kategoria: A1200
[#1] Problem z grą na róznych kartach CF
Gra Banshee z WHDload:

- uruchamia mi sie bez problemu z karty Sandisk 4 GB (podzielona na 2 partycje, system Classic WB na OS 3.9),

- z karty Sandisk 8 GB (3 partycje, 500 MB system + reszta na pół) z identycznym systemem juz sie nie uruchamia, po napisie zaraz przed gameplay'em, zamiast wejsc do gameplay'u zawiesza sie na ciemnoniebieskim ekranie,

- z karty Platinum 2 GB (podzielona na 2 partycje, z systemem WB 3.0) jest tak samo jak z sandisk 8 GB - wiesza sie na niebieskim ekranie,

- Na WinUAE gra dziala poprawnie na wszystkich ww. kartach.

Czy to problem sprzetowy czy da sie to jakos naprawic ustawieniami?

Z gory dzieki!

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2013 21:54:23 przez kris2222
[#2] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@kris2222, post #1

- czy gra znajduje sie na pierwszej partycji?
- przegraj gre do RAM: i uruchom ją zamiast z kart 8GB i 2GB i napisz czy sie udalo.
- jaki maxtransfer?
[#3] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@Norbert, post #2

Gra znajduje sie na drugiej partycji, ale z pierwszej i trzeciej tez sie nie urchamia.

Z RAM tez sie nie uruchamia.

Mask: 0x7FFFFFFE
Maxtransfer: 0x0001FE00
[#4] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@kris2222, post #3

Przypuszczalnie masz uszkodzone lub inne pliki whdload i banshee na karcie 8 i 2GB
Najprosciej byloby sprawdzic sumy kontrolne pakietu whdload i gry lub spakowac wszystko do LHA i porownac archiwa
[#5] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@Norbert, post #4

Dzieki, pojde tym tropem i potestuje.

Tylko dlaczego wszystko dziala pod WinUAE? Tam nie przeszkadza uszkodzony plik?
[#6] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@kris2222, post #5

A czy bootujesz z tych kart winuae,?
[#7] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@Norbert, post #6

Tak, z kart.
[#8] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@kris2222, post #7

Pd WINUAE zabootuje i będzie wszystko ok ale na amidze dzieją się cuda -skąd to znam...
Sprawdź karty jakimś programem na obecność badsektorów, np. HDTUNE (oczywiście na PC).
[#9] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@11111olo, post #8

Dzieki, sprobuje.

Zrobilem doswiadczenie. Nagralem obraz karty 4 GB z dzialajacym Banshee na karte 8 GB na ktorej wczesniej Banshee nie uruchamiala sie. Po nagraniu obrazu Banshee rowniez sie nie uruchamia (z karty 8GB z nagranym obrazem 4GB).

To chyba swiadczy o tym ze karta 8 GB jest niehalo?

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2013 17:53:22 przez kris2222

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2013 17:53:52 przez kris2222

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2013 17:54:06 przez kris2222

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2013 17:54:32 przez kris2222
[#10] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@Norbert, post #4

Zgadzam się z kolegą.

Sprawdź plik programem CRC16 zrób to pod WINUAE i to samo pod Amigą i porównaj wartości na WINUAE powinien być OK, jeżeli na Amidze nie masz tego samego to problem z partycją.

Co do kart CF to miałem ten sam problem, za nim stworzyłem prawidłową partycję sporo czasu minęło.
To, że nie działa nie oznacza, że karta jest walnięta, po prostu kontroler Amigi lubi płatać takie figle.

Tak poza tym jak zrobić obraz karty tak żeby działał pod WINUAE próbowałem TSGui i z nową kartą 4GB nie chce działać z 2GB było ok?
[#11] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@witekkk, post #10

Dzieki za rady, jak bede mial chwile to sie za to zabiore.

Tak poza tym jak zrobić obraz karty tak żeby działał pod WINUAE próbowałem TSGui i z nową kartą 4GB nie chce działać z 2GB było ok?

Nie wiem, ja robie obrazy programem USB Image Tool na PC i zapisuje je sobie na twardym dysku PC. Zamiast formatowac karte od nowa jak cos walnie to nagrywam obraz. Nie probowalem uruchamiac takich obrazow w WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2013 21:11:09 przez kris2222
[#12] Re: Problem z grą na róznych kartach CF

@kris2222, post #11

Problem rozwiazany!

Zawinil adapter CF IDE. Po wymianie adaptera tasmowego na kątowy Banshee dziala z karty 8 GB.

I jeszcze ciekawostka - powyzsza sytuacja ma miejsce z wlozona karta ACA. Z M-Tecem dziala niezaleznie od adaptera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem