kategoria: A1200
[#1] Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
Stałem się posiadaczem karty Mtec 1230/28 RTC z takim SIMMSem:

Uploaded with ImageShack.us

Ile to ma pamięci?

I czy jest gdzieś do przeczytania instrukcja do tej karty po angielsku lub po polsku (znalazłem tylko pdf po niemiecku)? Z góry dzięki!
[#2] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@kris2222, post #1

Nie wiem, czy dobrze zrozumialem, ale zakladasz temat na forum, zamiast wsadzic sprzet do swojej A1200 i sprawdzic to samodzielnie w 30 sekund?

użyj Google!
[#3] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@F7sus4, post #2

Pewnie chodzi o to, że pokazuje 8Mb a spodziewał się 16-nastki na przykład.
[#4] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@F7sus4, post #2

Wsadzilem, i pokazuje w odpowiedniej konfiguracji 8 MB, ale:

- to moj pierwszy kontakt z ta karta i nie wiem czy na tym SIMMS jest caly dostepny RAM, czy jakas pamiec jest na samej karcie, i czy jest sytuacja gdzie jumperami ustawi sie np. 8 mb i tyle pokaze pomimo ze tak naprawde nie ma tyle na karcie,

- na drugie pytanie nie odpowie mi wsadzenie sprzetu do A1200,

- chcialbym tez wiedziec czy mozna stwierdzic ile pamieci ma SIMMS patrzac na kosci, mi po wygooglowaniu oznaczen kosci wyszlo ze ma 2 mb, a pokazuje 8 po dopowiednim ustawieniu, dlatego pytam.

Podsumowujac - jestem na tym forum od niedawna, ale juz zauwazylem ze jest tu paru zakompleksionych i przemadrzalych frustratow ktorzy zamiast pomoc (lub nie) i odpowiedziec na pytanie, odpowiadaja na post w taki sposob jak Ty.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2013 19:11:10 przez kris2222

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2013 19:11:31 przez kris2222
[#5] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@kris2222, post #4

Jeśli kostki są po jednej stronie tylko to ma 4 mega jeśli po dwóch to 8 mega. Tak mi przynajmniej wychodzi patrząc na tą stronę:
http://www.telegraphics.com.au/~fthain/dram/
[#6] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@kris2222, post #4

Mtec 123 obsługuje maks. 8Mb więc tej kości na tej karcie nie sprawdzisz.
[#7] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@kris2222, post #4

Aj tam, jesteś prawie rok na forum :>
Nie wiem czy korzystasz, ale bazę sprzętu masz TU lub TU. Czasami się trafiają manuale, a czasami opisy zworkologii (no do tej karty nie widziałem)

Pozdrawiam
[#8] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@Tom Rain, post #7

Te wszystkie informacje, ktore udzieliliscie sa do znalezienia przez wujka Google w kilka minut. Czasami zamiast robic komus dobrze, lepiej zachecic do samodzielnych poszukiwan. To nie jest wiedza tajemna o zerowej dostepnosci.

[#9] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@F7sus4, post #8

Dziekuje wsyztskim (oprocz F7sus4) za odpowiedzi. Jezeli jeszcze ktos ma jakies uwagi to bede wdzieczny.

Te wszystkie informacje, ktore udzieliliscie sa do znalezienia przez wujka Google w kilka minut.

Swietna uwaga Sherlocku - wszystkie informacje dostepne sa w Google, przy odpowiednim wyszukiwaniu nawet w kilka sekund a nie minut.

Czasami zamiast robic komus dobrze, lepiej zachecic do samodzielnych poszukiwan.

Prosze - pedagog (a raczej andragog) nam sie ujawnil. Jakie to inspirujace.

Trzeba miec naprawde skrzywiona psychike zeby najpierw reprymendowac zadajacego pytanie za to ze je zadal, a potem innych za to ze na nie odpowiedzieli. Polecam rozkrecenie kampanii na rzecz zakazania forow internetowych.
[#10] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@F7sus4, post #8

Pytanie brzmiało ile ten simm ma pamięci. Gość mą wątpliwości bo on też googla użył i wyszło mu że ma 2 mb, a na belce pokazało mu się 8. Więc zadał pytanie. Nie było to pytanie w stylu co to jest workbench, czy jak zainstalować UAE więc mu odpowiedziałem i nie widzę nic w tym złego.
[wyróżniony] [#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#12] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@F7sus4, post #11

Zamiast tluc publicznie piane na wlasna obrone, wyciagnalbys wnioski z reprymendy.

Gdybys byl w stanie zrozumiec co napisalem, zrozumialbys ze nie da sie z twoich odpowiedzi wyciagnac wnioskow.

Tym bardziej powinienes z niego skorzystac, zamiast niepotrzebnie marnowac czas innych forumowiczow.

Pisz o sobie a nie innnych forumowiczach, inny forumowicz napisal ze jest odwrotnie.

To co piszesz nie trzyma sie kupy, ani w zaden sposob logicznie nie odnosi sie do tego co ja i inny forumowicz odpisalismy.

"There are no stupid questions, just stupid people".

RTFM!

Odpowiedzialbym tylko, tez z angielska, "Get a life!", ale wydaje mi sie ze twoj przypadek jest ciezszy i samo to nie wystarczy, wiec polecam psychologa i/lub psychiatre i dodaje do ignorowanych.
[#13] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@Mir3k, post #10

Pytanie brzmiało ile ten simm ma pamięci.

Ma 8 kostek pamięci, no chyba że jest jeszcze kolejne 8 na niewidocznej stronie.
Pytanie też trzeba umieć zadać, drugie jego pytanie/wątek i znowu pretensje do odpowiadających że nie odpowiadają tak jak ON oczekuje.

Pozdrawiam
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#16] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@RadoslawF, post #13

Ma 8 kostek pamięci, no chyba że jest jeszcze kolejne 8 na niewidocznej stronie.

O, a tutaj ujawnil sie zartwonis! Jaki silnik ma twoj samochod? Metalowy! Hy hy hy!

RadoslawF tutaj:

http://www.ppa.pl/forum/amiga/28626/boot-systemu-z-pliku-hdf-na-prawdziwej-amidze#m397061

obiecal ze juz nie bedzie do mnie pisal.

Szkoda czasu na dyskusje, rowniez jakies problemy emocjonalne. Sorki ale nie jestem lekarzem, dodaje do ignorowanych.
[#17] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@madwawa, post #15

"Mowi sie" wiele rzeczy. Vox populi.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2013 20:42:26 przez F7sus4
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#19] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@kris2222, post #1

1.

Na niewidocznej stronie nie ma żadnych kości - niewidoczna strona to gołe PCB

2. Czy Wy w każdym wątku musicie bezsensownie tłuc pianę odchodząc od tematu wątku?! Czytając KAŻDY wątek na tym forum trzeba się przebić przez "wypociny" GENIUSZY, którzy próbują zabłysnąć swoim ego nie wnosząc przy okazji nic do dyskusji - nie szkoda Wam czasu na czytanie rzeczy bez wartości tematycznej odpowiadającej wątkowi?
(kris2222 - po kiego grzyba nabijasz kolejne posty tematu - nie lepiej przemilczeć jeśli nie podoba się Tobie wypowiedź kolegi?).

3.
F7sus4: Ja jestem psychologiem.

Ile kosztuje u Ciebie godzinna sesja terapeutyczna? Pisałbym się na kilka spotkań terapeutycznych

4. Życzę wszystkim dobrej, spokojnej nocy z róźowymi snami cool ... Branoc & Thanks

P.S. Gdzie jest moderacja?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2013 21:04:13 przez dominiqr
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc
[#30] Re: Mtec 1230/28 RTC - prośba o pomoc

@kris2222, post #4

Z reguły karty które nie rozpoznawały same ilości zainstalowanej pamięci (czyli konfigurowane zworkami), po ustawieniu jumperem wiekszej ilosci RAM niz miały fizycznie na pokładzie, normalnie bootowały Ami i na belce WB (oraz każdy soft typu komenda avail) pokazywały tą większą ilość. Po próbie zajęcia tej nie istniejącej pamięci (np. załadowanie odpowiednio dużego pliku do RAM dysku) następował zwis systemu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem