[#1] Sygnał zegarowy
Pytanie do forumowych elektroników. Co sądzicie o sygnale zegarowym wyglądającym tak. Ja spodziewałem się raczej czegoś co wyglądałoby tak...

Czy może to jest błąd pomiaru?
[#2] Re: Sygnał zegarowy

@strim_, post #1

To chyba przebieg zegara o częstotliwości kilkumegaherzów, spójrz sobie jak wygląda sygnał zegarowy w A600 o częstotliwości 7MHz i 28MHz (przebieg z mnożnika wygląda lepiej niż oryginalny 28MHz Amigi), im większa częstotliwość tym przebieg bardziej przypomina sinusoidę. Przebieg na którym pokazałeś prostokątny kształt fali zapewne ma mniejszą częstotliwość i widzisz idealne poziome zbocze, bo patrzysz się na nie "z oddali", gdybyś sobie przybliżył to zbocze, to zauważyłbyś, że nie jest ono pionowe, lecz narasta w taki sam sposób jak sinusoida w mniejszym lub większym stopniu (sprawdź czas narastania). Układy elektroniczne i tak traktują napięcie powyżej i poniżej pewnego progu jako 1 lub 0 więc taki przebieg nie stanowi żadnego problemu o ile jest stabilny. Przy częstotliwościach liczonych w megaherzach, zaczynają się objawiać liczne zjawiska falowe i dają o sobie znać pojemność i indukcyjność obwodu, stąd też uzyskanie idealnego przebiegu staje się trudniejsze. Przebieg o zarysach sinusoidy generuje mniej zakłóceń, niż przebieg prostokątny, stąd jest właśnie dostępna opcja slew rate w CPLD (w FPGA pewnie też), która pozwala na "złagodzenie", przejść stanów logicznych.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2013 08:08:08 przez rafgc
[#3] Re: Sygnał zegarowy

@rafgc, post #2

Można do tego jeszcze dodać zniekształcenia wprowadzane prze sam przyrząd pomiarowy oraz sądę pomiarową - pasmo przenoszenia itp.
[#4] Re: Sygnał zegarowy

@jarob, post #3

Czasem ciężko jest ocenić, czy sonda pomiarowa jest dobrze skalibrowana, bo trzeba by posiadać jakiś generator wzorcowego zegara o wysokiej częstotliwości, nie pamiętam dokładnie, ale w moim oscyloskopie kalibracja pojemności sondy odbywa się przy niewielkiej częstotliwości rzędu kilku kilohertzów, więc do końca nie wiem jak odnosić się do pomiaru częstotliwości 28Mhz.
[wyróżniony] [#5] Re: Sygnał zegarowy

@strim_, post #1

Strim uzywasz oscyloskopu "noname" o paśmie przenoszenia 25MHz. Czyli rzeczywiste pasmo przenoszenia jest pewnie 15MHz. A z definicji pasmo przenoszenia to częstotliwość przy którym poziom wyjściowy sygnału z toru pomiarowego spada o 3dB.
link
3dB w technice pomiarowej to naprawdę bardzo dużo.
Dodatkowo aby zobaczyć poprawnie przebieg prostokątny przyjmuje się, że oscyloskop powinien mieć 10 x większe pasmo przenoszenia niż częstotliwość badanego sygnału. Tak jak przedmówcy wspomnieli (i co sam widzisz) prostokąt w przy pewnej częstotliwości zmienia się w sunus.

Kalibracja sondy trymerem o pojemności kilkunastu pF to druga sprawa.
Można uzywać sond aktywnycho pasmach po kilkaset MHz, ale umówmy się - to nie ta klasa cenowa.

Podsumowując: masz za słaby sprzęt aby poprawnie zobaczyć przebiegi prostokątny o częstotliwości 2MHz i w górę.
[#6] Re: Sygnał zegarowy

@jarob, post #3

[...] do skasowania :)

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2013 08:55:46 przez Valwit
[#7] Re: Sygnał zegarowy

@stachu100, post #5

Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.

Jako ciekawostę dodam, że sygnał widoczny powyżej jako sinus był mierzony na wyjściu FPGA i był poprawny (8MHz), natomiast taktowany nim układ był podłączony przez konwerter stanów logicznych ST2378E (3.3V -> 5V) i okazuje się, że on wprowadzał zakłócenia. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia, a układ już rozmontowałem, ale przebieg wyglądał tragicznie po stronie 5V. Zapewne podłączanie sygnału taktującego przez tego typu konwerter nie było dobrym pomysłem...

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2013 12:26:42 przez strim_
[#8] Re: Sygnał zegarowy

@strim_, post #7

Ten konwerter wg mnie ma jakąś tajemniczą zasadę działania, ponieważ nie wiem skąd on wie w która stronę następuje przepływ danych. Ja bym użył innego układu, albo tranzystora, albo wcale, spora część układów na 5V akceptuje poprawnie sygnał 3.3V. Spróbuj przepuścić ten sygnał przez jakąkolwiek bramkę.
[#9] Re: Sygnał zegarowy

@rafgc, post #8

Jak wspomniałem, już rozmontowałem ten układ, ale dochodzę do wniosku, że projektowanie hardware'u powinienem pozostawić osobom, które się na tym znają...
[#10] Re: Sygnał zegarowy

@strim_, post #9

Bez przesady, każdy tak zaczyna, jak się pomęczysz parę razy nad jakąś zawiłością, to ci wejdzie w krew pewne obycie z elektroniką i będziesz się czuł w temacie coraz swobodniej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem