kategoria: A600
[#1] Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie
Cześć,
Próbuje nagrać na dyskietkę obrazy gier adf. Używam do tego programu transdisk i plików adf, które pociągnąłem z netu.
Mój sprzęt to A600
workbench 38.36
kickstart 40.83

Pliki z obrazami adf maja po 880 KB. Dyskietki jakie używam: 1,44 MB Verbatim MF2HD.

A teraz w czym problem:
transdisk nagrywa obraz, widze że stacja dyskietek nagrywa , trwa to okolo 1,5 minuty.
Po nagraniu np settlersow i wlozeniu jej do stacji dyskietek, workbench pokazuje mi dysk jako DF0:NDOS, a przy boocie z dyskietki mam jakieś powitalne intro , a potem krzaczy się wszystko na ekranie i pojawia się czerwony migający błąd.
Problem w zasadzie jest identyczny dla innych adf-ów.

Ktoś zna przyczyne ?
[#2] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@umbro, post #1

Może dyski są do niczego? Próbowałeś nagrywać na inne czy wszystkie ADFy na te/n same nagrywasz?
[#3] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@Radek_Cz, post #2

udało mi się nabyć nowiutkie dyskietki - jeszcze zafoliowane.
Wiec raczej wykluczam problem dyskietek - dodatkowo nagralem cos na dyskietke, na ktorej byla dzialajaca gra, a wiec dyskietka musiala byc sprawna.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2013 20:28:03 przez umbro
[#4] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@umbro, post #3

Dla obrazów dyskietek dosowych możesz też zrobić sobie rad: o wielkości dyskietki (pamiętać o 79 cylindrach, 11 sektorach na cylinder i "dwóch stronach dyskietki"). Pamiętaj by zmienić nazwę rad: na df0 -ja tak oszukuję program transdisk by nagrał do rad: Możesz też z nich startować po resecie. Szybciej zgrywa, wczytuje. Jedyny problem to wymagania związane z pamięcią. Najlepsze do instalacji gier z obrazów dyskietek na hdd.
Dyskietki po nagraniu możesz sprawdzić programem Fixdisk. Wykaże, czy to błąd dysku (przy read), czy źle nagranego obrazu z uszkodzonej dyskietki (check all files).

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2013 21:19:25 przez Rafał A-3000
[#5] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@umbro, post #1

Zamiast transdisk uzyj TSGUI i napisz czy pomogło.
[#6] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@Rafał A-3000, post #4

Hej,
A mógłbyś napisać małe how to ?
Generalnie przeczytalem dwa razy Twój post i nawet nie wiem jak do tego podejść.
[#7] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@umbro, post #6

Jak nie masz wiecej niz 1MB pamieci to nie zawracaj sobie glowy postem #4

Przenies ADF na dyskietke innym programem, transdisk uzywa sie w ostatecznosci.
[#8] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@Norbert, post #7

wlasnie zauwazylem ze mam za malo ramu by to zrobic. Ok sprobuje programem co podrzucil kolega wyzej.
[#9] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@umbro, post #8

możesz użyć też adf2disk/ też miałem taki problem tzn. wszystko co nagrywałem było df0-ndos a nagrywało się

dobrze używam classic wb i pakietu oprogramowania które jest z nim dostarczone/ a co do dyskietek to jak

przełączyłem sobie kicka na 1.3 to śmiga każda która na 3.1 była df0-ndos, może nie odkryłem ameryki ale mi

tak działa może nagrałem z 15 dyskietek i pózniej mnie to zaczeło już irytować i wtedy wpadłem na ten pomysł z kickstartemOK

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2013 00:41:28 przez amizet
[#10] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@amizet, post #9

przypuszczalnie gierki ndos działały tylko z kick1.3, lub miałeś wirusa który przy kick3.x nie pozwalał ich uruchomić.
[#11] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@amizet, post #9

Rozwiązaniem bylo uzycie adf2disk.
Wszystko gra.
Dzięki zapomoc koledzy "Amigowcy" :)
[#12] Re: Transdisk - Po nagraniu dyskietki krzaki na ekranie

@umbro, post #11

Hmmm, miałem polecić to narzędzie bo jest proste i łatwe, widać najprostrze rozwiązania są najlepsze.
Dziwi mnie tylko że nagrywając jednym nie działa a drugim działa. I dlaczego akurat wybrałeś Transdisk?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem