kategoria: Sprzęt
[#1] Optyczny napęd SATA w Ami?
Mam pytanie, został mi po "padle" Apple'a optyczny napęd - takie coś - czy da się to podłączyć do Ami za pomocą
jakiegoś adaptera, coś w stylu tego - tylko ten adapter chyba działa w drugą stronę(?). Fajnie gdyby się dało bo
napęd jest mały i ładnie siedziałby w desktopie.

Da się w ogóle to zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2013 19:24:09 przez Radek_Cz
[#2] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #1

Cos takiego .
Aukcja podana tylko w celach informacyjnych
[#3] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Norbert, post #2

Jesteś pewien że to będzie pasować? Wydaje mi się że w moim napędzie złącze jest inne:

[#4] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #3

A to ?
To zlacze ata a nie sata, wiec trzeba dokladnie zglebic temat

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2013 21:03:33 przez Norbert
[#5] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Norbert, post #4

A widzisz i to wygląda tak samo, dlaczego więc nazwali to SATA? Jeśli już to powinno nazywać się SLATAPI .
Dzięki za linka OK
[#6] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Norbert, post #4

Jak to atapi to styknie sama przejściówka.
[#7] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@11111olo, post #6

Takie cudo będzie dobre?
[#8] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #7

Z tego co wiem było tylko jednego typu gniazdo więc powinno pasować (jak się mylę proszę mnie poprawić).
[#9] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #7

Takie cudo masz tutaj link za 17 złotych, chyba że chcesz sobie kupić na ebayu.
[#10] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@amizet, post #9

Dzięki, identyczne - kupuję na ebayu bo mieszkam w uk, więc będzie taniej i szybciej.
[#11] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #1

ja mam jakis naped sata z przejsciowka na ide i dziala razem z hdd ;)
[#12] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #10

Musisz sprawdzić jak ten twój napęd jest ustawiony fabrycznie Master/Slave.
Jeżeli jest na Master to będziesz musiał wyjąć jeden pin z gniazda w tym napędzie aby np. działał z dyskiem w Amidzie jako slave.
[#13] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@superbonio, post #12

a jak to sprawdzić? Na napędzie niedużo jest informacji. Zresztą nie wiem czy będzie to konieczne
bo podłączam go do portu Secondary w FastAcie, więc chyba może być Master. Ale tak z ciekawości i gdyby
jednak się okazało że muszę, to będzie jeden z pinów w złączu IDE, jeśli tak to który dokładnie?
[#14] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #13

Najszybciej sprawdzisz podłączając ten napęd z przejściówką do PC (oczywiście tylko on na jednej taśmie), tam ładnie bios pokaże tobie czy jest Mater czy Slave.
Tutaj masz zdjęcia jak zmienić z Master na Slave link , link , link.
Jeżeli podłączysz ten napęd do FastATy, to raczej nie powinno być problemu, wystarczy odpowiednia mountlista. W nowszych wersjach FastATy logika tego kontrolera sama rozpoznaje jakie i gdzie są podłączone urządzenia i instalator automatycznie ładuje odpowiednią mountliste.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2013 00:50:57 przez superbonio
[#15] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@superbonio, post #14

Czy napędy slim potrzebują zasilania 12v? Kupiłem przelotkę ale, mimo że pin jest, wydaje się być
dla picu, bo ścieżki żadnej z niego nie ma. Pytam bo napęd nawet nie pierdnie gdy jest podłączony.
Przedtem działał.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2013 13:03:42 przez Radek_Cz
[#16] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #15

Potrzebuje tylko 5V. Napęd podczas pracy pobiera trochę prądu więc na standardowym Amigowym zasilaczu mogą występować problemy.
[#17] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@superbonio, post #16

Dzięki za informacje. Zasilacz mam at i podłączałem napęd bezpośrednio do niego,
żeby być pewnym. Z tego wynika że gdzieś po drodze padł napęd... dziwne bo
nie był używany a wcześniej działał...
[#18] Re: Optyczny napęd SATA w Ami?

@Radek_Cz, post #17

Ten adapterek ja mam u siebie i dziala w mojej A1200 OK Tez kupowany w UK...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem