kategoria: A600
[#1] Uszkodzona amiga 600
Witam,
Czy bym mógł prosić o pomoc w zdiagnozowaniu uszkodzenia amiga chodziła nagle pojawił sie czarny ekran i żywot jej sie skończył po ponowny włączeniu zapala się tylko dioda power i słychać jak stacja dyskietek na chwile rusza capslock sie nie świeci :(.

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 16:36:16 przez sccoty
[#2] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #1

amógłbyśużywaćprzecinkówjakpiszeszdługiezdanie?
[#3] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #1

Podstawiłeś sprawny zasilacz? Może czas wymienić kondensatory?
[#4] Re: Uszkodzona amiga 600

@glichtanski, post #2

Pewnie przecinek że mógłby :)

@sccoty

Jaki masz konfig tej Amigi

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 17:38:15 przez TUPCOM
[#5] Re: Uszkodzona amiga 600

@mikser, post #3

Generic PPA help response: "Cos nie dziala? Zmien kondensatory!"

LOL
[#6] Re: Uszkodzona amiga 600

@F7sus4, post #5

Nie zawsze kondensatory są przyczyną awarii. Ich wymiana to już chyba panaceum na wszelkie usterki opisywane na portalu
Niebawem zacznie się pewnie wymiana kondensatorów w myszkach i dżojstikach :)

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 21:48:10 przez TUPCOM
[#7] Re: Uszkodzona amiga 600

@F7sus4, post #5

technologia idzie do przodu. kiedys sie tylko czyscilo styki
[#8] Re: Uszkodzona amiga 600

@Valwit, post #7

Szkoda, że sccoty nie napisał co w tej Amidze jeszcze ma. Być może komputer jest sprawny i nic na płycie nie padło. Być może wina leży po stronie peryferii jakimi mogą być rozszerzenie CHIP lub jakieś turbo, a nawet przełącznik ROM'ów.
[#9] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #1

Dziękuje za odpowiedzi,
Zasilacz sprawdziłem, bez obciążenia +ok 5v +ok 12v - ok 16v z obciążeniem +5v i +12v , co do kondensatorów to które najlepiej by wymienić ? Poniżej załączam foto jak to w środku wygląda :

http://grzybowo22.republika.pl/1.jpg
http://grzybowo22.republika.pl/2.jpg
http://grzybowo22.republika.pl/3.jpg
http://grzybowo22.republika.pl/4.jpg
http://grzybowo22.republika.pl/5.jpg

Dodane mam 1mb z i bez nic nie pomaga

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 22:09:34 przez sccoty
[#10] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #9

Hmm Zwyczajem już się stało, że jeśli nadszedł czas na wymianę kondensatorów to wymienia się je wszystkie LINK.
Poczytaj też tutaj.

Rozszerzenie widzę, że masz z projektu Rafała - dobra robota.

Jak masz możliwość to podmień na chwilę układ ROM tylko delikutaśnie i z zachowaniem "nóżkologii".
No i spróbuj na innym zasilaczu (a co tam :) )

Czy po włączeniu Amigi stacja "tyka", czy tylko rusza na chwilę i po tym już nic nie słychać

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 22:45:01 przez TUPCOM
[#11] Re: Uszkodzona amiga 600

@TUPCOM, post #6

Oczywiście że nie, ale może pomóc.
[#12] Re: Uszkodzona amiga 600

@TUPCOM, post #10

Stacja rusza na chwilę i nic już później nie słychać, wymienię kondensatory zobaczę inny zasilacz wyczytałem ze od pc się nada :) mam nadzieje ze uda się ja jeszcze odratować :). zmiana romu nie pomogła.
[#13] Re: Uszkodzona amiga 600

@TUPCOM, post #6

Dzieki, ze wyjasniles wszystkim, co mialem na mysli. Z tlumaczeniem ironii jest jak z tlumaczeniem zartu, ale niektorym trzeba...

[#14] Re: Uszkodzona amiga 600

@F7sus4, post #13

ok, racja OK

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2013 23:25:09 przez TUPCOM
[#15] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #9

[#16] Re: Uszkodzona amiga 600

@Radek_Cz, post #15

Samorobka. Nosaj w schemat.
[#17] Re: Uszkodzona amiga 600

@F7sus4, post #16

Tak myślałem, ale była też możliwość że zaplątał się jakiś i zwarł co nie trzeba i to pozamiatało Ami.
[#18] Re: Uszkodzona amiga 600

@Radek_Cz, post #15

Witam,
To nie drucik, na żywo wyglądało jak kawałek kalafonii choć bardziej bym obstawiał jakiś syf zdrapałem paznokciem, czy amiga wystartuje bez podpiętej klawiatury, stacji dyskietek oraz romu czy pojawi się cokolwiek innego niż czarny ekran ?
[#19] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #18

ROM musi być, ale klawiaturę i FDD możesz odłączyć. Troszeczkę dłużej poczekasz na "Ekran Powitalny", ale tym się nie przejmuj.
[#20] Re: Uszkodzona amiga 600

@TUPCOM, post #19

ok dziękuje za informacje :)
[#21] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #9

Na zdjęciu drugim widać wylane trzy kondensatorki. Dwa 10uF i jeden 100uF.
[#22] Re: Uszkodzona amiga 600

@jarob, post #21

Niestety amiga umarla, kondensatory przelutowane nadal nic :( zauważyłem że procesor jest ciepły .
Dziekuje wszystkim za pomoc.
[#23] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #22

Sprawdź układ LM 555 nie daleko złącz od Joyów, taki bardzo malutki. stoi po prawej od większego, caps Ci się pali na stałe??
[#24] Re: Uszkodzona amiga 600

@rcRAZOR, post #23

sprawdzę i dam znać, caps wogole sie nie swieci zapala sie power stacja dyskietek na chwile rusza i to tyle
[#25] Re: Uszkodzona amiga 600

@F7sus4, post #13

Masz strasznie dziwne poczucie humoru .
[#26] Re: Uszkodzona amiga 600

@sccoty, post #24

I co? "Pacjentka żyje"?
[#27] Re: Uszkodzona amiga 600

@mikser, post #25

Masz strasznie dziwne poczucie humoru.

Znam księdza, który w kinie, na francuskich komediach romantycznych, śmieje się na głos wtedy gdy jest cisza, a gdy wszyscy się śmieją, to on przestaje.

Wszyscy myślą, że on ma dziwne poczucie humoru,
a on po prostu doskonale zna język francuski
[#28] Re: Uszkodzona amiga 600

@Duracel, post #27

Witam Po dłuższej przerwie. Amige odesłałem do naprawy koledze jarob okazało sie ze ma uszkodzony procesor i jeden układ CIA sam raczej bym tego nie naprawił, ostatecznie amiga działa :) Dziekuje wszystkim za pomoc .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem