kategoria: A600
[#1] Pierwsze testy FuriiEC020
Witam
A więc panowie krótko zanim napiszę reckę. Rewelacja!
Karta szybsza od 030 25MHz jakieś 20 procent. Specjalny tryb szybkiego ide gdzie odczyt z mojej karty SD to 1890kb/s , normalnie 1680. Furiatune działa super. Specjalna zworka do odłącznia FPU.
Karta taktowania 28 MHz, dziś Boris przysłał maila że jest nowy wsad +19 procent do szybkości, ale szkoda mi odsyłać i tracić czas. Przez 5 godzin katowania karta stabilna jak skała. Na noc może zapuszczę state of the art i zobaczymy rano. Wykonanie profeska. Jako były posiadacz aca620 w wersji normalnej i podkręconej, stwierdzam że naprawdę Jens powinien się zalać rumiencem w porównaniu produktów. Jak znajdę trochę czasu napiszę reckę. Myślę że za około tygodnia się wyrobię.
[#2] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

Super OK
[#3] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

Wsad może uaktualnić każdy, kto ma zainstalowane środowisko ISE Xilinxa i programator JTAG.
[#4] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

Ciekawe, czy ktorys z naszych sklepow wprowadzi ja do swojej oferty? Nie ukrywam, ze taka wygoda moglaby sklonic pare osob do zakupu.
[#5] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@posylus, post #4

Hmmm, z zakupem raczej nie będzie problemów, piszesz do Borisa, wysylasz kaskę, czekasz 3dni i masz nowy sprzęt :)
[#6] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

Czy mógłbyś sprawdzić, czy pamięć na tej karcie jest tak samo pofragmentowana jak w przypadku ACA620? Odpal np. Fusion - doskonale ukazuje problem na starcie.
[#7] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@_arti, post #6

Arti akurat nocki teraz robię, postaram się do końca tygodnia ale nic nie obiecuję.
[#8] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #7

dzięki za info,

teraz mam dylemat, FuriaEC020 czy Vampire? Myślicie, że ta druga karta ma przyszłość i realne są zapowiedzi twórcy, że pojawi się nowy wsad apollo core i 100 mipsów w zasięgu ręki? :)
[#9] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

No, no bardzo ciekawe ok, racja
[#10] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #5

Czy coś wiadomo kiedy karta będzie w sprzedaży? Pisałem do Borisam odpisał, że wpisał mnie na listę zamówień, ale na razie nie przysłał żadnych dalszych informacji.
[#11] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

[#12] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Tom3k, post #10

A nie można by było jakiejś listy chętnych sporządzić? 90ojro + przesyłka w jednej paczce dla chłopaków z Polski? Mój angielski jest nie teges nie wspominając o Bobowym :).
[#13] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@amper, post #12

Jak dla mnie nie ma problemu, ale proponuję założyć nowy wątek.
[#14] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

ile ma to ramu ?
[#15] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Dorian3d, post #14

8MB, albo 4MB z działającym PCMCIA.
[#16] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@ryshard, post #15

Nie mam czasu za wiele ale ja mam 11650 na belce po komendzie furiatune addmem na golasa ma 10mb i pcmcia działa bez zarzutu :)
[#17] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

Karta jest fajna i na pewno prywatnie sobie zamówię. Jednak nie bardzo widzę możliwość sprzedawania jej w RetroAmi z kilku powodów:

- Boris zapewne nie prowadzi działalności gospodarczej i sprzedaje karty prywatnie, bez rachunku. gdybym chciał je sprzedawać w RetroAmi musiałbym dorzucić do tego podatek dochodowy, marżę i VAT, a to skutecznie podbiłoby cenę do kosmicznych wartości.
- Prawo unijne wymaga, aby każdy produkt był objęty gwarancją/rękojmią 24 miesiące. W tym przypadku jeżeli Borys nie prowadzi działalności, nie ma obowiązku serwisowania swoich produktów - ja tak i to może być potencjalny ZONK.
- Kwestia ROHS, CE - nie wiem czy Borys się stosuje do tych wymagań - ze względu na koszta (CE) i beznadziejność spoiw bezołowiowych (ROHS) - przypuszczam, że nie.
- Powtarzalność serii. Nie wiem jak to może być z tym, jeżeli Borys montuje karty samodzielnie w całości lub części, czy ma wszystkie podzespoły, czy też domawia z różnych źródeł. Jeżeli poszczególne egzemplarze mogą się od siebie różnić parametrami/wykonaniem, to dla mnie jako sprzedawcy biorącego odpowiedzialność za sprzedawany produkt jest to potencjalny kłopot.

Podsumowując, jeżeli będzie na PPA jakaś akcja zbiorowego zakupu kart od Borysa, to na pewno się na nią piszę :) jednak na sprzedaż tych kart z w/w powodów się raczej nie zdecyduję (no chyba, że ich nie będzie).
[#18] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

Karta ciekawa, nawet bardzo. Zastanawiam się czy czekać na projekt Rafała czy może skusić się na właśnie tą kartę.
Można prosić o shota ze SysInfo?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2013 22:10:07 przez waldiamiga
[#19] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@waldiamiga, post #18

W sobotę może sie uda coś stworzyć, według sysinfo i aibb karta jest szybsza około 20 procent od a3000 030 25.
[#20] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #19

daj Pan zdjęcie sysinfo
[#21] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@waldiamiga, post #18

Na mnie specjalnie nie czekajcie, ostatnio mam mało motywacji w tym kierunku i czasu. Prawdopodobnie udostępnię wszystko jak skończę.
[#22] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #1

Szału nie ma.
FuriiEC020 pokazuje 5.09
To ja na swojej najsłabszej karcie do a 600 jaką posiadam a jest to viper 30 mam Mips-8.31.
Posiadam też aca630/40 ta karta to zabija vipera 30, więc patrząc na cenę Furiie i jej możliwości to bardzo dobra karta.
Konkurować może z takimi kartami jak apollo 20 , aca620 ale nigdy bym jej nie porównał do kart z procesorem 30 bo są o połowę wolniejsze.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2013 10:06:16 przez Dorian3d
[#23] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Dorian3d, post #22

Karta z 020 + FAST na pokładzie to ideał do maszynki WHDLoad. Ilość MIPS-ów nie jest ważna.
Moim zdaniem w tych odbiorców celuje twórca tej karty. Slusznie zresztą.
[#24] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@stachu100, post #23

Zgadzam się z Tobą ale z drugiej strony karta ma tylko 8 mb.
Z doświadczenia wiem, że z viperem 30, który posiada 8 mb, to mało.
Oczywiście cieszy mnie fakt, że powstają nowe karty do amigi.
[#25] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Dorian3d, post #24

Karta ma 11,5mb nie wiem skąd ta plotka że ma 8? Zaraz po starcie dostępne jest 10 reszta po dodaniu komendą. Zasadniczo z 600 nawet z 030 karty do niczego innego niz whdload się nie zrobi, więc po co przepłacać?
[#26] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #25

To w końcu jakim zegarem taktowana jest EC? 28 czy 37MHz?
[#27] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #25

Powiedz Ty mnie kolego ile Cię to cudo finalnie kosztowało i podaj kontakt do gościa proszę:).
[#28] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Dorian3d, post #24

Panowie a więc uwaga:
Karta gdy ma niezmapowany rom i pracuje na kick2.0 widzi pcmcia w pełnym zakresie pamięci, lecz gdy tylko zmapowałem kick3.1 wtedy nie widzi karty przy większej niż, no właśnie nie wiem ile bo nie mam dziś czasu na dokładne testy. Napiszę jutro. Zdjęcie z Dopusa i zamontowane cf0 przy 10mb fastu.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2013 16:11:59 przez Sosabowski
[#29] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Sosabowski, post #28

O widze ze korzystasz z poleconego QuickGrab :)

A czy takie same "szopki" dzieją sie z PCMCIA jak zmapujesz kick3.0
[#30] Re: Pierwsze testy FuriiEC020

@Norbert, post #29

A ja się właśnie zastanawiam, czy by nie zamienić swojego Apolla 630 na Furię właśnie, bo co prawda wyciąga 8.05 MIPS, ale grzeje się okrutnie. Screen z testu Sysinfo:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem