kategorie: A500, A600
[#1] Problem z grą
Witam Wszystkich Amigowców.
Mój problem przedstawia się następująco. Jakieś 3 tygodnie temu kupiłem Amigę 600 bez kart rozszerzeń, jeździłem po nią i na pierwszy rzut oka była sprawna (jakaś gra się uruchomiła w mojej obecności). Wróciłem do domu i z braku czasu Amisia leżała sobie na półce. Wczoraj chciałem sobie na niej zagrać w Lotusa i tu się zaczyna problem. Po włożeniu dyskietki i Amisia wariuje, tzn. dioda od stacji dyskietek ciągle świeci, a dioda od zasilania miga. Dodatkowo dioda na klawiszu Caps Lock cały czas świeci i komputer jest zawieszony (nie mogę zrobić restartu klawiszami). Po wyłączeniu z prądu i ponownym włączeniu nie jest wyświetlany obraz na telewizorze pokazujący włożenie dyskietki a nadal pali się dioda w klawiszu Caps Lock. Na Amidze 500 u kolegi Lotus z mojej dyskietki śmiga aż miło. Co jest nie tak z moją Amigą 600? Pomóżcie. płacz Pozdrawiam Doktor
[#2] Re: Problem z grą

@doktor666, post #1

Rozkręc obudowę i zobacz, co się stało.
[#3] Re: Problem z grą

@_arti, post #2

I co wtedy ? Paula mu powie co się zepsuło ? Sam niech nie rozkręca i nie kombinuje tylko do kogoś kto się zna
[#4] Re: Problem z grą

@lda, post #3

Mnie to wygląda na zwarcie w klawiaturze, więc jak odłączy ją, to problem może się rozwiązać a to nie jest trudne.
[#5] Re: Problem z grą

@_arti, post #4

Gdyby był kumaty to by sam na to wpadł, ale widać, że nie ma o tym pojęcia. Minimum wprawy trzeba mieć żeby zabierać się za otwieranie komputera.
[#6] Re: Problem z grą

@lda, post #5

Skoro umie używać internetu i na dodatek jest "doktorem" to jednak jest kumaty. Po to jest forum, żeby się uczyć rzeczy nieznanych. Howgh :D
[#7] Re: Problem z grą

@doktor666, post #1

Doktor nie rób nic na siłę, wez większy młotek
[#8] Re: Problem z grą

@doktor666, post #1

Przywieź na następne Party to obaczymy, tylko tym razem na dłużej ;) Masz przecież jeszcze A1200.
[#9] Re: Problem z grą

@Art, post #7

Niestety młotek nic nie pomógł. Dzisiaj ją otworze i popatrzę co jej dolega.
[#10] Re: Problem z grą

@Jenot, post #8

Oczywiście, że przywiozę ją na kolejne AmiParty i mam nadzieję, że dotrę z kolegą i zostaniemy na dłużej.
Pozdrawiam Wszystkich
[#11] Re: Problem z grą

@lda, post #5

Kumaty trochę jestem i jakieś pojęcie mam. Gdybym nie miał zielonego pojęcia o Amigach to bym w ogóle nie wchodził bym na tą ścieżkę. Pracując na 1,5 etatu trudno w tygodniu jest ze znalezieniem czasu na hobby w weekendy trzeba więcej czasu poświęcać żonie za cierpliwość do mnie i wyrozumiałość do moich zabawek. Pozdrawiam Cię Ida i nie osądzaj tak szybko ludzi. Każdy człowiek cały czas się uczy.
[#12] Re: Problem z grą

@doktor666, post #11

Życzę powodzenia w znalezieniu przyczyny problemu.
[#13] Re: Problem z grą

@doktor666, post #11

Rozkręć obudowę, zobacz jak wyglądają kondensatory elektrolityczne. Jak zobaczysz, że połączenia lutowane są zaśniedziałe (sine, rdzawe itp), to oznacza konieczność wymiany kondensatorów. Suche/wylane kondensatory mogą dawać najróżniejsze objawy.
Fotki płyty i kondensatorów mile widziane.

Sprawdź też miernikiem czy masz +5V +/- 0,2V.
[#14] Re: Problem z grą

@stachu100, post #13

Amigę odsprzedałem koledze a na jej miejsce kupiłem kolejna 600 rozbudowaną. Post zamykam.
[#15] Re: Problem z grą

@doktor666, post #14

Za takie zachowanie prawdopodobnie jest odpowiedzialny jest układ LM 555 cm-od resetu, u siebie taki objaw miałem, oczywiście przy okazji wszystkie kondzie poleciały i wymieniłem na nowe.
[#16] Re: Problem z grą

@rcRAZOR, post #15

Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj rozmawiałem z kolegą i nawet po wyłączeniu Amigi z prądu i po ponownym jej podłączeniu następnego dnia caps lock się świeci a na ekranie widać szary obraz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem