że ta "fachowa" rada mimo, że nie optymalna, to nie naraża nikogo na straty, a tym bardziej żadnej Amidze nie zaszkodzi
Nie rozumiem powstania przeciwko wymianie kondensatorów. O ile zgodzę się, że w przypadku sprzętu na którym mi nie zależy, taka wymiana będzie realizowana w przypadku problemów, o tyle sytuacja amig (w każdym razie u mnie) jest zupełnie inna. Ten sprzęt jest dla mnie zbyt cenny, aby filozofować, mierzyć itp. czy wymienić 8 kondensatorów, czy też 10. Koszt jest żadem, robota ta sama, a prawopodobieństwo 1% że ten jeden, który źle oceniłem uszkodzi mi komputerek, który leży sobie w szafie jest dla mnie niedopuszczelnie duże.
Więc Panowie, przestańcie ostentacyjnie filozofować nabijając się z innych użytkowników, a pisać zgodnie z tematem. Chcecie sobie pofachowować załóżcie temat - najlepiej w pręgieżu, natomiast kolega pytał "jak wymianeiać", a nie "czy" - więc nie bądźcie bardziej cwani niż was o to proszą. Nie macie ochoty udzielić rzeczowej odpowiedzi, to nie piszcie nic.
Ja sam wymieniałem kondensatory po tym jak odebrałem przerobionego na 060 1240 bliza od Stacha i mimo że optycznie nic kondensatorom nie dolegało, komp był niestabilny jak jasna cholera. Może postąpiłem nie fachowo, i nie spędziłem milona godzin sprawdzając który kondensator wymienić, tylko wymieniłem wszystkie na raz i mam z bani, ale fakt jestem lamer, który dodatkowo stracił z górką całe 10 zyli bo mógł jeszcze pozostawić dyszące elementy... Panowie, gdyby sprawa rozchodziła się o kilka stówek, to rozumiałbym te przekomażania, ale tak to szkoda czasu. A tak swoją drogą, żaden prawdziwy fachowiec nie będzie tracił czasu na sprawdzanie które kondenstatory wymienić, bo jego godzina sprawdzania jest warta kilkaset razy więcej nież te układy, a wymiana wszystkich kondensatorów tylko pomoże, a nie zaszkodzi.
@Radek_Cz
Odpowiadając na Twoje pytania, postąpiłem następująco - wyjąłem płytę a1200, otworzyłem schemat, i dopasowałem kondenstatory zgodnie z tezą, że pojemność ma być taka sama, a napięcie nie mniejsze. W taki sposób 1260 zaczęło pracować stabilnie jak skała, a stare kondensatory dawno są w śmieciach i nie interesuje mnie zupełnie, które z nich byłby be, a które ok.
Ostatnia aktualizacja: 13.10.2013 19:21:06 przez posylus