kategoria: A600
[#1] połączenie Amiga-euro-dekoder-HDMI-LCD
witajcie,

w związku z tym, że problem białych plam w chińskim "scandoublerze" zniechęcił mnie do zakupu tego urządzenia, szukam jakiegoś innego rozwiązania, bez inwestycji w Indivision.

Czy ktoś może sprawdzał tunery sat (lub nagrywarki dvd) pod tym kątem? Na eab ktoś polecał tuner Amstrada do Sky HD, ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi od autora.

Ok jest sobie urządzenie z HDMI, dwoma złączami scart (euro), oznaczonymi jako TV i VCR, jakie są szanse wyświetlenia obrazu z Amigi przez euro w tunerze na monitorze? To ma prawo zadziałać bez żadnych konwerterów obrazu? Mam już przejściówkę hdmi-dsub, na której działa PS3 etc.

pozdr.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 11:03:58 przez charliefrown
[#2] Re: połączenie Amiga-euro-dekoder-HDMI-LCD

@charliefrown, post #1

Nie wiem jak tunery sat, ale nagrywarki DVD z monitorem przeznaczonym do PC raczej nie zadziałają
bo one nie przerabiają sygnału, bo nie potrzebują - przecież przesyłają sygnał do telewizorów, tak jak Amigi.
Amigę też bezpośrednio połączysz z nowymi TV.
Kiedyś miałem tuner tv który podłączałem do siedemnastki CRT, ale on był przystosowany do takich zabiegów.

Jeśli chodzi o chinola, to mam takiego i za bardzo żadnych białych plam nie widzę, może na początku
zanim ustroistwo się nagrzeje troszeczkę, jakieś coś na bardzo ciemnych ekranach jest, ale to
nie przeszkadza no i prawie zanika po krótkim czasie.
Co przeszkadza to drżenie poziomych linii o wysokim kontraście - przy przesuwaniu - krawędzie okien i inne temu podobne,
a także efekt "predatora" w pobliżu ruszającego się kursora. Te dwie przypadłości mają miejsce właściwie
tylko na ekranach systemowych, w grach prawie niewidoczne albo ja nie zwracam na nie uwagi.
Nie żebym namawiał na kupno chinola, ale to jest chyba najtańsze rozwiązanie.
Osobiście zamiast kupować indivision czy inne scandoublery, kupiłbym jakiś 19-20 calowy telewizor led.
No ale to nie moja decyzja w tym wypadku.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 13:38:55 przez Radek_Cz

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 13:40:10 przez Radek_Cz
[#3] Re: połączenie Amiga-euro-dekoder-HDMI-LCD

@Radek_Cz, post #2

@ Radekcz

dzięki za informacje, przemyślę jeszcze sprawę, btw koleś z EAB potwiedził, że u niego tuner sky hd+ "przerzuca" obraz z Amigi na monitor hdmi.
[#4] Re: połączenie Amiga-euro-dekoder-HDMI-LCD

@charliefrown, post #1

Żadne. Jak masz kasę na indivision to nie ma nad czym się zastanawiać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem