kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@rafgc, post #29

że ta "fachowa" rada mimo, że nie optymalna, to nie naraża nikogo na straty, a tym bardziej żadnej Amidze nie zaszkodzi

Nie rozumiem powstania przeciwko wymianie kondensatorów. O ile zgodzę się, że w przypadku sprzętu na którym mi nie zależy, taka wymiana będzie realizowana w przypadku problemów, o tyle sytuacja amig (w każdym razie u mnie) jest zupełnie inna. Ten sprzęt jest dla mnie zbyt cenny, aby filozofować, mierzyć itp. czy wymienić 8 kondensatorów, czy też 10. Koszt jest żadem, robota ta sama, a prawopodobieństwo 1% że ten jeden, który źle oceniłem uszkodzi mi komputerek, który leży sobie w szafie jest dla mnie niedopuszczelnie duże.
Więc Panowie, przestańcie ostentacyjnie filozofować nabijając się z innych użytkowników, a pisać zgodnie z tematem. Chcecie sobie pofachowować załóżcie temat - najlepiej w pręgieżu, natomiast kolega pytał "jak wymianeiać", a nie "czy" - więc nie bądźcie bardziej cwani niż was o to proszą. Nie macie ochoty udzielić rzeczowej odpowiedzi, to nie piszcie nic.
Ja sam wymieniałem kondensatory po tym jak odebrałem przerobionego na 060 1240 bliza od Stacha i mimo że optycznie nic kondensatorom nie dolegało, komp był niestabilny jak jasna cholera. Może postąpiłem nie fachowo, i nie spędziłem milona godzin sprawdzając który kondensator wymienić, tylko wymieniłem wszystkie na raz i mam z bani, ale fakt jestem lamer, który dodatkowo stracił z górką całe 10 zyli bo mógł jeszcze pozostawić dyszące elementy... Panowie, gdyby sprawa rozchodziła się o kilka stówek, to rozumiałbym te przekomażania, ale tak to szkoda czasu. A tak swoją drogą, żaden prawdziwy fachowiec nie będzie tracił czasu na sprawdzanie które kondenstatory wymienić, bo jego godzina sprawdzania jest warta kilkaset razy więcej nież te układy, a wymiana wszystkich kondensatorów tylko pomoże, a nie zaszkodzi.
@Radek_Cz
Odpowiadając na Twoje pytania, postąpiłem następująco - wyjąłem płytę a1200, otworzyłem schemat, i dopasowałem kondenstatory zgodnie z tezą, że pojemność ma być taka sama, a napięcie nie mniejsze. W taki sposób 1260 zaczęło pracować stabilnie jak skała, a stare kondensatory dawno są w śmieciach i nie interesuje mnie zupełnie, które z nich byłby be, a które ok.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2013 19:21:06 przez posylus
[#32] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@madwawa, post #30

Tobie to już nic nie pomoże no chyba że nalejesz do swojej pustej głowy trochę "niemieckiego oleju".

Tak samo Raf jak i ja pisaliśmy że można zastosować co wcale nie znaczy że trzeba. Widać nigdy nie wymieniałeś kondensatorów i akurat o potrzebnej pojemności nie miałeś pod ręką a sprzęt trzeba było zrobić na wczoraj.

madwawa napraw trochę sprzętu to wtedy może dojdziesz sam do wniosków z kondensatorami.
[#33] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@posylus, post #31

pochwal sie swoimi spoinami :) furore zrobiły na forum c64
i nie chwal się po forach że klientom lutujesz odpady o innych wartościach że czasu nie masz na zakup odpowiednich bo interes troszkę Ci zmaleje

Posylus bardzo dobre podsumowanie OK

o to mi się podoba >>>> link

fachowa robota

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2013 19:39:34 przez madwawa
[#34] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@11111olo, post #16

Te kondensatory wylewały wszędzie, bo były wadliwe. Sony i Panasonic wypuszczały kity serwisowe złożone czasami z ponad 50 kondensatorów, które trzeba było wymieniać w kamerach a także innym sprzęcie pro video. Były też wydawane biuletyny, które polecały wymianę kondensatorów, nawet jak sprzęt nie miał niepokojących objawów. Może i Commodore coś takiego wypuszczał? Nie wiem.
[#35] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@Radek_Cz, post #1

skoro jesteśmy w tym temacie.
Jaki jest orientacyjny koszt wymiany kondendatorów u fachowców?

PS. Moja A600 startuje z Caps Lockiem, na ekranie nic się nie dzieje, nie reaguje na reset, lecz po 10 minutach wszystko wraca do normy, szybko reaguje na reset z klawiatury. To tez objaw starzejących się kondensatorów?
[#36] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@charliefrown, post #35

Może marnego zasilacza, a może niewłaściwego resetu.
Sprawdzałeś jak zachowuje się linia reset w tym czasie?
[#37] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@11111olo, post #36

Ten znowu swoje farmazony
[#38] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@Radek_Cz, post #1

Sądzę że znalazłeś odpowiedź na swoje pytania.
[#39] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@11111olo, post #38

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kondensatorów.
Czy rozmiar kondensatora ma znaczenie? Oczywiście zrobiłem boba i kupiłem kondziorki bez zwracania uwagi
na rozmiar, te które kupiłem są ze dwa razy mniejsze od starych i choć mają te same mikrofarady,
volty i temperaturę pracy, to zastanawiam się czy to nie będzie miało jakichś niechcianych skutków?
Pytanie dotyczy zarówno ceramicznych mlcc jak i elektrolitycznych puszek.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2013 17:42:47 przez Radek_Cz
[#40] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@posylus, post #31

No bo widocznie nie zwracasz uwagę na różnice miedzy polskimi wyrazami jak "trzeba" a "można", a ta chyba jest wystarczająco jasna? I nie chodzi o powstanie "przeciw", a wyrażanie się jasno i przejrzyście, czyli jeśli nie znamy stanu kondensatorów i nie jesteśmy w stanie tego zmierzyć, to "możemy", a nie "musimy" wymienić wszystkie po kolei dla świętego spokoju, bo z kieszeni wiele grosza nie ubędzie. Wielu ludzie pyta się czy "trzeba" wymieniać kondensatory po tylu latach i odpowiadając "trzeba" z góry zakładasz, że wszyscy mają zużyte kondensatory w swoich Amigach, a co za tym idzie, możesz nie mieć racji, bo kondensatory były sprawne, a twoja porada staje się poradą polskiego "fahofca", który wie wszystko lepiej. Poprawną odpowiedzią jest: "można" i "jest zalecane". Nie byłoby offtopów, przekomarzania i pisania niepotrzebnych podsumowań jak w poście #31

Poza tym pisałem chyba ze dwa razy, że ktoś powinien stworzyć zestawy kondensatorów dla poszczególnych Amig, pakować w worki, brać 5zł na piwo i zaoszczędzić ludziom szukania tych elementów po sklepach i zastanawiania się czy to jest ten sam rozmiar, który siedzi w Amidze.
Mamy kolegę, który prowadzi sklep Amigowy, może przy odpowiedniej ilości chętnych sam stworzy taką ofertę przy czyjejś pomocy?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2013 18:59:50 przez rafgc
[wyróżniony] [#41] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@Radek_Cz, post #39

Nie ma żadnej różnicy, po prostu technologia poszła do przodu.

Kondensatory SMD najlepiej odlutowywać hotairem, posługując się lutownicą z grotem można łatwo oderwać pady. A jeśli już chcesz to robić grotem, to nanoś duże krople cyny na pady, to nie będzie tak szybko zastygać.

#1 jeśli chodzi o te dwa konkretne, to przeczytałem na jakimś zachodnim forum że Commodore
montowało niewłaściwe, nie jestem pewien czy to były czy nie bipolarne, ale ktoś coś "zaczarował"
i doszedł do wniosku że powinny być inne niż były używane?

Czytałem, że w którejś Amidze (albo akcesoriach), Commodore potrafiło wstawić odwrotnie kondensator elektrolityczny, tylko nie pamiętam czy to było w CD32, czy w CDTV (może ktoś z świeższą pamięcią przypomni), może więc o to chodziło?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2013 19:00:55 przez rafgc
[#42] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@rafgc, post #41

CD32 miała ten kwiatek,niektóre po prostu strzelały.
[#43] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@rafgc, post #41

Dzięki rafgc, uspokoiłeś mnie.
[#44] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@Radek_Cz, post #43

Jest tylko bardzo mała szansa, na poziome dziesiętnych procent, a może setnych, że kondensatory te mogłyby wprowadzać jakieś harmoniczne z powodu swojego rozmiaru, być może w jakichś obwodach radiowych miałoby to większe znaczenie, ale w tym przypadku, musiałbyś mieć naprawdę wielkiego pecha, aby coś poszło źle (mówię tutaj o takich kwiatkach jak przypadek mojego nauczyciela, który w młodości zbudował wzmacniacz do głośników, a okazało się, że prócz wzmacniacza zbudował także nadajnik, który odbierały pobliskie radia, układ elementów sprzyjał powstaniu jakiegoś dodatkowego wzbudzenia i wystarczyło przegiąć jeden z kondensatorów, aby efekt nadawania znikł całkowicie).
[#45] Re: Kondziorki - załatwmy to raz i na zawsze.

@Radek_Cz, post #1

A ja wczoraj naprawiałem wzmacniacze w sprzęcie car audio firmy Delco BOSE. Wymieniłem aluminiowe elektrolity na tantale, poza 820uF/16V, bo akurat miałem 1000uF pod ręką. Na razie naprawiłem tylko 2 z 4, ale charczenie w jednym zniknęło, a w drugim nie wiem, bo sam głośnik jest walnięty. Został mi jeszcze jeden wzmacniacz do naprawy, ale został u znajomego, który miał go sprawdzić. W ostatnim sprawnym wymienię profilaktycznie - w końcu sprzęt ma prawie 20 lat.
Te 2 sprawne grają bez zarzutów.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 15:25:17 przez glichtanski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem