[#1] Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie
Witam wszystkich. SKoro już zainstalowałem CDROM i AmigaOS 3.9 w mojej Amidze przyszedł czas na internet ;). Osiem miesięcy temu kupiłem kartę sieciową na PCMCIA (moje foto: http://img422.imageshack.us/my.php?image=p10102008gg.jpg ). Od razu na początku chciałbym się dowiedzieć czy jest sens bawić się w internet na 68030/50MHz z MMU? Bo jeśli nie to sobie odpuszczę i dam spokój sprawie. Wtedy skupię się na wymianie danych między Amigą a PC poprzez tą kartę. Ale od początku... . Zainstalowałem w systemie Genesis i AWeb3SE (z płyty instalacyjnej AmigaOS 3.9). Oprócz klienta poczty elektronicznej zainstalowałem wszystko o co prosił mnie instalator. Wyłączyłem Amigę, włożyłem kartę w slot PCMCIA, do karty poprzez adapter podłączyłęm kabel od modemu telewizji kablowej i włączyłem Amigę. Niestety nic się nie stało. Nawet nie wiem czy Amiga "widzi" tę kartę w systemie :(. Zainstalowałem też sterowniki 3c589 (z internetu ściągnąłem), ale nic to nie zmieniło :(. Jak sprawdzić chociaż czy karta jest wykrywana przez Amigę? Gdzie ją konfigurować? Czy cały potrzebny soft i sterowniki są może na płycie AmigaOS 3.9? Czekam na jakieś podpowiedzi.

[#2] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

Wszystkie odpowiedzi są na forum np. tutaj.
Następnym razem zmniejsz wielkość zdjęcia.

Hihi patrz jaka rozdziała ->

[#3] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

Sam procesor jest OK, ilość RAMu też nienajgorsza. Oczywiście trochę procesor pomęczy się na stronach z dużą ilością jpg, ale da się. Pierwsze internetowe kroki stawiałem właśnie na 030 50 MHz i działało.
Wypróbuj Miami - po kliknięciu OnLine powinno zacząć działać - oczywiście musisz stos skonfigurować najpierw. Na mojej 3Com zapalała się ledka w on line.
Co do karty, to chyba program PrepCard coś tam pokazuje. Obanaj Aminet... a w instrukcji od sterowników nic nie piszą?
[#4] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@wali7, post #3

Sorki za tą rozdziałkę :), ale chciałem dokładnie pokazać ;). Ucieszyłeś mnie wali7 że na takim configu nie jestem spisany z Amisią na straty jeśli chodzi o internet :). W PrepCard rzeczywiście jest jakiś ślad. Najpierw wyskakuje komunikat:

"Uwaga !!!
Informacje na karcie wyglądają na USZKODZONE!
Zalecenie: Przygotuj kartę przed użyciem".

Następnie w oknie programu są takie dane:

Urządzenie: Nieznany typ
Format: Nieznany typ
Geometria: N/A
Bateria: N/A
Produkt: 3Com Megahertz 589E Wersja 4.1 TP/BNC LAN PC Card .

Mam nadzieję, że ten pierwszy komunikat nie oznacza rzeczywiście, że karta jest zepsuta :(. W instrukcji od sterowników piszą, że nie wszystkie typy kart 3Com 589 będą współpracy (wymieniają jakie nie, ale moja wśród nich się nie znajduje). Spróbuję tego Miami. Szkoda, że nie ma go na płycie od AmigaOS 3.9 :(. Znowu będe musiał skorzystać z Twin Expressa :/. MIami jak się domyślam nie jest darmowe?

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 18:46

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 18:46

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 18:47

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 18:47
[#5] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Ładne zdjęcia robi ten "Olympus C750" Pioruńsko ostre, ile to MPX?
[#6] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@AlaN, post #5

4 Megapiksele :). 10x optyczny zoom. TO nie była jeszcze największa rozdziałka :).

[#7] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #4

Pierwszy komunikat nie oznacza uszkodzonej karty. PrepCard próbuje (bo jest do tego przeznaczony) "zrobić" z sieciówki dodatkową pamięć albo dodatkowy dysk. A że sieciówka to nie RAM, PrepCard głupieje i wywala takie idiotyczne komunikaty. Nie przejmuj się - to normalne.
Karta powinna działać bez kłopotu. Moja także nie była wymieniona w spisie, a nie było z nia kłopotu. U mnie co prawda miałem kłopoty z Miami, ale opis na PPA zainstalowania AmiTCP rozwiał wszelkie kłopoty.
Moja karta jest taka jak na zdjęciu (teraz pracuje w laptopie). też 589E tylko że z literką T na końcu (3CCE589ET). Ale działała bez problemów.

[#8] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@AlaN, post #7

Od razu mi ulżyło. Czyli to nie jest wina sprzętu. A jak z tym MiamiDX ? TO komercyjny program prawda? :(

[#9] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #4

Azzorek napisał(a):

> W PrepCard rzeczywiście jest jakiś ślad. > Najpierw wyskakuje komunikat:

Do sprawdzania jest program card_info.

> W instrukcji od
> sterowników piszą, że nie wszystkie typy kart 3Com 589 będą
> współpracy (wymieniają jakie nie, ale moja wśród nich się nie
> znajduje).

W spisie jest model twojej karty.

Dopisz sobie w startup-sequence, albo dla BlizKicka
- CardReset i CardPatch jeśli samo pierwsze nie pomoże.

[#10] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@AlaN, post #7

AlaN napisał(a):

> Moja karta jest taka jak na zdjęciu (teraz pracuje w laptopie).
> też 589E tylko że z literką T na końcu (3CCE589ET). Ale
> działała bez problemów.

W spisie jest taki model karty i też z literą C na końcu.

[#11] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Hmmmmm :(. No to z tego wynika że mam niewłaściwą kartę :(.
Ehhhhhhhhhhhh :(:(

[#12] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

Polacz sie najpierw z pecetem, u mnie to poszlo bez problemow na takiej samej karcie.

[#13] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #11

Azzorek napisał(a):

> Hmmmmm :(. No to z tego wynika że mam niewłaściwą kartę :(.
> Ehhhhhhhhhhhh :(:(

A jaki problem? Właściwa bez kabelka na aukcjach kosztuje z 9 zeta.

[#14] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

"Od razu na początku chciałbym się dowiedzieć czy jest sens bawić się w internet na 68030/50MHz z MMU?"

Nie ma sensu. Jest to straszna męczarnia. Sprawdzałem na Appolo 68040/40. Zanim Ci się strony narysują to można znieść jajko. Masochizm i tyle. Może gdy byś miał jakąś kartę graficzną.
[#15] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

??? To musiałem przeoczyć :) Najważniejsze że działała.
[#16] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@thorin_1979, post #14

thorin_1979 napisał(a):

> "Od razu na początku chciałbym się dowiedzieć czy jest sens
> bawić się w internet na 68030/50MHz z MMU?"

Na takim procku spokojnie może używać FTP-a, AmiTradeCenter, Charona, CTorrenta, do Gadu-Gadu AmiGG lub Gadami, JabberWocky też i Tlena, strICQ, AmIRC-a, WookieChat, TaskiSMS, a do poczty YAM-a oraz SimpleMaila, przeglądarki IBrowse, a nawet słuchać radia internetowego shoutcast na ANR w słabej jakości do 48kbps jakich jest wiele itd.

> Nie ma sensu. Jest to straszna męczarnia. Sprawdzałem na Appolo
> 68040/40. Zanim Ci się strony narysują to można znieść jajko.
> Masochizm i tyle. Może gdy byś miał jakąś kartę graficzną.

To słabo sprawdzałeś. Jakiej przeglądarki używałeś ICaba?

Mam 68040/30MHz i IBrowse śmiga, czego faktycznie nie można już powiedzieć o przeglądarce AWeb i Voyager bez karty graficznej, lub łatek CGX2AGA + FBlit czy SystemPacth2 bez karty graficznej.

Miałeś zainstalowanego RemApollo CGX2AGA i FBlit?

[#17] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Sieć między amigą a pecetem (linux) postawiłem w zasadzie by móc swobodnie wymieniać pliki (akurat przez ftp). Przy okazji sprawdziłem jak działają przeglądarki www. Do testów użyłem Voyagera 2.95, Ibrowse 1.02 demo oraz A-Weba dostarczanego z Amigą OS 3.9. Od razu zaznaczam, że komputer mam podłączony do monitora SVGA. Nie byłem zadowolony z żadnej z tych przeglądarek. Zaczełem poszukiwać na aminecie przeglądarki www tekstowej. Znalazłem alynx'a. Takie sobie. Fblity, oxypachery i inne takie wynalazki mam w startup-sequence. Nie mam zainstalowanego CGA2AGA.

Co to jest ICAB ?
[#18] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@thorin_1979, post #17

thorin_1979 napisał(a):

> Sieć między amigą a pecetem (linux) postawiłem w zasadzie by
> móc swobodnie wymieniać pliki (akurat przez ftp). Przy okazji
> sprawdziłem jak działają przeglądarki www. Do testów użyłem
> Voyagera 2.95, Ibrowse 1.02 demo oraz A-Weba dostarczanego z

Ciekawe testy. Ostatnia wersja Voyagera to 3.4.4, a IBrowse 2.3.

> Amigą OS 3.9. Od razu zaznaczam, że komputer mam podłączony do
> monitora SVGA. Nie byłem zadowolony z żadnej z tych

Z AGA (poprzedniej epoki końca lat 80-tych) na trybach VGA to nawet w Multiscan nie można być zadowolonym z przesuwania samych okien (ostatnie poty bez karty gfx wiciska CGX-AGA), bo prędkość jest dużo wolniejsza niż w standardowych trybach 15 KHz PAL i NTSC. Rozwiązanie to karta GFX, scandoubler lub specjalny monitor dla AGAty i sterownik (VGA) Euro36 15 kHz * 72 Hz jak chcesz mieć szybko na AGA i bez lace w highres.

> przeglądarek. Zaczełem poszukiwać na aminecie przeglądarki www
> tekstowej. Znalazłem alynx'a. Takie sobie. Fblity, oxypachery i
> inne takie wynalazki mam w startup-sequence.

OxyPatcher lepiej jak jest odpalany z ikony/WBStartup.

> Nie mam zainstalowanego CGA2AGA.

CGX na AGA

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=2&i=4686&t=4668#reply_4686

> Co to jest ICAB ?

gogle.pl

Ostatnia modyfikacja: 04.03.06 20:53
[#19] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

>>Voyagera 2.95, Ibrowse 1.02 demo oraz A-Weba dostarczanego<<
>Ciekawe testy. Ostatnia wersja Voyagera to 3.4.4, a IBrowse 2.3<
Co w tym dziwnego. Używam sporadycznie amigi. Użyłem starszych wersji programów, które sobie nagrałem na CD w okolicach 97 - 99 roku. Właśnie ściągnełem najnowszego Ibrowse. Dużo lepiej działa.

>OxyPatcher lepiej jak jest odpalany z ikony/WBStartup.<
I tak jest.

>CGX na AGA<
Kiedyś to instalowałem (jakiś 98 rok.).

>ICAB<
Nie muszę znać programów apple.
[#20] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@thorin_1979, post #19

thorin_1979 napisał(a):

> Co w tym dziwnego. Używam sporadycznie amigi. Użyłem starszych
> wersji programów, które sobie nagrałem na CD w okolicach 97 -

To że nawet jest różnica w prędkości między IBrowse 2.2 vs IBrowse 2.3.

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=2&ids=2&id=114

> 99 roku. Właśnie ściągnełem najnowszego Ibrowse. Dużo lepiej
> działa.

Jeszcze lepiej działa pełana wersja, bo nie ma ograniczeń (nie tylko czasowego). Przykładowo jak wczytuje się strona w wersji demo pobierane są dane jednocześnie chyba tylko z dwóch połączeń, a następne dwa są w oczekiwaniu na zakończenie pierwszych połączeń, więc nawet jak masz szybkie łacze to strona i tak szybko się nie wczyta.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=5404&t=5397&startliczba=0&v=f#reply_5404

> >CGX na AGA<
> Kiedyś to instalowałem (jakiś 98 rok.).

To lipna wersja CGXAGA, teraz jest CGX-AGA z CyberBugFiX.

[#21] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

> Teraz jest CGX-AGA z CyberBugFiX.

Skąd ją ściągnąć. Na aminecie widzę tylko wersje z 1998 roku. Czy to ta ?
[#22] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

Oczywiscie ze warto. Dzieki temu co Amigowe sciagniesz na Amidze, a to co pecetowe na pececie.

Ogolnie to podlaczajac sieciowke potrzebujesz MiamiDX i...nic wiecej

A zamiast placic dodatkowo (chyba zostane za to zamordowany przez providerow) za nowe lacze dla Ami, poprostu kup do peceta druga sieciowke i udostepnij. Jak beda problemy, to daj znac na priv (czesc juz zostala omowiona na forum).
[#23] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@thorin_1979, post #21

CGX4 musisz kupic...albo sprytnie wyciagnac dwie biblioteki...np. z MOSa i sprytnie przekompilowac :P
Kupic mozesz w www.efunzine.com
[#24] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #8

Co do netu, to daj znac na priv.
[#25] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Andrzej Drozd, post #24

Najprościej jest chyba kupić ruter na ethernet np dlinka. Ja mam takiego ładnie chodzi szybko się konfiguruje i można jeszcze 2 kompy dodatkowo połączyć. I nie trzeba mieć wtedy włączonego pc żeby korzystać z netu.
Następnym plusem jest ominięcie konfiguracji udostępniania sieci w windzie u mnie raz chodziło później przestało.

[#26] Re: Sieciówka na PCMCIA - ostateczne starcie

@Azzorek, post #8

Azzorek napisał(a):

> A jak z tym MiamiDX ? TO komercyjny program prawda? :(

owszem, i praktycznie nie dodostania legalnie. ale kraść nie musisz. w os3.9 masz genesis ktory da ci to samo co miamidx bedac przy okazji troszke szybszym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem