[#1] co się dzieje?
od kilku dni amiga dziwnie się zachowuje. Mniej więcej co 5 sekund następuje jakby zamrożenie. Najlepiej widać to przy otwieraniu grafiki lub przy tetrisie (spadający klocek zatrzymuje się na moment). Zegar systemowy również co 5sek.zatrzymuje sie, przeskakuje sekundę i idzie dalej. Natomiast LimpidClock nie ma takich zatrzymań. Również wskaźnik myszy porusza się płynnie. Co może być przyczyną?

[#2] Re: co się dzieje?

@Bogdan, post #1

To może być np. virus ;) Jak odpalasz grę z dyskietki to jest tak samo?

[#3] Re: co się dzieje?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Sprawdzałem kilkukrotnie różnymi programami antywirusowymi, dla pewności zrobiłem format partycji systemowej i przegrałem system z płyty. Wychodzi na to że jest to sprawa sprzętowa. Tylko co?

[#4] Re: co siê dzieje?

@Bogdan, post #3

System jest czysty? Tzn. bez dodatków typu MCP?
[#5] Re: co się dzieje?

@Bogdan, post #3

Bogdan napisał(a):

> Sprawdzałem kilkukrotnie różnymi programami antywirusowymi, dla
> pewności zrobiłem format partycji systemowej i przegrałem
> system z płyty. Wychodzi na to że jest to sprawa sprzętowa.
> Tylko co?

Nie napisałeś jeszcze jaką masz konfigurację twojej Amigi i czy jak startujesz grę lub system z dyskietki to objaw jest podobny?

[#6] Re: co się dzieje?

@Bogdan, post #3

Nakładek żadnych nie mam. Mam A1200 040/40 z mediatorem, voodoo, kartą sieciową, muzyczną i spiderem. Dyskietek nie mam. Poza tym na sformatowaną partycję systemową przegrałem system z płyty. Płytę wypaliłem w styczniu, a kłopoty mam od czterech dni.
[#7] Re: co się dzieje?

@Bogdan, post #1

Sprawdziłem wszystko co się dało i do niczego nie doszedłem. Odpaliłem workbencha z dyskietki i wszystko było w porządku. Na uruchomionym w rozdzielczościach voodoo zamrożenia są. Zaobserwowałem jeszcze jedną rzecz, wskaźnik myszy na ekranie workbencha w nieregularnych odstępach zamienia się na moment na zajęty. Na innych ekranach to nie występuje. Doradźcie co jeszcze można sprawdzic bo brak mi pomysłów.
[#8] Re: co siê dzieje?

@Bogdan, post #7

Wyniuchaj SnoopDosem http://main.aminet.net/util/moni/SnoopDos.lha który proces to robi.
[#9] Re: co się dzieje?

@Sylwester, post #8

SnoopDos nic nie pokazuje

[#10] Re: co siê dzieje?

@Bogdan, post #9

Cdrom jedzie na atapi.device czy innym bo tu może być problem, tzn. konflikt atapi.device i scsi.device. Nie montuj cdromu na starcie i powiedz czy ustąpiło.
[#11] Re: co siê dzieje?

@Sylwester, post #10

Odłączyłem wszystko, został tylko twardziel z którego uruchamiłem system i problem nie znikał. Mam podłączone dwa monitory, i jak odpalę workbencha z dyskietki to na rozdzielczościach typowo amigowych jest ok. Gdy tylko przejdę na rozdzielczości voodoo, zaczyna sie problem.Może to sprawa mediatora. Na razie nie mam tego jak sprawdzić.
[#12] Re: co siê dzieje?

@Bogdan, post #11

Mediatora nie mam co prawda ale obiło mi się o uszy coś ze zmiennymi dla niego typu "MMU = Yes" lub coś w ten deseń. Podaj jak masz ustawione zworki i zmienne to jakiś użytkownik Medka Cię naprowadzi.
[#13] Re: co siê dzieje?

@Bogdan, post #7

Bogdan napisał(a):

> Na uruchomionym w rozdzielczościach voodoo zamrożenia są.<

To może to wudu jest przyczyna?
[#14] Re: co sić dzieje?

@Bogdan, post #11

Napisz do Elboxa po stery, a program ustawiający zmienne mozna sciagnac z ich strony:
http://www.elbox.com/download/MedConfig.lha

zreszta jak bedziesz czegos do medka potrzebowac to daj znac, podesle.

[#15] Re: co się dzieje?

@c3h6, post #13

Na innym voodoo jest tak samo.
[#16] Re: co sić dzieje?

@11MASTEr, post #14

Na pewno nie jest to sprawa programowa, bo system i sterowniki są z czasów gdy wszystko było w porządku. Elbox napisał że być może coś nie kontaktuje, ale to też sprawdzałem. Zamieniałem apollo, voodoo i nic się nie zmieniło. Dlatego pomyślałem o mediatorze.
[#17] Re: co siê dzieje?

@Bogdan, post #15

skoro na innym wudu jest tak samo to wg mnie znaczy ze przyczyna lezy "gdzies" indziej, a juz na pewno zapomnij o uzywaniu tych graf... Choc nie jestem pewien, musialbys sprubowac z drugim apollo
[#18] Re: co siê dzieje?

@c3h6, post #17

...uuups, spróbowac. wstretna klawiatrura, a fe
[#19] Re: co się dzieje?

@Bogdan, post #15

Jak chcesz moge Ci podeslac swoje ustawienia. Konfig mam podobny, pozdrawiam!

[#20] Re: co siê dzieje?

@c3h6, post #18

Edycja postów rulez :D

[#21] Re: co się dzieje?

@luk, post #19

Podeślij, z góry dziękuję. Skończyły mi się pomysły co jeszcze sprawdzić. Zresztą i tak został do sprawdzenia tylko mediator. Może ktoś wie czy jest możliwe uszkodzenie mediatora dające takie efekty. Zadałem to pytanie elboxowi, ale nie odpowiedział.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem