[#1] pytanie totalnego laika
kupilem amige w towerce bez niczego tzn z jakims cd romem i stacja dyskietek jest to amiga 1200 co trzeba kupic zeby podlaczyc dysk twardy? po ile takie dyski stoja? czym sie roznia eide a scsi? pomotane to wszystko niezle =_= planuje powolna rozbudowe sprzetu..... i co to jest 4xeide cos ten lepek gadal co od niego kupilem ze to bedzie mi potrzbne zeby cd rom podlaczyc czy jakos tak
[#2] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #1

Do A1200 posiada gniazdo dla dysku 2.5" ( takie jak w notebookach) więc aby podpiąć normalny dysk, musisz zaopatrzyc się w przejściówke z dysku 2.5 -> 3.5 , można je kupić np w efunzine. 4xeide to własnie taka przelotka, która z jednego gniazda robi dwa, co umożliwia podpięcie 4 urządzeń IDE ( np 1 HD i 3 CD ). 4xeide nie jest potrzebne do podpięcia cd-romu, wystarczy przejściówka 2.5->3.5 i zwykłą taśma do dysków z dwoma gniazdami, do jednego podpinasz HD a do drugiego CD i po kłopocie :)

EiDE to normalne dyski, które można kupić w sklepie komputerowym, SCSI to inny standard, dyski te są droższe, ale i szybsze .
[#3] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #1

1. Przelotkć 2,5cala na 3,5 cala (jeśli masz podłączony CD to przelotka może już być zamontowana.
2. HD najlepiej nie wićkszy niż 4GB (można używać wiekszych ale instalacja bćdzie bardziej skomplikowana)
3. Kartć turbo z procesorem minimum odpowiednim do przyszłych zadań.
Teraz pytanie do czego chcesz tej Amigi użyć, do starych gier wystarczy to co wyżej, do innych zabaw może okazać sić że przydatna bćdą jeszcze:
4. Karta graficzna
5. Karta sieciowa

Co do SCSI to jeśli zadałeś takie pytanie to właściwą odpowiedzią bćdzie że dysku SCSI nie podłączysz do Amigi do czasu aż kupisz kontroler SCSI.

Pozdrawiam
[#4] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #1

souloon napisał(a):

> kupilem amige w towerce bez niczego tzn z jakims cd romem i
> stacja dyskietek jest to amiga 1200 co trzeba kupic zeby
> podlaczyc dysk twardy?

Standardowy kontroler dysków twardych (znajdujący się na płycie głównej) umożliwia podpięcie dwóch urządzeń z wyjściem 2,5". Potrzebna Ci zatem przejściówka 2,5"-3,5" (kupienie dysku 2,5" może być dość trudne).

>po ile takie dyski stoja?

Normalne dyski PCtowe i tak kosztują.

>czym sie roznia eide a scsi?

Zupełnie inny typ konrolera (Ciebie interesuje, to że zupełnie inna wtyczka). Możliwe do zastosowania w Ami w przypadku zakupienia kontrolera SCSI. Na razie lepiej daj sobie spokój.

>pomotane to wszystko niezle =_= planuje
> powolna rozbudowe sprzetu..... i co to jest 4xeide cos ten
> lepek gadal co od niego kupilem ze to bedzie mi potrzbne zeby
> cd rom podlaczyc czy jakos tak

4xeide faktycznie by Ci się przydało (lub FastATA). Zerknij tutaj: http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=3&id=38

Powodzenia.

[#5] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #1

Do podłączenia Cd romu nie trzeba koniecznie 4xeide wystarczy przejściówka z 2,5 na 3,5 która kosztuje na allegro 15 zl a co do dysku to na początek proponuje tak do 4gb koszt 30 zl na giełdzie komputerowej . 4xeide jest tylko udogodnieniem które pozwala ci podłączenie 4 urządzeń na raz.

[#6] Re: pytanie totalnego laika

@Olo, post #2

SCSI to inny standard, dyski te są droższe, ale i szybsze .

Te czasy już minęły...

[#7] Re: pytanie totalnego laika

@MinisterQ, post #6

Powiedziałbym, że minęły połowicznie. Droższe są w dalszym ciągu...

[#8] Re: pytanie totalnego laika

@RadoslawF, post #3

Co ty ja mam 4,3 Gb i nie było zadnych problemów, pozatym ze gdy chcialem zrobic jedna partycje na caly dysk to miala ona 6 mb. Problemów raczej niebędzie conajwyżej HDToolBox moze jakies smieszne wielkosci podawać.

Ostatnia modyfikacja: 02.03.06 16:03
[#9] Re: pytanie totalnego laika

@Kuznoo, post #5

hmmmm to ma byc do amiga os a potem sie zobaczy do czego;p ten system mnie urzekl po prostu i do starych gierek. ten dysk na eide to moze byc pctowy? Czy pctowe a amigowe czyms sie roznia bo nie czaje;]
[#10] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #9

Czy pctowe a amigowe czyms sie roznia bo nie czaje;]

Różnią się tym samym czym dyski Windowsowe i Linuksowe czyli niczym. :P
Na początek weź jakiś stary dysk choćby 1GB, w zupełności wystarczy.
[#11] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #9

Czy pctowe a amigowe czyms sie roznia bo nie czaje;]

Nie, to są takie same dyski, niczym się nie różnią :)
[#12] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #9

Dysk jako urządzenie fizyczne jest taki sam jak do peceta.

Dysk, to dysk! Nie ma rozgraniczenia: do peceta, do Amigi, do czegoś tam...

Musisz go tylko sformatować na Amidze (tak samo zresztą musisz zrobić np. na pececie).

Dysk sformatowany na pececie będzie na Amidze widziany tylko gdy użyjesz odpowiedniego programu. Jest tak dlatego, że różne komputery zupełnie inaczej zapisują dane na dysku. Z dyskietkami jest bardzo podobnie.

Z CD-ROMem jest trochę inaczej. Generalnie każda płyta CD powinna być odczytana, inna bajka, ze filmu na Amidze nie obejrzysz bo do tego trzezba mocniejszego komputera aniżeli multimedialna Amiga. Czasy się znacznie zmieniły...

[#13] Re: pytanie totalnego laika

@Prince, post #12

czyli amisia jest za slaba aby film puscic?? a moze trzeba jej malego power upa zrobic;]??? co to jest ppc i ile to kosztuje
[#14] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #13

Nie istnieje klasyczna amiga która pociągnie typowego divxa. Filmy komfortowo można oglądać tylko na nowych amigach i pegasosach.

[#15] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #13

> co to jest ppc i ile to kosztuje

BlizzardPPC

Jak chcesz oglądać filmy w całej okazałości to warto dokupić DVD z DivX,
albo czekać na PowerVixxen. Jednak stacjonarne DVD z VGA-out to komfort.

Ostatnia modyfikacja: 02.03.06 19:06
[#16] Re: pytanie totalnego laika

@souloon, post #13

Ja mam klasyczna Amigę 1200 z kartą turbo z Procesorem PowerPC 233MHz. Max mogę oglądać film MPEG1 z dzwiekiem stereo mp2. W rozdzielczości max. ok. 300x220 pixeli. W trybie pełnoekranowym tzw. overlay ładnie naprawdę to wygląda, ale o dvix można zapomieć jak pisał MinisterQ.

AMP2 radzi sobie naprawde dobrze w trybie HAM na kościach AGA, czyli na karcie graficznej wbudowanej w płytę główną Amigi 1200, 4000.

Divxa można dość łatwo i w miarę szybko przerobić na szybszym (czytaj pow. 1,5GHz) pececie na format kompresji mpeg1.

Podsumowując Amigi klasyczne nie nadaja się do oglądania mocniej skompresowanych plików niż mpeg11. Nic dziwnego skoro płyta główna mojego komputera została wyprodukowana w 1993 roku. Wtedy nikt nie korzystał z divxów, a windows miał numerek wersji 3.1
[#17] Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@rjack, post #16

> Ja mam klasyczna Amigę 1200 z kartą turbo z Procesorem PowerPC 233MHz. Max mogę oglądać film MPEG1 z dzwiekiem stereo mp2. W rozdzielczości max. ok. 300x220 pixeli.

Ten film spokojnie działa nawet na PPC 200MHz w AMP2,
który jak nie wiesz nie ma przeskakiwania klatek dla mpeg4.

DivX (msmpeg4) 320x240 - http://tinyurl.com/k2ul7

Pierwsza sprawa to taka, że większość filmów DivX jest w wysokiej rozdzielczości i taki BPPC jest po prostu na takie filmy za słaby, nie wspominając o pamięci simm.

Druga sprawa to taka, że filmy są źle encodowane i przez to nawet w niskiej rozdzielczośći nie daje rady ich oglądać nawet na szybkim AMP2 bo nie ma wbudowanego "frameskipped" dla wszystkich formatów, też dla omijania crc.

Trzecia sprawa to taka, że obecnie pod AmigaOS 3.9 przesyłem danych audio/gfx zajmuje się m68k i jak masz 68040 taktowane 25MHz to możesz zapomnieć o normalnym oglądaniu na AGA nawet VCD (MPEG1) i nie ma znaczenia czy masz BlizzardPPC taktowane 200MHz czy nawet 300MHz.

Dobrze jest mieć odpalone BlizKick z HOGWAITBLIT i SPEEDYCHIP, a w menu BPPC RAM ALL na NOPRE* jeśli pozwala na takie ustawienie pamięć simm na pokładzie.

PS. DVPlayer pod AmigaOS4 pokaże co można jeszcze wycisnąć z BlizzardaPPC.

[#18] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

Jakość filmów divx, a raczej jej brak jest chyba dość znana.

> Trzecia sprawa to taka, że obecnie pod AmigaOS 3.9 przesyłem
> danych audio/gfx zajmuje się m68k i jak masz 68040 taktowane
> 25MHz to możesz zapomnieć o normalnym oglądaniu na AGA nawet
> VCD (MPEG1) i nie ma znaczenia czy masz BlizzardPPC taktowane
> 200MHz czy nawet 300MHz.

Czy pod AmigaOS 4.0 jest inaczej i PPC przepycha dane? Nigdy nie uruchamiałem 4.0 u siebie.

> Dobrze jest mieć odpalone BlizKick z HOGWAITBLIT i SPEEDYCHIP,
> a w menu BPPC RAM ALL na NOPRE* jeśli pozwala na takie
> ustawienie pamięć simm na pokładzie.

Tego nie wiedziałem/nie próbowałem.

> PS.
> DVPlayer
> pod AmigaOS4 pokaże co można jeszcze wycisnąć z BlizzardaPPC.

Mam nadzieje, że nie trzeba będzie ściągać 4.0 z nie wiadomo skąd, ale po prostu kupić i przekonać się. Czego życzę wszystkim. Zwłaszcza użytkownikom BPPC.
[#19] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@rjack, post #18

hmmm a zeby w ogole mozna korzystac z cd romu koniecznie potrzebuje amigaos tak? i bez ppc sie nie obedzie? strasznie drogie to jest.....
[#20] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@souloon, post #19

Przecież do obsługi każdego komputera, w skład którego wchodzi także i CDROM, potrzebny jest system operacyjny. Jeśli nie chcesz kupować OS3.9, to używaj 3.0, lub 3.1 (któryś z nich powinieneś dostać za darmo z A1200), po zainstalowaniu odpowiednich sterowników, CDROM też ruszy.
PPC zależy do czego - filmy, jak powiedzieli koledzy, tylko niskie rozdzielczości. DiVX nie - za słaby procesor - żadna karta turbo wyprodukowana do starych Amig (czyli tzw klasycznych, konkretnie chodzi o najnowsze z nich - A1200 i A4000) nie ma wystarczająco silnego procesora by zapewnić komfortowe i wystarczająco szybkie dekodowanie DiVX. Na tych PPC możesz sobie komfortowo posłuchać MP3 :).
Jeśli DiVX na Amidze, to tylko tzw "nowe Amigi" - microA1, AmigaOne (obie pod system AmigaOS4) lub Pegasosy (system Morphos, zgodny z AmigaOS3.x). Mój Pegasos z procesorem PPC G4 1 GHz (taki jak we współczesnych McIntoshach) radzi sobie z każdym DiVX bezproblemowo, ale nie oczekuj tego po kartach z 1997 roku (wtedy weszły karty PPC do klasycznych Amig). Ale żaden PC z 1997 też sobie nie radzi z DiVX.
Czyli - jeśli koniecznie musisz mieć DiVX na Amidze - tylko nowe Amigi (microA1 ponad 2 tys zł, Pegasos z G4 1-2 tys zł). Drogo? Cóż. To sprzęt hobbystyczny, witamy w gronie hobbystów :).
Wybierz się na któryś ze zlotów Amigowców (zależy gdzie mieszkasz) - 1-2 kwietnia w Chełmie, w połowie maja być może będzie w Krakowie. Na pewno pobawisz się tam nowymi Amigami.
[#21] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@wali7, post #20

czyli bez ppc ruszy mi jakis amiga os a nie workbench? Musze miec dostep do cd romu =_= . I nie nie chce divx`a na amidzie;] Ktos zmienil temat a ja chce popristu se amige zlozyc i zobaczyc co mam na plytkach jakie dostalem z nia bo leza i sie kurza;pppp Idzie gdzies kupic 2Xeide???
[#22] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@souloon, post #21

Workbench to jest desktop, czyli to po czym przesuwasz strzałkę myszką i przesuwasz ikony i okienka ;) A AmigaOS to jest cała maszyneria która tym porusza, a jej nie widać, czyli system operacyjny. Część tego systemu (konkretnie 0.5 MB) masz w postaci kostki ROM, czyli tzw Kickstart w środku komputera, reszta ładuje się z dyskietki lub twardego dysku, a na samym końcu Workbench... ale niekoniecznie, wiele gier w ogóle nie potrzebuje Workbencha (zwłaszcza jak jest mało RAM, bo Workbench też zajmuje pamięć).
Żeby podpiąć CD potrzebujesz podłączyć 3.5 calowy napęd (zwyczajny CD od PC) do złącza 2.5 cala na płycie A1200. Jeśli jest tam jakaś przelotka ze złączami 3.5 cala, albo taśma na 2.5 cala z jednej i 3.5 cala z drugiej to podepnij ten napęd (już nic nie potrzebujesz dokupywać), ustaw zworki (HDD jako master i CD jako slave) i uruchom Amigę z dyskietki Workbench (albo Install). Spartycjonuj dysk (program HDToolBox z Install), sformatuj dysk, przegraj zawartość dyskietek (albo uruchom Install z dysk. Install). Zainstaluj sterowniki CD. Najlepiej przeglądnij archiwum na PPA i artykuły. Temat instalacji dysków, CD i systemu operacyjnego był już wiele razy poruszany.
2xEIDE to zwykły rozdzielacz z jednego 2.5 cala na dwa 3.5 calowe złącza. Dodana jest do niego dyskietka ze sterownikami CD. Ale to samo można znaleźć w internecie za darmo, a przelotkę kupić w sklepie z akcesoriami do laptopów za 15 zł.
Powodzenia w składaniu tego do kupy.
[#23] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@wali7, post #22

dobra znasz jakas stronke gdzie moge kupic te przelotke ? Ale ja mam chyba tylko 1 wejscie a 2 urzadzenia bede musial podlaczyc;/
[#24] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@souloon, post #23

To wyposaż się w podwójną taśmę.

[#25] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@souloon, post #23

no to nie problem, bo do jednego złącza IDE na płycie podłączasz dwa urządzenia (np. HDD i CD) - zwykła taśma z trzema wtykami (jak w 99,99% pecetów)
idź do dowolnego sklepu z laptopami i zapytaj o tę przelotkę (służy normalnie do podpięcia dysków laptopa do dużego PC)

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 13:28

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 13:29
[#26] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@souloon, post #21

Ktos zmienil temat a ja chce popristu se amige zlozyc i zobaczyc co mam na plytkach

To odpal WinUAE (emulator Amigi) na pececie. Wystarczy aby zobaczyc co tam jest. No, ale emulatorze moze zabraknac takiego elementu jak klimat...

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 16:51
[#27] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@wali7, post #25

Wszystko ladnie, tylko skad taka przelotke 2.5=>3.5 dostac? Bo ja szukam wszedzie i nigdzie ni ma. I zaznaczam ze nie chodzi o ebay!
[#28] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@c3h6, post #27

Np tu http://www.allegro.pl/item87890827_przejsciowka_hdd_2_5_na_3_5_ak11.html

[#29] Re: Filmy na BPPC - (Re: pytanie totalnego laika)

@rjack, post #18

rjack napisał(a):

> Jakość filmów divx, a raczej jej brak jest chyba dość znana.

To masz jeszcze tutaj film w formacie (msmpeg4) 320x240,
którego encodowalem z MJPEG, żeby 2x mniej zajmował.

Teraz DVD rulez. Tak więc nie trzeba pisać, że się wogóle nie da
takich filmów oglądać na klasycznej Amidze, bo się da ogladać ;)

> Czy pod AmigaOS 4.0 jest inaczej i PPC przepycha dane? Nigdy
> nie uruchamiałem 4.0 u siebie.

Już pod MorphOS 1.4.5 na BPPC jest lepiej niż AmigaOS 3.x + WarpOS ->

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=7&i=1520&t=1186&v=f#reply_1509

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem