[#1] Znow marudze.... tym razem CDROM :)
W koncu naszlo mnie podlaczyc cdrom do mojej a1200, bo ile mozna uzywac dyskietek :D Poczytalem, poczytalem i.... przejsciowka 2,5"-3,5" - brak MAM!!!! KUpilem - to przy okazji do arta o montazu cdrom na ppa - nie trzeba jej kupowac na ebay-u, sa po 25 zeta na efunzinie. I teraz tak - w ami mam dysk 2,5". Wiec pewno musze nabyc 3.5 " :o Ale nie o tym - pytanko - co robic, upchac to jakos w klasiku? Co z cdromem? Tasme na zewnatrz wyprowadzic czy jak? Czy moze przelozyc w towerke, choc szkoda mi klasika - ma cos w sobie jednak... :)
[#2] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@c3h6, post #1

obok propozycji kupna na ebay, niektórzy proponowali kupno przejściówki w sklepie z akcesoriami do laptopów... ja za swoją dałem 15 zł :)
CDROM w klasyku - ciężko, można CD od laptopa upchnąć (tu dla odmiany potrzebujesz innej przelotki)
jak masz już HDD 2.5 cala, to będzie problem z podpięciem tego do standardowej przelotki 2.5->3.5 (chyba że to Elboxowy 4xIDE). Masz do wyboru przejście z hdd 2.5 cala na 3.5 cala i spięcie tego zwykłą taśmą IDE, CD oczywiście 3.5 cala na zewnątrz. Albo CD od laptopa, hdd 2.5 cala, ta przelotka z CD i wszystko w środku. Kontaktuj się z tymi co tak zrobili... Alan bodajże.

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 12:24

Ostatnia modyfikacja: 09.03.06 12:28
[#3] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@wali7, post #2

Tu znajdziesz opis:
www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=57
[#4] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@c3h6, post #1

Wyprowadz tasme na zewnatrz i podlacz normalny CD-ROM. Co Do HD, to mozesz upchac w srodku nawet 3.5 cala, z tym ze trzeba wyjac podstawke pod HD 2.5 i nieco wygiac obudowe aby skrecic calosc.

Ja tak mam w drugiej Ami - HD 3.5 w srodku, natomiast CD-ROM na zewnatrz :)

PS. Co do obudowy, to nie wycinaj rowka na tasme, tylko ewentualnie delikatnie zeszlifuj ostre krawedzie, poniewaz tasma musi byc lekko scisnieta (nie dokrecaj wkretow do konca), aby CD-ROM nie rozruszal portu w srodku.
[#5] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@Andrzej Drozd, post #4

... a nie da rady jakos bez tej tasmy na zewnatrz? Troche mi taki dizajn nie lezy Cos w stylu - dodatkowe zlacze np. z tylu obok gniazd?
[#6] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@c3h6, post #1

Ale masz problem. Jak kilka lat temu nie można było normalnie kupić w sklepie nawet taśmy 2,5 cala to przylutowałem tąśme 3,5 cala do złącza w A1200

[#7] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

...to poprosze schemat
[#8] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@c3h6, post #7

Normalnie 1 pin oznaczony na płycie A1200 to czerwony (reset) na taśmie i jedziesz do 40 pina, ostatnie 4 piny to zasilanie dla dysków 2,5 cala.

40 39

|| ||

02 01

[#9] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Dzieki. Na szczescie dzis juz mozna wszystko kupic w sklepach
[#10] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@c3h6, post #5

Troche mi taki dizajn nie lezy

Yoakiyyyyyy? Nigdy nie byles Amigowcem i uzywales Calgoonoo?

Afe! ;)
[#11] Re: Znow marudze.... tym razem CDROM :)

@Andrzej Drozd, post #10

...jak bylem amigowcem to najwiekszy nosnik mial 880kb i nie wystawaly mi zadne kabelki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem