienia-dostania :/ :(.

[#15] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #14

> Kurczę przydałby się Blizzard 68060 50MHz, ale nie stety jest nie do kupienia-dostania :/

Mój system pracuje na 68040/30MHz i daje rady, no ale ppc roxx

[#16] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #14

Mysle ze z AGA wiecej nie wycisniesz. Po prostu ustaw na 64 kolory i przystosuj tapety.
[#17] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #14

I zainstaluj late, ktora sprawia ze ikonki zra mniej chipu. Nie pamietam jak on sie nazywa, ale gdzies juz na tym forum o tym bylo (i w ACSesie tez) Aha ten programik jest na plytce z AOsem. Jak by co to zawsze jestem na gg:)

[#18] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #14

Poczytaj o takich latkach na forum jak: Fblit itp.
Zmien ilosc kolorow na 64 (najbardziej optymalna IMHO), co do podkladow to albo przerabiaj je na 64 kolorowe lub zmieniaj na 256 odcieni szarosci.

[#19] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Mat, post #17

Zwie się to WBCtrl i jest w dodatkach AmigaOS 3.9.
Na Aminecie jest starsza wersja dla AmigaOS 3.5.

[#20] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Nie tylko na aminecie, na plytce z os3.5 tez jest.

[#21] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #1

Ufff. AmigaOS 3.9 zainstalowany w całości wraz z BoingBagami 1 i 2 (w tym Polskie Locale) :). Wszystko ładnie chodzi (zmieniłem paletę kolorów na 64) i przede wszystkim poraz pierwszy w życiu Amiga "przemówiła" do mnie w moim Ojczystym Języku :D. Nie wiem za bardzo jak zmienić ilość kolorów tapet na 64 :( - jakim programem? Mam nadzieję że jest jakiś standardowy w systemie który to potrafi... .

Tyle z pierwszych wrażeń ;). Wracam do testowania.

Pozdrawiam

[#22] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #21

Programem graficznym lub jakims konwenterem; na aminecie jest tego duzo.

[#23] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #1

Poznawanie AmigaOS 3.9 ciąg dalszy.... . Czy w tym systemie jest darmowa wersja obsługi CDROMU? Wcześniej miałem (przed instalacją 3.9 na 3.1) Cache CDFS (nie zarejestrowany). Teraz nadal mountuję płytę CD z ikonki CacheCDFS (nie mam innej alternatywy), ale co jakiś czas przypomina mi że jest to wersja płatna i trzeba się zarejestrować. W jaki sposób (legalny i darmowy) montować płyty w systemie AMigaOS 3.9? Chodzi mi o taką wygodę jak z CacheCDFS lub zbliżoną. A może trzeba po prostu zamienić jakieś pliki w katalogu DEVS, L itd? Proszę o pomoc. W katalogu systemowym Prefs (po zainstalowaniu 3.9) pojawił się katalog o nazwie CahceCDFS, ale on chyba nie służy do montowania płyty w systemie :/. Proszę o jakieś wskazówki dla początkującego użytkownika AmigaOS 3.9 ;). Chodzi mi głównie o atapi.device (pełny i darmowy).

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 01.03.06 18:49
[#24] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #23

W amiga os3.9 masz darmowy cachecdfs. Wkladasz plyte z 3.9 odpalasz i w instalatorze klikasz na zainstaluj cdrom i tyle
[#25] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Mat, post #20

A czy ja napisałem, że jest tylko na Aminecie ;)

Ostatnia wersja 1.7a jest na stronie autora tutaj.

[#26] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #23

> Teraz nadal mountuję płytę CD z ikonki CacheCDFS (nie mam innej alternatywy), ale co jakiś czas przypomina mi że jest to wersja płatna i trzeba się zarejestrować.

To wina demo atapi.device z idefix. W OS3.9 już w scsi.device jest obsługa czytników (z moim działa). Zmień w mountliście CD0 device na = scsi.device z atapi.device.

> W jaki sposób (legalny i darmowy) montować płyty w systemie AMigaOS 3.9? Chodzi mi o taką wygodę jak z CacheCDFS lub zbliżoną. A może trzeba po prostu zamienić jakieś pliki w katalogu DEVS, L itd?

Standartowo po starcie systemu w startup-sequence jest automatyczne mountowanie urządzeń linijka - "C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)", jeśli odpowiednie mountlisty dla urządzenia tam są i mają ikonkę. Ja to mam wyłączone tak - ";". Jak mi potrzeba to odpalam z ikonki, albo z FileMastera lub z CLI: Mount CD0: i tyle.

> W katalogu systemowym Prefs (po zainstalowaniu 3.9) pojawił się katalog o nazwie CahceCDFS, ale on chyba nie służy do montowania płyty w systemie :/.

Nie, tam jest między innymi program do konfiguracji, jeśli nie jest w Sys:Prefs.

> Chodzi mi głównie o atapi.device (pełny i darmowy).

Jak pisałem powyżej w nowym scsi.device jest obsługa EIDE/ATAPI i też dysków powyżej 4GB, więc zamiast atapi.device w mounliście dla czytnika wpisz scsi.device.

[#27] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Fazior, post #24

Dzięki Fazior. Czasami rzeczy łatwe są najtrudniejsze ;). Już wszystko jest ok :).

Pozdrawiam

P.S.

Upps nie zauważyłem że w międzyczasie Skolman też mi odpowiedział :). Dzięki Skolman również za wyczerpującą odpowiedź, na szczęście wystarczyło zrobić tak jak sugerował Fazior - w opcjach instalacji wybrać instalacja CDROMU ;).

Pozdrawiam również

Ostatnia modyfikacja: 01.03.06 22:05
[#28] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Azzorek, post #23

Tak ten system ma wbudowana obsługe CDROMu. Ale przecież już o tym pisałem :)
Co do instalacji obsługi CDROMu przez AmigaOS3.9, to przecież proste jak budowa cepa. Jak włożysz płutę instalacyjną i uruchomisz instalator, to masz przeciez do wyboru różne etapy instalacji. I tam właśnie wybierasz instalacje obsługi CDROMu.
[#29] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Polecam ci ten poradnik sam zainstalowałem Os 3.9 na WinUAE http://amigasys.ultimateamiga.co.uk/downloadwinuae.html
AmigaSYS 4 WinUAE manuals offline--.PL
;)
[#30] Re: Instalacja AmigaOS 3.9

@Kitech, post #4

d) zainstalowalem dzisiaj boingbag 3 i 4 z tej strony i jedyne co zauważyłem to szybsze wczytywanie ikonek. Ja używam kopii Amiga OS XL - nie posiadam oryginału niestety. Rownież z kopią OS3.9 jest tak samo- a dodatkowo wychodzą rożne dziwne rzeczy po jego zainstalowaniu- nie wszystkie ikony są zaktualizowane, nie wyświetla się AmiDock a czasami nie działają sterowniki do kart graficznej. Z kopią OS XL na razie nie mam problemów. No może jeden mały z pamięcią - z 16 MB FAST po załadowaniu systemu zostaje ok 9,5 mb wolnego FAST.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem