[#1] Amiga 4000/486
Ciekaw jeste czy kto wie ze Commodore mialo plany stworzenia Amigi 4000 na procku 486 tzn rownolegle do 4000 na technologii 86xxx. Nie wiem co wiecie Wy drodzy Amigowcy ale ja wiem tylko tyle ze byly plany i ze to sie nie udalo. Jak myslicie jesli by to wypalilo korzystalibysmy z Workbencha dajmy na to 5.0 albo cosik z jakims mocnym kickiem ?

Link : http://www.amigau.com/aig/prototypes/miscmach.html

Ostatnia modyfikacja: 02.03.06 23:26
[#2] Re: Amiga 4000/486

@Misiek, post #1

ja pamietam tyle ze plany byl ale to mialo byc juz na jednym z nowszych pentiumow intela ale juz za czasow Getaway2000. to chyba byl 1997/98 rok gdy wyskoczyly takie rewelacje, byl to tez czas gdy phase5 wypuscilo juz na rynek karty turbo z PPC (albo krotko przed ale wtedy juz developerzy posiadali karty cyberstorm II i III z przystawka ppc). Wiec wkoncu zrezygnowali potem miala byc amiga z procesorem Alpha albo Crusoe. Niestety a moze na szczescie PPc stalo sie standartem w amigach.

A co do tego x86 to masz projekt AroS masz tez Dragona ktory w wersji 1.2 daje naprawde pokaz super kompatybilnosci z kalsykiem opartym na lini 680x0, gdzies tam dogorywa sobie amithlon. a 486 to nie specjalnie sie nadawal jako procesor pod tak zawansowany system w owym czasie jakim byl Aos3.1 zreszta nawet win95 dawal mu mocno po 4 literach...

[#3] Re: Amiga 4000/486

@jimiche, post #2

Jimiche, co ty tak z tym Dragonem?
Chyba wiem dla Elbox się pracuje ;)

Jak tam filmy na Dragonie w FroggerNG śmigają?

[#4] Re: Amiga 4000/486

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Nie nie... jimiche jak pisze o Dragonie to ma na mysli WinUAE...

[#5] Re: Amiga 4000/486

@jimiche, post #2

Opowiadasz.... 486 wydajnościowo odpowiadał 68040, czyli najlepszemu procesorowi wciskanemu przez C= do Amig. Ta sama technologia wykonania (rozmiar technologiczny, napięcie zasilania), podobne koncepcje - wprowadzenie trybu CopyBack, wbudowanie w strukturę procesora FPU, podobne rozmiary i organizacja cache....
Głównym problemem była inna organizacja danych (czyli słynne Low i Big Endiany), wymagały sporo przeróbek w OS, ale do przejścia o czym świadczy fakt istnienia AROSa. Zresztą jeszcze wtedy istniały profesjonalne Amifirmy posiadające odpowiednie fundusze i zasoby ludzkie aby popchnąć ten projekt. Czy dobrze się stało, że nie wypaliło? Nie wiem, jak dla mnie x86 ma strasznie archaiczny model programowy, pożerający część mocy procesora (model ten ma korzenie jeszcze w intelowskim 8080, którego dużym ulepszeniem stał się znany ze Spectrumów Z80 :) ).
To jakieś fajne (było) mieć w maszynie najlepszy (według wielu specjalistów) procesor 16 bitowy, a potem PPC, które też pod wieloma względami przewyższa x86.
A wracając do 486... moim zdaniem projekt ten był wykonalny, a procesor ten spokojnie poradziłby sobie z AmigaOS. Zresztą zaraz potem mieliśmy już Pentiumy, zgodne z 486...
[#6] Re: Amiga 4000/486

@wali7, post #5

Osobiscie chcialbym zobaczyc dokumentacje naukowa C= ... Zastosowanie 486 pozwoliloby stworzyc AOS dla PC i jednoczesnej konkurencji dla Windowsa na etapie na ktorym jeszcze mozna bylo cos zrobic, prawda ? Pozatym uwazam ze technologia X86 rozpowszechnila sie tylko z powodu Open Architecture PC AT .... Zreszta jak juz bylo wspomniane(na forum) producenci plyt dla PC daza do zintegrowania wszystkiego na plycie i obnizenia kosztow produkcji ... przy jednoczesnym podwyzszaniu wydajnosci. Tylko jest problem jesli porownamy rozwoj PC i sama strukture PC do maszyny skomplikowanej awaria jednego trybu moze ja unieruchomic... Wiec ile jeszcze czasu potrzeba do tego by w PC nastapil zastuj technologii ? Piec, dziesiec a moze dwadziescia lat ? A wtedy co pozostanie ? PPC ktory w teorii moze byc modyfikowany dalej.
[#7] Re: Amiga 4000/486

@Misiek, post #1

A mnie się wydaje że to była najzwyklejsza A4000 ze sprzętowym emulatorem PC.W końcu C= produkowało emulatory A2286AT i A2386SX w formie kart Zorro II.
[#8] Re: Amiga 4000/486

@Misiek, post #6

Obecna dominacja PC jest wyłącznie skutkiem zrzeczenia się praw patentowych IBM. PC XT i PC AT ustępował pod względem konstrukcyjnym i programowym KAŻDEMU ówczesnemu popularnemu 16 bitowemu komputerowi (mam na myśli głównie Maca, Amigę, Atari ST).
Co rozumiesz poprzez "zastój technologii"? Technologia wciąż ewoluuje, niezależnie od platformy, mieliśmy przejście na 32 bity, przetwarzanie potokowe, superskalarne, 64 bity, multicore, masowe pojawienie się kart true color, później różne warianty akceleracji 3d.... to się wciąż zmienia i będzie się zmieniało. Rzeczy "bardzo stare" powoli tracą kompatybilność z nowymi produktami (spróbuj uruchomić HP ChemStation na maszynie z systemami z rodziny NT i uruchom na tym sprzęt podpięty do karty HPIB... to przykład z mojego podwórka). "Tylko ciut stare" jeszcze trochę pociągną, ale i ich czas nadejdzie. Nie oczekiwałbym tak szybko końca, dominacja PC jest zbyt powszechna, aby można było oczekiwać rewolucji. Chyba że pojawi się coś jakościowo innego i potrzebnego, tak jak np. komputery biurowe, których możliwości, cena i prostota obsługi umożliwiła masowe wykorzystanie ich w biurach przez średnio wykwalifikowany personel, a zmiotła maszyny do pisania, kalkulatory Bolek, czy okazjonalne maszyny w rodzaju Amstrad CPC 6128 czy PCW. Ale to musi być naprawdę coś jakościowo nowego (amigę dobiły gry 3d, których chipset zaprojektowany pod sprzętowe wspomaganie platformówek zupełnie nie radził sobie z obsługą 3d, przełom lat 80 i 90 to amigowa dominacja - wszystkie te gry z kilkoma niezależnie poruszanymi playfieldami, sprzętowymi duszkami biły na głowę produkcje na VGA, ale potem przyszło NOWE).
Tak czy inaczej, zmiany będą, ale rewolucji bym się nie spodziewał. Na razie... potem kto wie? Może gry holograficzne, albo jakaś możliwośc podpięcia wprost do układu nerwowego (tak jak w tym filmie dziejącym się w Sylwestra 2000 - gdzie mają takie odtwarzacze przeżyć :) ). To wszystko przed nami.
[#9] Re: Amiga 4000/486

@recedent, post #4

Przecież to zuełnie inne rzeczy! Mało tego, jedno jest urządzeniem, a drugie programem! Jak można zamiennie używać tych dwóch nazw?

:S

[#10] Re: Amiga 4000/486

@wali7, post #8

albo jakaś możliwośc podpięcia wprost do układu nerwowego

Brrrrr, biocybernetyka, czipy w postaci implantow zamiast dowodu i kart platniczych. Oj, doigramy sie konca swiata, ale nie fizycznego, tylko Ziemian na tej planecie
[#11] Re: Amiga 4000/486

@Andrzej Drozd, post #10

Tak też pisali o pociągu ciągniętym przez parowóz - że kury przestaną nieść, że dym z palenisk zupełnie odetnie Ziemię od słońca, że ryzyko wybuchu kotła zniechęci podróżnych... tak było zawsze, obawy przed nowymi technologiami. Co prawda każda niesie zagrożenia, ale zazwyczaj są one zupełnie inne, niż te których obawialiśmy się w trakcie ich wdrażania :)
a postęp jest nieunikniony...
[#12] Re: Amiga 4000/486

@Misiek, post #1

Ludzie, 68040 to procek porownywalny z 486????? Co Wy gadacie....
[#13] Re: Amiga 4000/486

@c3h6, post #12

Słusznie, przez cały czas o tym wiedziałem... ;) 486DX4 występował w najszybszej wersji 133 MHz, a 68040 tylko 50 MHz, co niestety owocowało niższą wydajnością najszybszej wersji popularnej "zeroczterdziestki".
Tak na serio, wszyscy wiemy że 68040 był lepszym procesorem od 80486, głównie dzięki lepszemu modelowi programowemu. Bo koncepcyjnie były całkiem podobne: osobne 4 kb cache dla danych i instrukcji, przetwarzanie potokowe, pełny CISC, możliwośc pracy w trybie CopyBack, wbudowane FPU i MMU. Generalnie osiągi 040 były podobne jak 486 (niestety 486 miał wersje szybciej taktowane, o czym powyżej napisałem).
Nie wierzysz - poszukaj niezależnych benchmarków z tamtych czasów.
[#14] Re: Amiga 4000/486

@wali7, post #13

Wlasnie o to mi chodzilo i do dzis caly czas to twierdze - ze 040 jest lepszym prockiem niz 486 :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem