kategoria: A1200
[#1] Guru - jak to rozszyfrować
Witam
Czy można gdzieś w internecie znależć sposób jak odczytać błąd guru?
Dla przykładu guru 8010 001F Task 00217DD6.
Pozdrawiam
Skiba
[#2] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #1

Łap TO :)
[#3] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #1

Gdybyś miał jakieś PCI, to napisałbym, że to problem z pamięcią wywołaną przez mostek PCI, ale przy Twojej konfiguracji wypisanej w stopce to zupełnie nie ma sensu.
[#4] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@APC74, post #3

Dwie pierwsze Ami są sprawne, chodzi o tą Amiga 1200 rev.1D4 kick 3.1, ona sprawia sporo niezrozumiałych jak dla mnie problemów.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2013 19:49:49 przez Skiba
[#5] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #4

Kiedy wystepuje ten problem ?
[#6] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Norbert, post #5

Po załadowaniu gry Lotus, Lotus 2, Centurion.
[#7] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #6

Pod kick1.3 (relokick) jest to samo ?
Ta a1200 jest standardowa?

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2013 20:40:26 przez Norbert
[#8] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Norbert, post #7

Pod kick 1.3, wyłączyłem cache i Agate, i nadal to samo.
Tak A1200 standard, co dziwne przełożenie kicku 3.1 do innej A1200 powoduje ciągły checksum error przy odczytach z dowolnych dyskietek. Gdy włoże do niej kick 3.0 zamiast dyskietki na fioletowym tle, wyświetla się syf (wszystko się rozmywa na ekranie). Z kickiem 3.1 oprócz kilku innych gier wszystko jest ok, Amiga działa z dowolnymi kartami turbo, dema wszystkie śmigają nic się nie zawiesza. O co tutaj chodzi?
Edit:
Na dniach profilaktycznie wymienie Chip na płycie.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2013 20:44:55 przez Skiba

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2013 20:48:58 przez Skiba
[#9] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #1

Ewidentnie problem z CPU. Bez trzydziestki jest to samo?
[#10] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #9

Na 020 tak jest, na 030 sprawdze dzisiaj.
[#11] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #9

Na 030 Lotus 1 2 3 i Centurion śmiga!!!! Ale dlaczego jeśli Cpu 020 jest uszkodzony, działają np Superfrog, Jaguar??
P.S.
Kto przelutuje mi proca???
[#12] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #11

Może być inny problem nie koniecznie związany z prockiem choć GURU tak sugeruje.

Próbowałeś odpalać np. Lotusa z dyskietki na gołej amidze?
[#13] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #12

Więc tak, na 020 z dyskietki startuje tylko Lotus, ale potem wyswietlają się krzaki zamiast gry, Lotus 2 i 3 kończy się guru na samym początku. Na 030 wszystko śmiga z dystkietek.
[#14] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #13

Z dyskietki (sprawnej i niezawirusowanej) odpalasz po odłączeniu wszystkiego co tylko się da?
[#15] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #14

Tak, zostaje tylko mysz klawa i stacja.
[wyróżniony] [#16] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #15

Wychodzi uszkodzenie procka.
Są pewnie programy które pozwalają to sprawdzić.
[#17] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #16

Dzięki wielkie za pomoc, poszukam na aminecie. Pozdrawiam
[#18] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #17

w razie czego mam gdzies procka do a1200
[#19] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@QUAD, post #18

PW
[#20] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #9

Tak czytam i zachodzę w głowę. Jak rozszyfrowaliście że to błąd CPU lub czegoś na jego szynie?... Przejrzałem artykuł podany w podpowiedzi na pytanie oraz to i nie znalazłem tam Subsystem ID o wartości 80...
Z ciekawości pytam! ;)
[#21] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@quantor, post #20

Patrzyłeś nie tam gdzie trzeba.
Nan z sieci PDF w którym jest opisana masa błędów - niestety ten nie - ale podejrzewam procek.
Potwierdziło się że na trzydziestce nie ma problemu.
[#22] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #21

Podeślij mi proszę na priva tego PDFa... ;) Albo wystaw gdzieś i zalinkuj. :)
[#23] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@quantor, post #22

link

Mówisz i masz ;)

Patrz od str. 41.
[#24] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@11111olo, post #23

DZIĘKI!! :)
[#25] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #1

Wiecie może co oznacza błąd instrukcji chk procesora (guru 80000006)?
Czy te guru też oznacza uszkodzenie cpu?
[#26] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #25

CHK sprawdził rejestr, czy wpisana w nim wartość nie przekracza zadeklarowanego zakresu. Niestety zadeklarowane limity/zakres został przekroczony.

Czy te guru też oznacza uszkodzenie cpu?
Nie da się wykluczyć, że błędna wartość rejestru wynika z uszkodzenia i przekłamywania tego rejestru, ale prędzej będzie to jakieś walące bezpośrednio po hardwarze oprogramowanie (a akurat tego na Ami nie brakuje).
[#27] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@APC74, post #26

Całe guru wygląda tak 80000006.000000BE i dotyczy A1200 1D4 po wymianie CPU i gry lotus 3.
[#28] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@APC74, post #26

A można to jakoś sprawdzić, czy cpu jest znowu uszkodzony?
Znalazłem na aminecie kilka programów, i z testy przechodzą dobrze.
Normalnie ręce opadają z tą Amigą.
[#29] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@Skiba, post #28

Z mojego doświadczenia wynika, że procesor wysiada bardzo rzadko i szybciej to będzie problem przerwanej ścieżki/zimnego lutu, albo jakiegoś kondensatora wywalonego (nie koniecznie elektrolitu). Trzeba by jechać po schemacie w okolicy procesora. Ja sam też używam płyty która ma problemy bez karty turbo, niby działa, ale na demach zwalnia muzyka, a inne w ogóle nie działają. Najlepiej zostawić Amigę w spokoju i dorzucić turbo, bo dojście do przyczyny błędów, może być bardzo trudne, a Amiga 1200 bez turbo, to w dzisiejszych czasach łatwego dostępu do turbiszczy, troszkę masochizm

Co mi się jeszcze przypomniało, spróbuj odpalać te gry co się wieszają z wyłączonym cache. Jak i tak będzie się wieszać, to kolejna przesłanka, że procesor jest ok. Jak w procu coś wysiada, to najczęściej są problemy z pamięcią cache.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2014 09:19:16 przez flops
[#30] Re: Guru - jak to rozszyfrować

@flops, post #29

Płyta jest po wymianie kondensatorów. Co do cache to na wyłączonym i włączonym jest tak samo. Na szczęście Lotus 1 i 2 chodzi już, problem tyczy się trzeciej części. Posiedzę ze schematem, może uda mi się coś znaleźć.
Dzięki za odpowiedzi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem