[#1] Zwiechy Voodoo III w mediatorze.
Hej, po doprowadzeniu A1200 do stanu używalności (wymiana kondensatorów na płycie i w zasilaczu) wszystko śmiga wspaniale, jednak problem mam z Voodoo III. Mianowice komp się wiesza przy próbie otwarcia nowego ekranu z inną rozdzielczością. Podam przykłady:
Wszystko odpalam z workbencha pod GFX, tu nie ma problemów, ale :
- GL Quake odpala się gram, przy wyjściu z gry dioda miga i zwiech
- Quake II - zwiecha po ekranie tytułowym, kiedy próbuje otworzyć nowy ekran
- Shapeshifter - po odpaleniu działa OK. kombinacją Amiga+M wracam na ekran WB, próba powrotu do Shapeshiftera - zwiecha taka, że działa tylko power off
-Syspeed - wszystkie testy, w różnych rozdzielczościach działają ok, bez zwiech, więc nie wiem o co chodzi.

Konfigurację zmiennych mam ze strony Pekdara:link

W mediatorze zworka window na 8 MB, wait zwarte.

voodoo.card najnowsza wersja 4.30

na karcie zamontowany wiatraczek

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2013 15:09:12 przez twardy
[#2] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #1

Nie wiem, czy ci to coś pomoże ale miałem dokładnie coś takiego, gdy przez przypadek podmieniłem picture.datatype na jakiś inny (czyt. dziwny). Po przywróceniu oryginalnego z ClassicWb, bo tego pakietu używam, problem zniknął.
[#3] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #1

Jakiej rozdzielczości i trybu ekranu używasz?Masz Apollo?
[#4] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@Grisza, post #3

Mam Blizzarda. zwiechy sa niezalezne od rozdzielczosci i liczby kolorow, nastepuja tak jak napisalem przy otwieraniu nowych ekranow, badz przejsciu miedzy otwartymi ekranami.
[#5] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #1

Czy uzywasz trybow 32 bitowych w powiazaniu z pci.library 9.7 z wlaczonym treybm MMU?
[#6] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #4

Otwieranie ekranów o różnych parametrach powoduje problemy,o czy wspomina Elbox w info do VooDoo:
Note: Do not use screens open in different endian modes simultaneousely.
Any program, which write to inactive screen, when active screen
is opened in other endian mode may cause graphic corruption
of the content of inactive screen. Changing endian modes (outside
the allowed group) destroys also the data stored by PCI busmaster
cards (Spider, FastEthernet, SB128, Terratec 512i,...) in their
DMA buffers located in the gfx card memory.

You can freely use simultanousely only screen among the following
groups of modes:
1. all little endian modes:
8-bit, 15-bit PC (Voodoo4/5), 16-bit PC, 24-bit, 32-bit BGRA
2. big endian modes:
15-bit (voodoo4/5), 16-bit
3. big endian modes:
32-bit ARGB

Note: In big-endian 32 bit modes, Voodoo frame buffer should
be accessed in long-word only (requirement of the Voodoo chipset).

Note: Big-endian modes do not support overlay.
Jeszcze taka ciekawostkwa,kiedy otwarłem ekran 1280x1024 16bit PC pamięć VooDoo stopniała do 2 MB a po zmianie na 1920x1080 16 bit PC mam 4 MB.Zmiana na 1280x1024 24 bity daje wzrost do 4MB.Bądż tu mądry.
[#7] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@Grisza, post #6

nie uzywam trybow 32 bit. 8 albo 16 tylko. i nie chodzi tu o otwieranie wielu ekranow jedboczesnie tylko o zamkniecie ekranu i powrot do systemu(np wyjscie z Quake) czy przechodzenie kombinacją amiga-m miedzy 800x600x16 (WB) a 640x480x8 (ss). Inna przykladowa sytacja: w earth2140 klikam load game ekran znika i zamiast otworzyc kolejny - zwis.

pci.library 9.4

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2013 17:44:15 przez twardy
[#8] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #7

Ustaw wb na 16 bit PC,jeśli używasz rozdziałki 1280x1024,to użyj 24 bit BGR.VooDooMem w Twoim przypadku,to 12 tak mniemam.Zworka Wait powinna być raczej otwarta.Spróbuj włączyć,bądż wyłączyć przerwania dla VooDoo.Zmienna VooDooInt.Zmienna MMU oczywiście na Yes.Sprawdż programikiem AvailP96,ile pamięci karty gfx Ci zostaje.Link do programiku link

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2013 18:01:22 przez Grisza
[#9] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@Grisza, post #8

Zmienilem ustawienia na takie jak podales i zwisa tak samo tzn reset przy poworocie do wb. w dodatku w quake bledy w grafice...

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2013 20:42:15 przez twardy

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2013 20:45:07 przez twardy
[#10] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #9

artefakty w Quake zniknely po ponownym zwarciu wait, wiec nie tedy droga. potestowalem takze z uzyciem p96mode. przy probie wyjscia z jakiegokolwiek ekranu testowego nastepuje zwis i reset.
[#11] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #10

Jakiego masz Medka, oraz jaką kartę dzwiękową ?
W moim przypadku było podobnie, w takim konfigu:
Apollo1260@100MHz 64MB,
Mediator TX, Window 8MB, Wait-OPEN, Config-CLOSE,
Voodoo 3 3000
SB128
Spider II
RTL8139
Nie ważne w jakich slotach były karty, zawsze w losowych momentach miałem zwiechy lub resety, jak odtwarzałem np. MP3 z pena to czasami po 5 sekundach zawiecha. Wyjąłem SB128 wszystko wróciło do normy, no ale tak nie może być, kombinowałem z innymi kartami dźwiękowymi i w końcu na starym SB128 zaczęło działać, ale i tak to lipa, bo przecież w medek obsługuje kilka modeli kart dzwiękowych a nie tylko tą jedną wybraną.
Więc przełożyłem tylko zworkę WINDOW na 4MB i jak ręką odjął, wszystkie zawiechy, restarty itd. ustąpiły, teraz każda karta dźwiękowa obsługiwana przez mediator działa, pełna stabilność systemu.
Móje obsadzenie kart w mediatorze to licząc od dołu:
Voodoo3
Spider II
puste
SB128
RTL8139
puste
Dodam że nie używam kart PCMCIA, więc dziwi mnie to że tak jest, czyżby było coś z moim medkiem że na Window 8MB nie chce działać tak jak należy ?

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2013 22:45:16 przez superbonio
[#12] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #10

Ja również musiałem założyć zworkę WAIT z kartą Voodoo 3, żeby wszystko ładnie smigało :)
Żeby cokolwiek pomóc w sprawie zawieszania musiałbym widzieć startup-sequence, user-startup, co jest w katalogu wbstartup, oraz pliki konfiguracyjne Prefs/Env-achive/Mediator i może ustawienia w picasso96mode... Wrzuć najnowszą pci.library (9.7) i użyj programu med-config do ustawień mediatora na początek.

tu jest film jak ustawiać tryby w picasso96mode:
http://www.youtube.com/watch?v=c_-DqWPgIiM

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2013 23:26:18 przez Pawelek
[#13] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #10

Ja bym podejrzewał konfigurację Picasso.
[#14] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@BULI, post #13

Hej, a co konkretnie miałbym zmieniać w ustawieniach picasso?

pci.library dałem 9.7 i bez zmian, dalej przy próbie powrotu z innego ekranu do wb następuje reset :/

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2013 10:05:50 przez twardy

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2013 10:08:46 przez twardy
[#15] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #14

Na pewno nic nie zmieniałeś ostatnio w datatype'ach, picture.datatype lub /classes/?
[#16] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@_arti, post #15

picture.datatype mam 43.41, wrzuciłem na próbę wersję z dyskietki instalacyjnej WB3.1, efekt był taki że zwiecha i reset następowała zaraz po ukazaniu się ekranu workbencha...
[#17] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #16

Tu masz link link do wersji 2.1c u mnie działa bardzo dobrze i stabilnie.Może zainstaluj P96 od nowa i skonfiguruj.Artefakty w quake można też próbować wywalić parametrem "-lockmode smart"w ikonce do odpalenia.Zmieniałeś cokolwiek w obsadzeniu slotów medka?
[#18] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@Grisza, post #17

Patrząc od góry mam Voodoo, pusty, sb128, pusty. Cały czas tak samo. Sprawdze to Picasso i zobaczymy. Arti, jaką masz wersję picture.datatype ?
[#19] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #18

45.17
[#20] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@twardy, post #18

Spróbuj dać na odwrót,tj VooDoo na samym dole a potem reszta u mnie tak się sprawdza.Przy okazji wyczyść styki PCI,gumka "myszka" super się sprawdza a potem spiryt.;)

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2013 13:07:00 przez Grisza
[#21] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@Grisza, post #20

Mysle ze kolejnosc nie ma znaczenia. zawsze mialem Voodoo w slocie na samej gorze i nigdy takich problemow nie mialem. Mysle ze problem lezy gdzies indziej.
[#22] Re: Zwiechy Voodoo III w mediatorze.

@_arti, post #19

PROBLEM ROZWIĄZANY !!!

Pomogło wyłączenie MCP, teraz tylko pytanie który patch napsuł :)

Dzięki za pomoc !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem