[#1] Plomby gwarancyjne Commodore
Dorwałem ostatnio kolejną Amigę 500 i C64, co ciekawe obie sztuki z nienaruszonymi plombami gwarancyjnymi. Ogólnie sprawne, ale miały uszkodzenia klawiatury, więc wymyśliłem, że je wymienię. Chwilę zastanawiałem się czy to robić, ale w końcu zerwałem plomby. Po rozkręceniu okazało się, że środku obu komputerów brakuje kilku części, m.in. mocowania klawiatury w C64 i kabla do stacji dysków w A500. I teraz zaczyna się moje zdziwienie - czy Commodore wypuściło takie trefne egzemplarze czy ktoś produkuje plomby? Wyglądały na oryginalne, porównywałem z innymi. Bo chyba nie jest możliwe "odzyskanie" takiej plomby bez uszkodzenia? Wiecie coś o podobnych przypadkach?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 00:00:12 przez Tom3k
[#2] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Tom3k, post #1

Ktoś kiedyś podawał link do Amibaya gdzie ktoś oferował plomby do Amig.

Pozdrawiam
[#3] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@RadoslawF, post #2

No to teraz wiemy skąd wysyp Amig z plombami na Allegro. Już dawno widziałem, że ktoś sprzedawał plomby, ale nie pomyślałbym, że ludzie będą na tyle perfidni, żeby plombować szmelc i tak ściemniać :-/
1
[#4] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@RadoslawF, post #2

Hm, tylko to wydaje mi się strasznie nieprawdopodobne, bo sprzęt dostałem za parę groszy od faceta, który trzymał go na strychu wiele lat i dopiero teraz razem z nim go stamtąd wygrzebałem. Wszystko leżało sobie w kącie w jakimś starym pudełku przykryte dużą warstwą kurzu. Nie sądzę, aby ten człowiek coś kombinował. Może nasze serwisy w latach '90-tych miały dostęp do oryginalnych plomb?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 00:13:28 przez Tom3k
[#5] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Tom3k, post #4

"po rozkręceniu okazało się, że środku obu komputerów brakuje kilku części, m.in. (...) kabla do stacji dysków w A500"

to by było logiczne wytłumaczenie, dlaczego przez te wszystkie lata A500 spoczywała na strychu i nikt nie robił z niej użytku, skoro wyświetlała tylko jedno demko z łapą i dyskietką...

co do serwisów, to nie pamiętam, żeby zakładali oryginalne plomby, przynajmniej u mnie w mieście. Pamiętam, że sześćsetka wróciła po naprawie z białą plombą serwisu i rozerwaną srebrną (?) naklejką producenta.
[#6] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Tom3k, post #4

Dochodzi jeszcze kwestia ludzkiej pomysłowości. Sam mam zaplombowaną CDTV i dylemat, czy zrywać plomby, bo komp wymaga czyszczenia. Dostałem wskazówki aby ściągnąć plomby nad parą żeby nadawały się do ponownego użycia.
[#7] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@avionik, post #6

Nad parą to można znaczki pocztowe odklejać ;)- najpierw poćwicz na jakichś nic nie wartych, bo niektóre plomby od C się rozciągają i potem to już nie wygląda najlepiej. A w A1200 te małe białe na bokach (w niektórych chyba UK były - nie pamiętam już) potrafiły się kruszyć i pękać nawet nieruszane.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 08:44:24 przez Rembrand2
[#8] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Rembrand2, post #7

Mam Ami1200 Desctop Dynamite i Comic Relief z plombami żal mi ich zrywać choć pewnie pod klawiszami syf nazbierał się po tylu latachpomysł
[#9] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@charliefrown, post #5

No właśnie na tych kompach były nierozerwane srebrne plomby, czyli producenta, a nie serwisu. Wyglądają identycznie jak oryginalne, więc wywnioskowałem, że takie wyszły z fabryki. Tylko czy to możliwe? Tego nie wie nikt ;)
[#10] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@sebbb, post #8

A po co Ci plomby? Zamierzasz sprzedać komputery? :) Ja w swoim c64 zerwałem i go wyczyściłem, również przyciski, ponieważ niektóre się przycinały.
[#11] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@sebbb, post #8

Zerwij tak, żeby można było dać z powrotem? pomysł
[#12] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Tom3k, post #1

Czyli generalnie fabryczne plomby - nawet jeśli rzeczywiście są założone przez Commodore - są wyznacznikiem tego, że Amiga może być niesprawna, bo jeśli to była A2/3/4000 czy A500+ to jeśli od nowości nie była rozbierana, to bateria dawno już narobiła spustoszeń. W pozostałych Amigach dodatkowo mogły wylać kondensatory.
[#13] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@glichtanski, post #12

Wychodzi na to, że niezależnie od plomb w środku może być melanż lub braki fabryczne.
[#14] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Tom3k, post #13

Dlatego ja trzymając coś dla siebie lub rzadko sprzedając coś komuś, nie chwalę się plombami i nieotwartymi obudowami. Otwieram, czyszczę, wymieniam co trzeba, robię co mogę by przedłużyć życie danemu urządzeniu. I nie kryję się z tym bo wiem co robię

Z mojej Amigi można by jeść
[#15] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Esio, post #14

Kto i co? pomysł Muchy? pomysł

Plomby plombami, lepiej zaglądnąć i sprawdzić, co w trawie piszczyOK
[#16] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@parallax, post #15

Żaby kolego żaby

Ja w tym roku dorobiłem się C128D z małym gratisem w środku.
Jak otwarłem go do czyszczenia jak to robię w każdym sprzęcie, moim oczom ukazało się co ?
[#17] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Esio, post #16

Żaba jedząca muchę? pomysł

Cartridge? pomysł
[#18] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@mikser, post #10

używam Amigi bez plomb przecież musiałem wstawić dysk CF te dwie leżą w kartonach i zastanawiam się czy je wyczyścić
[#19] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@glichtanski, post #12

działają czyli nic nie wylało
[#20] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@sebbb, post #19

Błąd. Kondensatory mogły się wylać już dawno, ale nie zjadły jeszcze żadnej istotnej ścieżki na płycie.
Po za tym, najbardziej wylewają się te w okolicy modulatora i kodera CXA, także ci najpierw odczuwają problem. W mojej A1200 ostatnio stracił się jeden kanał audio, a po załączeniu śmierdziała zgnitymi szprotami. Wymieniłem wszystkie smd i po sprawie(smrodzie). Dodam, że wylewały się już od 6 lat. Także, jak kto woli, ja bym zrywał plomby :) Martwią mnie moje CD32, dawno do nich nie zaglądałem, a tam jest co wymieniać
[#21] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Esio, post #20

Jaki to koszt?
[#22] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@sebbb, post #21

W zależności od ilości kondensatorów (czytaj - modelu Amigi) i czy dasz tantalowe, czy elektrolityczne, oraz czy zrobisz to sam, czy komuś zlecisz.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2013 23:42:45 przez jarob
[#23] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@RadoslawF, post #2

Wiedziony potrzeba przeprowadzenia naprawy i zachowania plomby zauwazylem, ze mozna je sprawnie sciagnac i ponownie nalozyc - nozykiem do tapet.
[#24] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@F7sus4, post #23

Można też próbować ja podgrzać suszarką do włosów :)
[#25] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@glichtanski, post #12

A w plusce była bateria na pokładzie? Bo nie pamiętam.., jak tak to trzeba będzie w weekend zasiąść :))
[#26] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Rembrand2, post #25

Nie wiem czy w każdej, ale w mojej była, wymieniłem.
[#27] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Rembrand2, post #24

A klei sie pozniej i nie zawija od ciepla?
[#28] Re: Plomby gwarancyjne Commodore

@Rembrand2, post #25

W każdej Amidze 500plus była bateria. A500+ było mało, a i tak dodatkowo 3/4 padło przez wyżarte ścieżki :-/

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2013 11:50:55 przez flops
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem