[#1] Amiga 600
Czy mógłby mi ktoś pomóc ?
Kupiłem amigę A600 z romem 37.300 , przelotkę dysku z 2,5" na 3,5" mam zasilacz pod który podłączyłem dysk HDD 40MGb , przez odpowiednią taśmę . Jakie muszę mieć oprogramowanie żeby zainstalować ten dysk i jak to zrobić . Słyszałem też że można podłączyć CD rom - pomóżcie proszę

[#2] Re: Amiga 600

@pietro, post #1

Jak masz HD dobrze podłączony, to potrzebujesz (najlepiej) dyskietki "INSTALL" z softem m.in. do partycjonowania dysku. Jeśli nie masz tej dyskietki, ściągnij program HDToolBox i jego ikonkę (kliknij na dole FREE, wpisz kod i ściagaj; sorry, ale tylko tak mogłem to przesłać) i go uruchom. Powinien Ci wykryć dysk jaki posiadasz. Pozakładaj partycje jakie chcesz (jedna /najlepiej pierwsza/ MUSI być bootowalna (zaznacz "bootable")), sformatuj je i przekopiuj wszystko z dyskietek z WB na 1-szą partycją. Restart i powinno działać.
[#3] Re: Amiga 600

@pietro, post #1

MGb - ciekawy skrót. Ten dysk to 40 megabajtów? Skąd wytrzasnąłeś
takiego dinozaura? Program HDToolbox powinien być na którejś z
dyskietek z systemem 2.1, na 2.0 też powinien być. Zajrzyj
tu: http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=16&id=760

[#4] Re: Amiga 600

@pietro, post #1

Jeôli nie masz dyskietki Install 2.1 to napisz. Wyôle e-mailem.

[#5] Re: Amiga 600

@Olek, post #4

Niestety nie mam tej dyskietki , jeśli możesz to bardzo proszę przyślij mi na maila .
piotr_timoon@wp.pl
[#6] Re: Amiga 600

@Korni, post #3

Dziękuję bardzo za pomoc - a jesli chodzi o ten dysk , to trzeba wrócić w tamte daaaaaaawne czasy - a jakie wtedy były dyski ? Pamiętasz caviary i taką reklamę w commodore&amiga " komu megabajtów brakuje ten vaviara 40MB kupuje" :)
[#7] Re: Amiga 600

@AlaN, post #2

Serdeczne dzięki za pomoc jakby coś nie tak , będę pytał dalej :)
[#8] amiga 600 pomocy!!!!!

@pietro, post #1

zrobiłem wszystko w/g instrukcji w tym artykule http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=16&id=760
system wykrył mi dysk
zrobiłem 2 partycje w tym jedna botowalną
po resecie amigi pokazały sie ikonki dysku HDD
i tu się zaczyna problem
jak zaznaczę ikonkę dysku i nacisnę na górnej belce formatuj - nic się nie dzieje - co to może być ?
prubowałem z 2 dyskami ,są na 100% sprawne bo badałem je na pececie i tam normalnie chodzą
P O M O C Y !!!!!!
[#9] Re: amiga 600 pomocy!!!!!

@pietro, post #8

Jak to nic się niedzieje? Nie pokazuje ci się okienko z opcjami
formatowania, podobne do tego jak formatujesz dyskietkę? Hmm spróbuj
może programem MyFormat http://it.aminet.net/pub/aminet/disk/misc/MyFormat1.28.lha

[#10] Re: amiga 600 pomocy!!!!!

@pietro, post #8

Spróbuj wybrać 'DHO:System/Format' (kliknij ikonkę). Wybierz partycję i sformatuj. Musi pójść jeśli widzisz partycje na ekranie. Ew. wybierz 'Quick Format'.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem