[#17]
Re: Pierwsze testy FuriiEC020
@Sosabowski,
post #1
Karta jest fajna i na pewno prywatnie sobie zamówię. Jednak nie bardzo widzę możliwość sprzedawania jej w RetroAmi z kilku powodów:
- Boris zapewne nie prowadzi działalności gospodarczej i sprzedaje karty prywatnie, bez rachunku. gdybym chciał je sprzedawać w RetroAmi musiałbym dorzucić do tego podatek dochodowy, marżę i VAT, a to skutecznie podbiłoby cenę do kosmicznych wartości.
- Prawo unijne wymaga, aby każdy produkt był objęty gwarancją/rękojmią 24 miesiące. W tym przypadku jeżeli Borys nie prowadzi działalności, nie ma obowiązku serwisowania swoich produktów - ja tak i to może być potencjalny ZONK.
- Kwestia ROHS, CE - nie wiem czy Borys się stosuje do tych wymagań - ze względu na koszta (CE) i beznadziejność spoiw bezołowiowych (ROHS) - przypuszczam, że nie.
- Powtarzalność serii. Nie wiem jak to może być z tym, jeżeli Borys montuje karty samodzielnie w całości lub części, czy ma wszystkie podzespoły, czy też domawia z różnych źródeł. Jeżeli poszczególne egzemplarze mogą się od siebie różnić parametrami/wykonaniem, to dla mnie jako sprzedawcy biorącego odpowiedzialność za sprzedawany produkt jest to potencjalny kłopot.
Podsumowując, jeżeli będzie na PPA jakaś akcja zbiorowego zakupu kart od Borysa, to na pewno się na nią piszę :) jednak na sprzedaż tych kart z w/w powodów się raczej nie zdecyduję (no chyba, że ich nie będzie).