kategoria: A600
[#1] Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)
Hejka,

Parę dni temu sprawiłem sobie Amigę 600 jako swoisty powrót do dzieciństwa i wczesny mikołajowy prezent :) Ale, że w scenie amigowej nie siedziałem nigdy mocno pojawiło się parę pytań/wątpliwości które mam nadzieje, że rozwiejecie:

1) czasami przy starcie amigi / resecie, pojawia się zamiast ekranu startowego biały/szary ekran i tak już zostaje (dioda zielona lekko mruga). Pomaga wtedy wyłączenie na około 10 sek całkowicie amigi??? O co chodzi

2) Czy jest sens próbować bawić się w upgrade ROMu? Obecny to 37.300 czyli chyba już normalna obsługa IDE/HDD. Oczywiście przez up. miałem na myśli skok do 3.1

3) Moja A600 jest na razie stockowa. Czy to oznacza ze HDload praktycznie jest wykluczony (za mało RAMu?). I czy to jedyna opcja instalacji gier na HDD? Czy nie było oficjalnych metod, przynajmniej na niektóre tytuły? Czy jest jakaś lista gier które od razu obsługują HDD?

4) i troszkę z innej beczki, czego używacie do czyszczenia plastyku amigi by pozbyć się ewentualnego żółknięcia, brudu etc.

5) jak najlepiej podłączyć amigę z TV by był najlepszy obraz? SCART/Euro jest najlepszym rozwiązaniem? Obecnie lece przez kompozyt. I co ciekawe różne gry różnie jakby skalują obraz, czym jest to spowodowane? Niektóre nie mieszczą się (góra/dół), inne np Lotus2 przesunięty cały obraz do góry etc

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 14:21:02 przez Borhi
[#2] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

cześć,

ad.1
wygląda to na padnięty kondensator, mam takie same objawy w swojej A600, z tym, że muszę czekać 10 minut z szarym ekranem

ad.2
pozostań przy tej wersji KS, a kasę lepiej wydaj na rozszerzenie do 2 mb chip by rafgc, zdaje się, że do nabycia u strykera. Zawsze się przyda, nawet jak będziesz chciał kupić w przyszłości akcelerator ACA620/Furia/Vampire

ad. 3
z Whdload może być ciężko, ale przecież istniało wiele gier z oficjalnymi instalatorami systemowymi (z pamięci wymienię m.in. produkcje LucasArts, Sierry, symulatory i strategie MicroProse), poza tym była możliwość poradzenia sobie z grami nie-dosowymi przez jakieś assigny etc.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 15:06:03 przez charliefrown
[#3] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

1. Możliwe że w zasilaczu, albo Amidze padają kondensatory, trzeba by je wymienić, lub też właśnie rom w podstawce ma słaby kontakt (można w elektroniku kupić kontakt lub kontaktron środek w sprayu) i wyczyścić styki podstawki,m
2. Moim zdaniem wystarczy, nie ma seansu jak nie masz więcej ramu lub karty turbo zmieniać na 3.1 (bo i tak programy które wymagają 3.1 potrzebują przeważnie lepszej mocy).
3. Bez WHDLoad można wiele gier i tak zainstalować np, The Settlers itd. Wiele gier z dawnych czasów już było przygotowanych pod instalację na HDD
4. Retro Brighting żel, przepis jest pewnie na PPA, a jak nie to na zagranicznych forach. Do czyszczenia z brudu. woda i mydło szeroki uśmiech
5. SCART najlepsza jakość, chyba że chcesz inwestować z 300pln to INDI do A600
[#4] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

1. Problem sprzętowy. Może wystarczy podociskanie kości a może trzeba będzie użyć lutownicy.
2. Nie ma sensu, ten co masz umożliwia obsługę HD czy zamienników.
3. Niektóre gry (bardzo nieliczne) umożliwiały instalację na HD. Generalnie 1MB to nie za wiele i radził bym dokupić i Chipu i Fastu, ale z drugiej strony przy graniu z dyskietek (lub zamiennika) i tyle wystarczało wiec i dzisiaj może wystarczyć.
5. Najlepsza jakość to kabelek RGB do złącza Euro, przy grach często różnicy nie widać, zauważysz jak zaczniesz się bawić Workbenchem.

Pozdrawiam
[#5] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

tu masz listę gier ECS, które miały swoje installery, a więc nie musisz uciekać się do whdload. Trochę tego jest ;)

http://hol.abime.net/hol_search.php?N_ref_hardware=9&N_hd=yes

tylko nie wiem jak w tym przypadku wygląda sprawa zabezpieczeń przed piractwem, nie pamiętam już, czy taka gra uruchomiona spod WB jest tak samo "złamana" jak ta ładowana bezpośrednio z dyskietki z odpowiednim loaderem.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 15:10:32 przez charliefrown
[#6] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

Akurat sprzedaje na Giełdzie idealne turbo dla ciebie. Rozwiąże wszystkie problemy z grami, pamięcią i WHDLoad
[#7] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@charliefrown, post #5

Wow a myślałem, że niewiele gier obsługiwało natywnie HDD, miłe zaskoczenie! // edit a jednak sie pospieszyłem, ok jest tego sporo ale np Lotusika nie ma chlip chlip!

A co do tych kondensatorów czy ogólnie mojego ad1. to jest się sens tym przejmować? Czy tak już będzie i tyle.

xxxxxxxxxxxxxx

Ładna prywata na forum :) joke // sprzęt chyba fajny (to coś jak 3dfx do starych pc? :) ) ale 420zł? Narzeczona by mnie z domu wyrzuciła mimo że ja jestem właścicielem :D

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 15:18:16 przez Borhi
[#8] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #7

Spokojnie, przy circa 8-9 Amigach w domu moja żona przestała zwracać uwagę na cokolwiek, tak więc wszystko przed tobą;)
[#9] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@_arti, post #8

To jeszcze jedno pytanie, czym się różni pamieć FAST od CHIP, z tego co widzę fast można jeszcze kupić na allegro chip prawie nie.

A apropo niewiast, moja jak zobaczyła Amige na podłodze mówi "Po Ch** Ci to ech ech" a potem patrzy jak odpalilem Prehistoryka "Dawaj teraz ja gram" i tyle ja widzieli :)
[#10] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #9

czym się różni pamieć FAST od CHIP

Odnośnie technikaliów, to ktoś pewnie ci wytłumaczy. Ogólnie CHIPu zawsze brakuje a z Fastem raczej problemu nie ma

Tu możesz kupić rozszerzenie CHIP. Maksymalnie w Amidze, to 2Mb.

...a potem

Moja znika na 3 godziny przy Dyna Blaster.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 15:29:00 przez _arti
[#11] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@_arti, post #10

OK,

To ponawiam pytanie i parę nowych

- czy problem o którym mówiłem w ad1 jest sygnałem ze będzie się pogarszać etc czy można to olać?

- czy to +1mb CHIP o którym mówi charliefrown od strykera i to a retro ami to to samo? I czy przypadkiem w to miejsce gdzie się wkłada ten moduł tez nie wkładało się fast ram? Jak wiec wkłada się oba?

- ktoś tutaj wspomniał o odpalaniu gier z zamiennika... czyli czego? Chodzi o CF jako HDD czy może jeszcze coś innego?
[#12] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #11

ja wskazałem na rozwiązanie niekomercyjne, które kosztuje 1/3 wartości skądinąd bardzo dobrego rozszerzenia A604n z retroami. Jeśli bardzo Ci zależy na Indivision ECS i urządzeniach korzystających z clockportu to bierz A604n, w przeciwnym razie mini rozszerzenie by rafgc spełni swoje zadanie.

W A600 pod klapką można rozszerzyć tylko chip ram, dodatkowy fast ram i karty turbo zakłada się bezpośrednio na procesor.
[#13] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #11

Jeśli kondensatory są winne (niech to ktoś jeszcze potwierdzi w tym wątku najlepiej), to im szybciej je wymienisz tym lepiej, bo jako że są stare to wisi nad nimi ryzyko wylania, a to co w nich jest to bardzo ładnie wyżera ścieżki na płycie głównej i uśmierca sprzęty. :)

Co do rodzajów RAMu od strony technicznej: tylko w pamięci CHIP może siedzieć muzyka i grafika, niektóre gry jeśli wykryją mało chipu to wyłączają niektóre efekty dźwiękowe i graficzne, bo po prostu nie ma gdzie ich zmieścić. Z kolei pamięć FAST to pamięć procesora, w której trzyma sobie dodatkowe dane. Jak nie ma FASTa pod ręką to dane idą w CHIP, ale na odwrót to nie zadziała.

Ktoś zapyta w takim razie po co FAST, otóż właśnie po to, żeby wrzucić w niego wszystko co niekoniecznie musi leżeć w CHIP. Przykład? Mortal Kombat 2 jeśli masz dużo FASTa to wrzuca zawartość całych dyskietek do niego, tak że nie musisz odstawiać żonglerki ani uczyć się która postać jest na jakiej dyskietce. :)

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 17:22:38 przez teh_KaiN
[#14] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

4) i troszkę z innej beczki, czego używacie do czyszczenia plastyku amigi by pozbyć się ewentualnego żółknięcia, brudu etc.

Jak wybielić pożółknięty plastik

Woda utleniona w kremie
[#15] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

1) Jak już napisano najprawdopodobniej kondensatory. Jak chcesz wymieniać to i w ami i w zasilaczu
2)W A600 jest procesor 68000 który uniemożliwia odpalenie soft z 68020 a ten był pisany na A1200.
Jak masz dużo kasy to wymieniaj a jak nie to nie ma sensu.
3)2MB CHIP pozwala na zabawę z WHDLOAD ale to wymaga odpowiedniego przygotowania aby gry się chciały z tak małą ilością ramu włączyć.
5)Im drożej tym lepiej. Chcesz mieć przyzwoity obraz zainwestuj w kabel RGB (oferuję takie) a jak ma być bezwzględnie idealny to INDIVISION (cena trochę kosmiczna, przynajmniej dla mnie).
[#16] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@11111olo, post #15

2)W A600 jest procesor 68000 który uniemożliwia odpalenie soft z 68020 a ten był pisany na A1200.

czy będzie czy nie będzie 20stki to i tak nie odpali, tego co było pisane dla a 1200 bo a 600 nie ma AGA
[#17] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Dorian3d, post #16

No właśnie.
[#18] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@TUPCOM, post #17

Podacie programy (nie gry) które wymagają AGA ?

Pozdrawiam
[#19] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@RadoslawF, post #18

DeluxePaint IV AGA

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2013 23:52:27 przez Dorian3d
[#20] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Dorian3d, post #19

[#21] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Dorian3d, post #20

Na pewno nie uruchomi się na ECS ?
I pytanie było o programy a nie program.

Pozdrawiam
[#22] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@RadoslawF, post #21

emulator amigi cd 32
DOSBox 0.74 dla Amig klasycznych

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 00:14:05 przez Dorian3d
[#23] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@RadoslawF, post #21

DPaint AGA jak sama nazwa wskazuje dedykowany jest Amigom wyposażonym w kości AGA.
Poza tym, żeby dopełnić formalności, np.:
- ArtEffect 2
- Photogenics,
- Personal Paint,
- ImageFX,
- SCALA MM400 (nie jestem pewien czy MM300 też wymaga AGA`ty)

Większość porządnego softu do GFX/VideoProcessingu posiadało wsparcie dla AGA`ty - obróbka HAM8 (18-bitowej głębi) i/lub pełnej, 24-bitowej głębi kolorów.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 00:42:48 przez dominiqr
[#24] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@dominiqr, post #23

Większość porządnego softu do GFX/VideoProcessingu posiadało wsparcie dla AGA

Posiadało wsparcie oznacza że potrafiło te kości wykorzystać a nie że ich wymagało.

Pozdrawiam
[#25] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@RadoslawF, post #21

Ależ spokojnie uruchomi się na ECS.
AGAta to fajny wynalazek, dużo dobrego to Amidze dało, ale nie przeceniajmy, nie przesadzajmy. Jak kto potrzebował Amigi do prac zaawansowanych, profesjonalnych, to decydował się na jedną z wielu możliwych kart graficznych. W zależności od potrzeb - wybór był niekiepski. AGA to miłe dobajerzenie kilku gier, lekkie rozszerzenie możliwości (ale tylko w domowej dłubaninie) DPainta, Brillance. Jasne, że lepiej mieć AGA niż nie mieć, jednakowoż prawdziwie utalentowani graficy cuda wycinali bez AGAty. HAM8 (tylko AGA) jest tak mulasty (choćby w DPaint), że używanie go nawet na 060/50 z 64 MB RAM jest właściwie bezsensowne.

Serdeczności
Des
Ps. Ale tak czy siak - AGAta swoje zalety ma, no i dobrze, że jest.
[#26] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@RadoslawF, post #24

"Posiadało wsparcie oznacza że potrafiło te kości wykorzystać a nie że ich wymagało."

Otóż to.

Serdelki
Des
[#27] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Borhi, post #1

ad. 2 37.300 spokojnie wystarcza.

ad. 3 Do uruchamiania gier i programów spod twardego dysku dodatkowe 1MB Chip pod klapką jest niezbędne. Po prostu sam workbench z którego uruchamiasz programy bierze ok. 200-400kB (w zależności od wodotrysków) więc przy standardowym 1MB RAM zostaje do zabawy 800-600kB a to trochę mało. Polecam pamięć od rafq - jest tania i dobra.
Oczywiście: stockowe 1MB RAM wystarczy jeśli będziesz uruchamiał gry z dyskietek lub zamontujesz zamiast stacji dysków sprzetowy emulator fdd (HxC).
Co do whdload: mnóstwo gier można zainstalować na hdd (przez instalery lub zwykłe przekopiowanie i zrobienie przypisów). Natomiast wielką zaletą whdload jest uruchamianie gier niedosowych z poziomu twardego dysku (czyli takich które spod workbencha uruchomić się nie dadzą). Tyle że masz dwa wyjścia:

1. Whdload z HDD: Wymagania - 2MB Chip, min. 2MB Fast
2. HxC + twardy dysk: wymagania 2MB Chip. W typo wypadku dosowe gry z HDD, niedosowe z HxC

ad.4 Tutaj jest wątek: atariarea o wybielaniu W skrócie: utleniacz fryzjerski 12%

ad. 5 Do TV koszt/efekt SCART

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 07:21:13 przez conrdd
[#28] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Art, post #14

Kiedyś spróbowałem rozpuszczalnika na jakiejś starej myszce i przekonałem się, że to bardzo zły pomysł. ;)

Ostatnio używam wymienionego przez Ciebie nadtlenku wodoru w emulsji - sprawdza się bardzo dobrze. Po ostrożnych próbach na jakiejś obudowie od peceta wziąłem się za usuwanie zażółceń ze wszystkiego co się da. Najlepsze efekty uzyskałem na amigowej myszce, która teraz wygląda niemal jak nówka; ostatnio na warsztat trafł monitor C=. Tutaj efekty nie były tak spektakularne, ale też i naturalny odcień obudowy był taki kremowo-beżowy, a nie biały.

Na początku, idąc za radą wykukaną w sieci, czyhałem na bezpośrednie działanie słońca i dopiero wtedy rozpoczynałem akcję. Ale że ostatnio słońca za wiele nie ma i w dodatku dzień jest krótszy, zmieniłem taktykę - rano przed wyjściem do pracy wystawiałem monitor przy oknie tak żeby miał możliwie jak najwięcej światła i nanosiłem pędzelkiem cienką warstwę emulsji. Też działa, chociaż jakby wolniej.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 11:03:46 przez Ijon_Tichy
[#29] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@Ijon_Tichy, post #28

Nieeeee ! rozpuszczalnik rozpuści plastik !
[#30] Re: Pare pytań odnośnie A600 (niedawny zakup)

@_arti, post #8

Moja straciła rachubę dopiero po 4 amigach i 4 makach PPC ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem