kategoria: A600
[#1] Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy
Witam
Ostatnio udało mi się dostać Amigę 600 rev 2b w stanie nieznanym.
Stan nieznany okazał się być bardzo dziwny.
Po pierwsze obraz z wyjścia Composite jest beznadziejny, czyli przesycony, przejaskrawiony i z latającymi pasami z lewej strony.
Przy pierwszym włączeniu w ogóle nie było obrazu, potem pojawiał się czarno-biały a jak Amiga pochodziła kilka minut to dopiero pojawił się kolor.
Płyta główna ogólnie czysta i bez rdzy ale przy kondensatorach chyba widać ślady po elektrolicie.
Zdjęcia:

(Aktualnie płyta została dokładnie wyczyszczona i nie widać już tych śladów co są na zdjęciach)
Nie jestem specjalistą ale ten problem z obrazem chyba pasuje do wylanych kondensatorów?
W każdym razie bardziej martwi mnie inny problem.
Przy włożeniu pierwszej losowej dyskietki zauważyłem, że Amiga pracuje ze zmienną prędkością (?!) raz szybciej a raz wolniej. Nie mam pojęcia o co może chodzić.
Żeby pokazać dokładnie o co chodzi nakręciłem filmik. (pod koniec nagranie ze sprawnej Amigi):

(dodatkowo w sprawnej Amidze muzyka była sporo ciszej)
Czy ktoś ma pomysł o co może tu chodzić?
[#2] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@dar02, post #1

Ewidentnie kondensatory do wymiany. Dodatkowo widać że na płycie już ktoś działał.
Co do filmiku, to fajnie brzmi ta muza z intra, a ogólnie tak płynnie przyspiesza i zwalnia :)
W sumie taki efekt można osiągnąć z Action Replayem, kręcąc potencjometrem :)
[#3] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@superbonio, post #2

i to kolejny przykład dla ludzi którzy twierdzą, że jak stare kondensatory są ok to nie trzeba ich wymieniać.
Tylko kiedy będziemy wiedzieć czy zaczynają wylewać? Co dzień tam zaglądać ?
Ja wymieniłem w swoich amigach wszystkie, bo potem może być już za późno
[#4] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@Dorian3d, post #3

Kiedyś napisałem że jeśli wszystko jest ok to nie ma sensu wymieniać kondensatorów.
Ten przypadek jest całkowicie odmienny. Na zdjęciach widać wylane kondensatory więc sprawa ich wymiany nie podlega dyskusji.
[#5] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@11111olo, post #4

Mam tylko pytanie czy ta dziwna zmiana prędkości również może wynikać z uszkodzonych kondensatorów?
[#6] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@dar02, post #5

Może
[#7] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@Dorian3d, post #3

Jak najlepiej wylutować te kondensatory SMD? Normamlną lutownicą da radę czy tylko gorące powietrze wchodzi w grę? Ma ktoś doświadczenie w kwestii ich wymiany?
[#8] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@dar02, post #7

[#9] Re: Amiga 600 (2b) problem z obrazem i tempem pracy

@dar02, post #7

Ja lutowałem zwykłą transformatorówką. Nic nie widać nawet, prócz tego, że są to zwykłe do montażu przewlekanego. Trzeba uważać żeby padów nie przegrzać bo od tego starocia to pięknie odchodzą :). Bez wprawy - to proponuję stację a do usuwania jakiegoś hotaira.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem