[#1] Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY
Witam, poszukuję kogoś z okolicy Sosnowca, kto ma zasilacz i mógłby wpaść do mnie, lub ja do niego z Amigą (A1200 w obudowie Infinitiv) i sprawdzić Amigę pod oryginalnym zasilaczem nie tym z obudowy, lub kogoś kto by mógł mi pomóc w naprawie Amisi.

Włączam i mam czarny ekran.

Błagam o pomoc... proszę... :(

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2013 16:22:45 przez Nyarl
[#2] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #1

Czy po załączeniu zasilania dzieje się cokolwiek, czy Amiga kompletnie nie reaguje na życiodajną energię?
Niestety nie mam oryginalnego zasilacza, jedynie ten w obudowie Infinitiv, ale pewnie da się i oryginalny załatwić.

Napisz coś więcej. Możliwe, że ktoś zdiagnozuje problem. Używałeś jej ostatnio i tak się stało, czy załączyłeś po np. kilku latach?
[#3] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Mordimer, post #2

Cześć.

Załączyłem ją po 3 miesiącach około.

Dioda się świeci w obudowie.

Dam zdjęcie, chyba kondensator... nie znam się na tym w ogóle...

Dodam jeszcze, że: płytę wyczyściłem sokiem z cytryny, znaczy koło kondensatorów i tylko te dwa wyglądały w ten sposób podejrzanie...

http://wrzucaj.net/

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2013 18:58:44 przez Nyarl
[#4] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #3

Na temat kondensatorów się nie wypowiadam. Lepiej, jeśli odezwie się jeden z portalowych fachowców.
Próbowałeś odłączyć dysk? Masz jakieś turbo albo rozszerzenie pamięci? Załącz gołą Amige i zobacz co się będzie działo. Mieszkasz w Sosnowcu?
[#5] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Mordimer, post #4

Tak, na pogoni mieszkam obok ul. Grota Roweckiego. Z gołą amigom i romami 3.0 dzieje się tak samo
[#6] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #5

W takim razie na zakupy chodzimy pewnie do tych samych sklepów.

Sprawdziłes napięcia zasilacza? Może tu jest problem. W razie czego skombinuje oryginalny od A1200 do testu.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2013 21:28:41 przez Mordimer
[#7] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Mordimer, post #6

hehe pewnie tak :) znasz taką osobistość jak Węglarz? hehehe

A najlepiej jakbyś miał czas wpaść i pomóc hehe

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2013 21:27:13 przez Nyarl
[#8] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Mordimer, post #6

nie umiem sprawdzić. Ale dioda swieci z amigi, i dysk buczy... może za małe daje :(
[#9] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #8

OK, spróbuję zdobyć zasilacz i możemy powalczyć.
[#10] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Mordimer, post #9

Dobrze... ja naprawde już trace nadzieję
[#11] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #10

Zasilacz będę miał jutro.
[#12] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Mordimer, post #11

Cudownie to jak się i na kiedy umówimy?
[#13] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #12

W profilu masz na mnie namiary. GG i telefon.
Widzę, że jesteś offline na GG.
[#14] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Mordimer, post #4

Nie jestem fachowcem, ale widać że do wymiany na pierwszy rzut oka. Te miejsca lutownicze przy kondensatorze, powinny lśnić, a w dodatku widać że coś się rozlało dookoła. Próba z innym zasilaczem, a później do fachowca, na wymianę kondziołów.
[#15] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@flops, post #14

Tak też zrobimy sprawdzimy. Jak nie pojdzie to jednak sprzedam tę płyte bo wlasnie kupuje 1200 escom... ta jest rev 1D1 Commodore electronics co mi padla... jest ktos chętny? z romami 3.0 i 3.1? ale sama płyta i romy nic więcej
[#16] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #3

Witam,

Te "paski" to zanieczyszczenia ze zdjęcia/aparatu czy płyta jest tak zmasakrowana koło kondziora? Jak tak to może jakaś ścieżka uwalona lub kondensator wylał od spodu.

Pozdrawiam,
doman89
[#17] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Doman89, post #16

jezeli chodzi o to drugie zdjecie to przeczyscilem i to syf byl jakis jakby kurz z jakims takim jak to sie robi w towerach czyms przyklejony ale czy przykleil sie bo to taki naroznik ze akurat cos moze sie tam zaczepic czy bo cos wylalo nie wiem przeczyscilem teraz wygladaja tak...

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2013 23:40:43 przez Nyarl
[#18] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #17

Witam,

Kondziory ze zdjęcia nie wyglądają źle (nie popuchnięte), chodź wcale to nie znaczy, że są dobre. Mogły po prostu wyschnąć (dlatego elektronikę trzeba profilaktycznie raz za czas wygrzać, włączyć i niech choćby sama chodzi).

Spróbuj ją włączyć niech trochę pochodzi (ok. 30 min?), pomimo braku efektów. Jak to nie da efektów to celowałbym jeszcze w kości ROMu. Trzeba było by je wyjąć, nózki potraktował bym alkoholem izopropylowym i wsadził z powrotem. Ale UWAGA przy tej operacji - łatwo uwalić ROM. Teoretycznie powinna być opaska uziemiająca na nadgarstkach - jak nie ma to oklepanie kaloryfera zawsze coś pomoże no i kolejność kostek jak i poprawne włożenie (zrobione zdjęcie dla pewności jak wsadzić prawidłowo z powrotem).

Jak dalej nic to Mordimer może coś zaradzi ;)

Pozdrawiam,
doman89

P.S.
Jeszcze zapomniałem - jak jest jakieś rozszerzenie pamięci to próbować bez niego odpalać.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2013 08:27:45 przez Doman89
[#19] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #15

Widać, że kondziorki wylały i trochę już ścieżki i przepusty ucierpiały.
Jak chcesz się pozbyć tej płyty, to jestem zainteresowany zakupem.
[#20] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@jarob, post #19

Jezeli nic nie zadziala to tak chce sie pozbyc ile dajesz? Chce sie wtedy pozbyc tez Romów 3.0 i romów 3.1. Bo amigę inną kupie zaraz. Ale najpierw sprawdzimy czy oby na pewno nie da się jej odpalić.

CENNIK:
60zł płyta bez romu
75zł płyta z romem 3.0
155zł płyta z romem 3.1
25zł ROM 3.0
80zł ROM 3.1

Płyte najprawdopodobniej da sie ocalic dlatego za grosze jej nie sprzedam, za same romy 3.0 spokojnie 25zl wezme - to nie jest pc ze na smietnik wywale.

A czesci jak najbardziej an chodzie...

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2013 10:22:29 przez Nyarl
[#21] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #20

uszkodzone chodzą na allegro od 35 do 45 zł
[#22] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Dorian3d, post #21

Dorianku facet mysli ze ma bogactwo , a ja widze skopana plyte I mnostwo elektrolitu na sciezkach za miesiac bedzie mozna ja wywalic do kosza
[#23] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Dorian3d, post #21

Dorianku facet mysli ze ma bogactwo , a ja widze skopana plyte I mnostwo elektrolitu na sciezkach za miesiac bedzie mozna ja wywalic do kosza
[#24] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #20

Płyte najprawdopodobniej da sie ocalic dlatego za grosze jej nie sprzedam, za same romy 3.0 spokojnie 25zl wezme - to nie jest pc ze na smietnik wywale.

Tak z ciekawości komu chcesz sprzedać kicka 3.0 ?
Posiadacze starych A500/600/2000 nie kupią bo nie pasuje do ich płyt, posiadacze A1200 już taki mają i co najwyżej wymienili by go na 3.1, chętnego na 3.1 znajdziesz ale na 3.0 bardzo wątpię.

Pozdrawiam
[#25] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@RadoslawF, post #24

Nie każdy potrzebuje rom 3.1, nie raz widziałem jak ktoś kupowałem 3.0, bo taniej.
Każdy kto chce kupić, chciałby najtaniej.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2013 14:34:50 przez flops
[#26] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@flops, post #25

U takiego który kopił 3.1 a stary 3.0 leży na półce będzie najtaniej. Bo sprzeda za każdą zaproponowaną cenę. Inna sprawa to jak ktoś nie potrzebuje nowszego to nie wyjmuje starego i szansa na jego spalenie równa się zeru.
Ale mimo wszystko chciałbym dowiedzieć się na co liczy sprzedający.

Pozdrawiam
[#27] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@RadoslawF, post #26

U takiego który kopił 3.1 a stary 3.0 leży na półce będzie najtaniej. Bo sprzeda za każdą zaproponowaną cenę

No tu można by polemizować:D
[#28] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@RadoslawF, post #26

Rom 3.0 juz sprzedany za 25 zł

Płyta sprzedana za 55 + przesylka

Jak ci facet to do tego tam wyzej "faceta"... braknie rzeczy do naprawy szrotu to sie bedziesz spuszczał zeby cos dostac. To nie temat o sprzedazy to ze ja tam napomskonolem nie znaczy ze zaczole mnowy temat tutaj, ten dotyczy czego innego.
[#29] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #28

Dodam ze dzisiaj dostalem okolo 27 romow 3.0 pary. I duzo innych rzeczy, floppy dd wewnetrzne, zewnetrzne od 500... ze 3 moge opylic reszta bedzie lezec cena ja kwyzej

mam tez 2 plyty te same objawy 1 rev ta sama ktora sprzedawalem, druga rev 2B commodore inc

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2013 19:09:45 przez Nyarl
[#30] Re: Poszukuję z okolicy Sosnowca POMOCY

@Nyarl, post #29

I jeszcze jedno jak sie nie podoba to kup na allegro. ja cie nie zmuszam. pamietaj ze odemnie juz nic nie kupisz za to sapanie. A rzeczy teraz bede mial sporo oj sporo lacznie z kartami ppc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem