[#1] Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?
Pytanie jak w temacie, niby wiem co to jest PPC, ale chciałbym się zapytać ile najwięcej można wyciągnąć z takiej karty turbo?

[#2] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@ZigZag85, post #1

Wyciągnąć czego?

[#3] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@ZigZag85, post #1

PPC to rodzina prockow do komputerow o pelnej nazwie PowerPC produkcji IBM`owskiej. Czego mHz ?

ZigZag85 napisał(a):

> Pytanie jak w temacie, niby wiem co to jest PPC, ale chciałbym
> sić zapytać ile najwićcej można wyciągnąć z takiej karty turbo?
>
>
[#4] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@ZigZag85, post #1

Zdaje się, że ostatni r2 goldeneye wyciśnie 320MHz.

[#5] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Ja mam 603 popędzany 300 MHz.

[#6] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@Prince, post #5

Dzięki, chodziło mi jak się dobrze domyślaliście o mhz (zapomniałem dopisać). Czy jest jakaś szansa że do klasyka powstaną nowe modele kart ppc o większej szybkości?

[#7] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@ZigZag85, post #6

Tak Elbox ma już prototyp karty z procem G3/G4 w formacie PCI do mediatora. Planują to wypuścić jak się ukaże Amiga OS 4 wersja finalna.
Na karcie będzie miejsce na włożenie pamięci.

[#8] Najszybsze 604e...

@ZigZag85, post #1

...montowane w Makach chodzilo na 350MHz. Planowałem kiedyś wsadzić taki procek na CyberstormaPPC, jednak wystąpiły kłopoty za zakupem Maka - dawcy oraganu i ogólny lęk przed ewentualnym zniszczeniem CSPPC. Dodatkowo znawcy tematu twierdzili, że zysk wydajności będzie niewielki z uwagi na ograniczoną prędkość pamięci. Tym nie mniej nie ma IMHO żadnego powodu, dla którego miałoby się to nie udać.
[#9] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@ZigZag85, post #1

Najszybszy obecnie dostępny PPC do Amig kalsycznych to 604e233MHz. Wiele osób z powodzeniem podkręciło go do 266MHz. Wogóle najszybsze 604e (Mach 5) mają 300 i 350MHz. Takie (z niewiadomych powodów) nie były montowane na kartach dla Amigi.
[#10] Myślę, że powodem była

@amigafan, post #9

konstrukcja reszty karty CSPPC. Np. zbyt wolna pamięć. W takim przypadku zastosowanie szybszego procesora dałoby znacznie niższy od oczekiwanego wzrost wydajności systemu, natomiast drastycznie podniosłoby cenę CSPPC. I tak już na owym etapie powalającą.
Byłoby tak jak z Macintoshem LC II - co z tego, że wsadzono tam 030 i nawet FPU, skoro cała architektura komputera i tak ogranicza jego rzeczywstą wydajność do poziomu ShapeShiftera puszczonego na A1200 z EC020/14.

Nie sądzę w każdym razie, aby Phase5 nie testowali takiej opcji i nie przeprowadzili stosownej kalkulacji.

Tym nie mniej bardzo jestem ciekaw, czy ktoś przeszczepił takie 350MHz na Cyberstorma amatorsko i co z tego wyszło.
[#11] Re: Myślê, że powodem była

@Daclaw, post #10

Problemem byla koniecznosc kombinowania z dwuprocesorowymi kartami z powodu postawy firmy Amiga. Inaczej karty pojawilyby sie wczesniej, bylyby tansze, latwiej moznaby je przerabiac np pod nowsze pamieci.

[#12] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@ZigZag85, post #1

A ja pytam: kto to kupi? Bo ciekawi mnie cena, a mala na pewno nie jest....
[#13] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@ZigZag85, post #6

ZigZag85 napisał(a):

> Dzięki, chodziło mi jak się dobrze domyślaliście o mhz
> (zapomniałem dopisać). Czy jest jakaś szansa że do klasyka
> powstaną nowe modele kart ppc o większej szybkości?
>
>

Już powstała dla A1200 zwie się PowerVixxen.

PS. Pisząc goldeneye miałem na myśli 603er2.

[#14] Re: Jakie jest najszybsze PPC do klasyka?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

To jeszcze napisz gdzie ją kupić
A i zapomniałeś o Sharku
[#15] Osoby dokonujące klasycznej analizy cena/jakość/możliwości

@c3h6, post #12

od dawna nie chcą mieć nic wspólnego z Amigą. Dla hobbystów zaś takie rachunki nie mają żadnego znaczenia. Każde hobby z założenia jest irracjonalne i kosztowne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem