kategoria: A600
[#1] A600 brak jednego kanału audio
Hej,
W jednej z moich Amig (A600) padł jeden kanał audio - od czego należy zacząć poszukiwania przyczyny ?

Kabel chinch sprawdzony -jest ok, Monitor też ok.

Szperałem trochę na forum, ale nic co rozwiało by moje rozterki nie znalazłem :(
Lutownica i zdolności manualne są "na pokładzie" także liczę że doświadczeni bywalcy tego forum coś podpowiedzą :)

Pozdrawiam!
[#2] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #1

Przy wyjściu toru audio są kondensatory - należy sprawdzić czy są ok. Następnie sprawdź czy amiga dostaje poprawne napięcia i czy dochodzą do Pauli. Potem schemat w łapki i lecisz całą drogę od Pauli do wyjścia cinch, sprawdzasz czy ścieżki i elementy są ok. Więcej nie pomogę, bo nie spotkałem się z tym problemem. Przedstawiam swoją wizję, jakbym próbował rozwiązać ten problem.
[#3] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #1

Czy jak włożysz tylko jeden kabel to słyszysz kompletny dźwięk? Jeśli tak, to problem gniazda, jeśli nie to trzeba szukać przerwy na kondensatorze, rezystorach i na końcu szukać przyczyny w wzmacniaczu operacyjny i jego elementach sterujących a na końcu w Pauli.
[#4] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #1

Sprawdź napięcia na wzmacniaczu operacyjnym.
Jakiś czas temu miałem nieco inny problem z dźwiękiem i był problem z napięciami na wzmacniaczu wynikający z przerwy na kilku ścieżkach.

Rysunek z opisanymi napięciami znajdziesz w starym wątku:
http://www.ppa.pl/forum/amiga/28131/a600-i-padnienta-paula/2
[#5] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #1

Paula jest poprawnie zasilana bo by nie grała.

Albo padł komparator albo któraś z biernych części.

Jak nie dasz rady sam naprawić mogę się tego podjąć.
[#6] Re: A600 brak jednego kanału audio

@11111olo, post #5

Dzieki za podpowiedzi w weekend ruszę z tematem

rafgc - jak podłączony jest jeden kabel to dźwięku jest "pół".
11111olo - dzieki za propozycję, pobawię sie sam, jeśli bedzie taka potrzeba to sie odezwę na priv.

Pozdrawiam!
[#7] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #6

Weź sobie jakąś sondę np igłę, albo coś zaostrzonego, połącz w szeregu z kondensatorem (10-22uF) i połącz z bolcem chincha, masę amigi połącz do zewnętrznej części chincha zapuść jakąś muzykę i poszukaj sondą czy jest dźwięk przed i za kondensatorami (możesz też użyć miernika), zdarza się, że pęknie jakaś ścieżka, albo przelotka nie przewodzi. Posprawdzaj miernikiem rezystory w okolicy gniazda (zdaje się, że są po spodem płyty.
[#8] Re: A600 brak jednego kanału audio

@rafgc, post #7

Ja miałem podobny objaw w mojej A600 i kolega rafgc znalazł przyczynę i usunął usterkę. Winny był uszkodzony rezystor 1k.
[#9] Re: A600 brak jednego kanału audio

@rafgc, post #7

"..połącz w szeregu z kondensatorem (10-22uF).."

hej, możesz wskazać lokalizację kondensatora 10-22uF o którym mówisz ?

- dzieki!
[#10] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #9

to zależy gdzie trzymasz części elektroniczne.
[#11] Re: A600 brak jednego kanału audio

@rafgc, post #7

Weź sobie jakąś sondę np igłę, albo coś zaostrzonego, połącz w szeregu z kondensatorem (10-22uF) i połącz z bolcem chincha

hej, możesz wskazać lokalizację kondensatora 10-22uF o którym mówisz ?

Niektórzy minęli się z powołaniem więc RAF nie pisz co i jak zrobić bo i tak nie zrozumieją.
[#12] Re: A600 brak jednego kanału audio

@11111olo, post #11

Drogi 111111olo, wyobraź sobie że na świecie żyją również osoby, które chciałyby zacząć przygodę z elektroniką. Nie wszyscy urodzili się (jak ty) z lutownicą w ręku.

Jestem miłośnikiem Amigi od dziecka, po latach wróciłem do zabawy z tym sprzętem bo dobrze mi sie kojarzy. A że teraz stać mnie na to żeby ewentualnie coś "popsuć" żeby się czegoś nauczyć to druga sprawa.

Skąd mam czerpać wiedzę jak nie z Tego forum ???
[wyróżniony] [#13] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #9

To oznacza, że musisz zdobyć taki kondensator i jakąś igłę/szpilkę/cienki drucik. Następnie przylutuj jedną nogę kondensatora do igły, a drugą do żyły środkowej przewodu zakończonego cinchem. Masę amigi łączysz z ekranem tego przewodu. Wtyk cinch wtykasz do telewizora/wzmacniacza audio. Odpalasz muzę na amidze. Igłą dotykasz ścieżki sygnału audio na płycie głównej za kolejnymi elementami po drodze. W ten sposób dowiesz się, gdzie się traci sygnał.
[#14] Re: A600 brak jednego kanału audio

@ja-hu, post #12

Kolego jesteś w błędzie. Nie urodziłem się z lutownicą w ręku tylko poświęciłem sporo czasu na poznanie PODSTAW elektroniki. W tej chwili mogę śmiało powiedzieć że bardzo mało wiem na temat elektroniki!

To że trzeba coś zepsuć aby się nauczyć to poniekąd prawda bo sam tak miałem.
Nie wiem natomiast czy takie sprawdzanie jest dobrym pomysłem bo tu by się przydał szukacz sygnału audio ale przy odrobinie szczęścia i umiejętności może Ci się udać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem